David Fincher'dan ‘Joker’ filmine eleştiri: Akıl hastalarına ihanet
David Fincher, "Joker" filmiyle ilgili olarak, "akıl hastalarına ihanet" eleştirisinde bulundu: 'Taxi Driver'ın Travis Bickle’ıyla 'Komediler Kralı’nın Rupert Pupkin’ini birleştirelim, sonra akıl hastalarına ihanet ederek onu oyuna getirip milyar dolarlar kazanmak için yeniden satışa sunalım.
DUVAR - Dövüş Kulubü, Sosyal Ağ, Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi, Panik Odası gibi filmleriyle tanınan yönetmen David Fincher, geçen yıl yayımlanan Joker filmini akıl hastalığını tasvir etme biçimi nedeniyle eleştirdi. Todd Phillips’in yönetmen koltuğunda oturduğu Joker’in, gerçek bir akıl hastalığını referans almasına rağmen hastalığı tasvir etme biçiminin hatalı olduğunu söyleyen Fincher, filmin gerçek hayatta bir akıl hastalığından muzdarip olan insanlara ihanet ettiğini belirtirken; akıl hastalığının, Joker'in toplumun geneline karşı duymuş olduğu dizginlenemez nefrete bir zemin olarak indirgendiğini ifade etti.
Webtekno'nun aktardığına göre, yönetmen Todd Phillips’in Joker karakteriyle ilgili referansları hakkında da konuşan Fincher, Joker’in aslında Martin Scorsese’in yönetmenliğini yaptığı "Taxi Driver" filmindeki Travis Bickle ile "Komediler Kralı" filmindeki Rupert Pupkin’in birleşimi olduğunu belirtti. Fincher konuşmasına, "Kimsenin bu malzemeye bakıp şöyle düşüneceğini sanmıyorum: 'Evet hadi "Taxi Driver"ın Travis Bickle’ıyla "Komediler Kralı’nın" Rupert Pupkin’ini alalım ve onları birleştirelim. Sonra akıl hastalarına ihanet ederek onu oyuna getirip milyar dolarlar kazanmak için yeniden satışa sunalım" diyerek devam etti.
'THE DARK KNİGHT'TAN ÖNCE STÜDYOLAR BÖYLE BİR FİLM İÇİN RİSK ALMAZDI'
David Fincher, Christopher Nolan'ın "The Dark Knight" filminden önce stüdyoların böyle bir film için risk almayacaklarını belirtti. Fincher’a göre Joker, temelde akıl hastalığı bulunan insanların yanında olan, kendi kontrolleri dışındaki bir rahatsızlık nedeniyle toplumun genelinden dışlanan insanlar adına konuşmaya çalışıyor ve seyircileri, akıl hastalığı bulunan insanlar ile empati kurmaya zorluyor.