DBP’li 12 belediyenin yetkileri kaymakamlara devredildi

Diyarbakır Valiliği'nin DBP'li 12 ilçe belediyelerinin tüm yetkilerini kaymakamlıkların iznine bağlamasına ilişkin belediye eşbaşkanları Kayapınar Belediyesi'nde basın toplantısı düzenledi. Valilik kararının protesto edildiği açıklamayı polis engellemek istedi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Valiliği tarafından Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 12 belediyesinin yetkilerine el konulması üzerine, 12 belediye eşbaşkanının katılımıyla Kayapınar Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Yapılan açıklama öncesi belediye binasını çembere alan polisler, eşbaşkanların belediye sınırları içerisinde olan bahçe ve merdivenlerde açıklama yapmasına izin vermedi. Engelleme üzerinde eşbaşkanlar ve destek veren DBP’li yöneticiler polislerin barikat kurduğu belediye kapısında açıklama yaptı. Öte yandan belediye bahçesine giren onlarca Çevik Kuvvet Polisi, zırhlı araçlar ile belediye çevresini de çembere aldı.

Yetkileri elinden alınan Diyarbakır’ın 12 belediye eşbaşkanı adına açıklama yapan Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Aydın, hükümetin Türkiye toplumunu hayal kırıklığına uğrattığını ifade ederek, 15 Temmuz darbe girişimi ardından sivil siyasi darbe ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Aydın, OHAL ilan edilmesi ardından hükümetin devreye koyduğu uygulamalar ile Türkiye’nin 12 Eylül darbe rejiminin anti demokratik ve faşizan uygulamalarını aratmayan bir hale geldiğini dile getirdi.

UYGULAMALAR 12 EYLÜL’Ü ARATMIYOR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve DBP’nin Eş Genel başkanları ile binlerce Kürt siyasetçinin tutuklanarak cezaevine konulmasına değinen Aydın, “Türkiye’nin demokrasi ve özgürlükler konusunda, yine Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda ülkemizi 90’lı yılları aratmayan bir geriye gidiş sürecine sürüklemiştir” diye konuştu. DBP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki gösteren Aydın, “Milyonlarca oy ile ortaya koydukları iradeleri yok sayılmış, temsilcilerinin yetkileri atanmış kaymakamlara devredilerek ülkemiz demokrasi tarihine AKP iktidarının uygulamaları kara bir leke olarak geçmiştir” dedi.

‘AKP’Lİ 2 BELEDİYE LİSTEDE YOK

Kayyum atanan belediyelerin ‘karakola’ dönüştürüldüğüne dikkat çeken Aydın, “OHAL kapsamında Valilik genelgesi ile Diyarbakır’ın 12 ilçe belediyesinin tüm belediyecilik faaliyetlerinin yürütülmesi işlemlerinin ilçe kaymakamlıklarının onay şartına bağlanması, 2 AKP’li ilçe belediyesinin bunun dışında tutulması, partizanlığın ve demokrasi dışılığın ibret verici bir uygulamasına tanıklık etmemizi sağlamıştır” şeklinde konuştu. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ve Uluslararası Demokratik Yerel Yönetimler Standartları’nı hatırlatan Aydın, “Demokrasinin rafa kaldırıldığı bu anti demokratik uygulamalar elbette ki halkımızın vicdanında mahkûm olacaktır. Bizler halkın seçmiş olduğu seçilmişler ve siyasetçiler olarak bu anti demokratik düzenlemelere karşı hukuki ve siyasi mücadelemiz sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız” dedi.

Hükümete OHAL sürecini sona erdirme çağrısında bulunan Aydın, Demokratik Çözüm Süreci’ne dönülmesi ve iç barışı sağlayacak yasal ve anayasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Aydın, yaptığı açıklamanın ardından polislere, “Belediye kapısına dayanmanız tarihe kara bir leke olarak geçecek” şeklinde seslendi. Açıklama ardından polis belediye binasından ayrıldı.