DEM Parti Dersim eşbaşkan adayları: Kayyımların gasp ettiklerini geri alacağız

DEM Parti Dersim Belediyesi eşbaşkan adayları Orhan ve Konak, kayyımların gasp ettiği tüm kazanımları geri alacaklarını ve geriye dönük tüm tahribatları ortadan kaldıracaklarını söyledi.

Abone ol

DERSİM - Dersim’de 3 parti ve 1 bağımsız aday, 31 Mart’ta belediye başkanlığı için yarışıyor. Yaklaşık 24 bin seçmenin bulunduğu kent merkezinde, demokratik güçlerin oluşturduğu ittifak seçmen için belirleyici bir seçenek olarak görülüyor.

DEM Parti Dersim Belediyesi eşbaşkan adaylarından Birsen Orhan eğitimci. Daha önce Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) içerisinde çeşitli çalışmalarda yer almış.

Diğer aday Cevdet Konak ise 2004-2013 yılları arasında Hozat Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuş, ayrıca yine HDP içerisinde görev almış. 31 Mart yerel seçimlerinde Dersim İttifakı’nın Dersim Belediye eşbaşkan adayları olan Orhan ve Konak ile seçime bir gün kala Dersim’i, kentin sorunlarını ve göreve geldiklerinde yapacakları çalışmaları konuştuk.

‘KAZANIMLARIMIZ KAYYIMLA GERİLETİLMEYE ÇALIŞILDI’

Adaylara ilk olarak Dersim’in temel sorunlarını ve ihtiyaçlarını soruyoruz. Cevdet Konak, “1977’den bu yana devletin tüm baskı ve inkar politikalarına rağmen elimizdeki tüm kaynaklarla toplumcu, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir yerel yönetim modeli oluşturmak için mücadele veren bir geleneğin temsilcileriyiz” diyor.

Dersim’de 2004 ve 2016 yılları arasında çok dilli, yetki ve kararın emekçilerde olduğu, yurttaşların doğrudan karar süreçlerine dahil edildiği bir yerel yönetim deneyimine sahip olduklarını vurgulayan Konak şöyle devam ediyor: “2016 yılında belediyemize kayyım atanmasıyla birlikte bu kazanımlara ağır tahribatlar verildi. Kadınların, gençlerin, yurttaşların kazanımları ellerinden alınırken, Dersim’in kültürüne, diline, inancına ve doğasına ciddi saldırılar gerçekleşti ve gerçekleşmeye devam ediyor. Belediyemizin tüm kaynakları adeta talan edildi. Halkımız bilinçli şekilde yoksullaştırıldı, göçe zorlandı ve bu uygulamalar devam ediyor. Öncelikli olarak kayyımların gasp ettiği tüm kazanımlarımızı geri alacağız ve geriye dönük tüm tahribatları ortadan kaldıracağız.”

‘DOĞANIN, GELENEĞİN VE GELECEĞİN DERSİM’İNİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ’

Dersim’in en önemli sorunlarının göç ve işsizlik olduğuna vurgu yapan Konak, göreve geldiklerinde yapacakları ilk çalışmanın olası deprem riski için hazırlıklara başlamak olduğunu belirtiyor. Belediye hizmetlerinin anadilde verileceğini belirten Konak, “Maden sahalarına, HES’lere, barajlara karşı toplumsal ve siyasal mücadeleyi örgütleyeceğiz" diye konuşuyor.

Cevdet Konak

Konak, Dersim’de belirledikleri çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaşıyor: “Kentimizde çok ciddi bir göç, işsizlik ve beraberinde ağır bir yoksulluk var. Bunun yanında kentimiz deprem tehlikesi altında. Her deprem haberinde yurttaşlarımızın tedirgin olduğunu, kaygı duyduğunu biliyoruz. Bizler de bu kaygıyı yaşıyoruz. Göreve geldiğimizde ilk yapacağımız şey, kentimizde yaşanabilecek depreme ilişkin hazırlıklara başlamak olacak. Yine en önemli sorun alanlarından biri olan göçü durdurmak istiyoruz. Gençlere yönelik istihdam alanları yaratacağız. Atölyeler, eğitim merkezleri, kültür merkezleri kuracağız. Gençlere yapay zeka, yazılım, tasarım, kurgu gibi Dersim’den ayrılmadan çalışabilecekleri meslekleri kazandırmayı hedefliyoruz. ‘90’lı yıllarda boşaltılan 400’e yakın köyümüz var. Çiftçilere vereceğimiz, gübre, tohum, ilaç ve danışmanlık hizmetleriyle köylere dönüşün öncüsü olacağız. Tabi tüm bu proje kararlarını halk meclislerinde alacağız. 8 mahalle ve 53 köyden temsilcilerle halk meclislerini oluşturacağız. Kentimizin sorunlarını hep birlikte çözeceğiz. Kısacası Dersim’deki ittifak güçlerimiz ve halkımızla birlikte doğanın, geleneğin ve geleceğin Dersim’ini yeniden inşa edeceğiz.”

‘İTTİFAKIMIZ DIŞINDAKİ TÜM DURUŞ VE ARAYIŞLAR BİZZAT SİSTEME HİZMET ETMEKTE’

Seçim sürecinde tartışmaların uzaması sebebiyle kısa süre önce ilan edilen Dersim ittifakı, uzun aradan sonra kentteki tüm siyasi yapıların katıldığı en geniş ittifak olma özelliğini taşıyor. Seçmen açısından belirleyici olan ittifaka ilişkin Birsen Orhan, "İttifak ilanı biraz geç yapılmış olabilir ama nihayetinde Dersim halkı ve devrimci-demokrat güçler kendi birliğini sağladı” diyor.

Dersim’de kurulan ittifakı sadece bir seçim ittifakı olarak görmediklerini belirten Orhan şöyle devam ediyor: “İttifakımız toplumsal ve örgütlü mücadeleyi yükseltme ittifakıdır. Bunu sahada, mahalle çalışmalarında, ev ziyaretlerinde, halk çalışmalarında görüyoruz. Halkımız ‘Siz bir olun ki gücümüz dağılmasın’ diyor. AKP-MHP faşist saray iktidarının ve burjuva partilerinin bu halka ve Türkiye’ye verebileceği hiçbir şey yok. Dersim’i bu iki anlayışa teslim etmeyeceğiz. İttifakımız dışındaki tüm duruş ve arayışlar bizzat sisteme hizmet etmekte ve sistemin bir aparatı olmaktan öteye geçmeyecektir. Yurtseverlerin, sosyalistlerin, emekçilerin, doğa ve hayvanseverlerin, gençlerin, kadınların bir arada oluşturduğu ittifakın, Dersim’de seçimleri kaybetme şansı yok. Geç oldu belki ama güç olmayacak. Büyük bir başarı kazanacağımızdan hiçbir şüphemiz yok.”

'BELEDİYEDE KADIN KATILIMINI VE HER DÜZEYDE EŞİT TEMSİLİYET İLKESİNİ ÖNCELEYECEĞİZ’

Dersim’de özellikle kadınların güncel ihtiyaçlarının iyileştirilmesi gerektiğine değinen Orhan, "Kadınlar kendini, kentini yönetme ve eşit temsiliyet hakkına sahip olmalıdır" diyor. Siyasal, sosyal, kültürel alanlarda kadınları dışlayan siyasetler ve yaklaşımlara karşı çalışmalar yapacaklarına vurgu yapan Orhan, “Dersim’i ayrımcılıktan, eşitsizlikten ve cinsiyetçilikten uzak tutacağız” diye konuşuyor.

Birsen Orhan

Orhan, bu kapsamda yapacakları çalışmaları şöyle sıralıyor: “Dersim’de Alevi-Kürt kadınının mücadelesine rağmen bugün Dersim ve Alevilik hakkında konuşan ağırlıklı kesimi erkekler oluşturuyor. Siyasal, sosyal, kültürel ve inanç kurumlarımız başta olmak üzere tüm kurumlarda kadınların görev alması çok önemli. Belediyede de kadın katılımını ve her düzeyde eşit temsiliyet ilkesini önceleyeceğimizi belirtebilirim. Belediye bünyesinde Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları, Kadın Meclisleri, Kadın Kültür Atölyeleri, Kadın Danışma Merkezleri, Alo Şiddet Hatları, Kadın İstihdam Merkezleri, Kadın Kooperatifleri, Kadın Semt Pazarları, Kent Bostanları, Kız Öğrenci Yurtları ve Kreşler kuracağız. Kadınların ücretsiz hizmet alacağı Kadın Spor Kompleksi kuracağız. Dijital Pazarlama ve Meslek Kursları açıp yaygınlaştıracağız. Kadınların ped ihtiyaçlarını ve hijyen malzemelerini ücretsiz temin edecekleri hijyenmatikleri kentin belirli noktalarına kuracağız. Farklı cinsiyet yönelimleri nedeniyle hedef alınan LGBTİ+ bireylere yönelik her türlü şiddete karşı mücadele edeceğiz ve eşit katılıma ve olanaklara sahip olması ve erişim sağlaması için politikalar geliştireceğiz.”