DEM Parti Diyarbakır'daki saldırılarla ilgili Meclis Araştırması istedi

Meclis'e önerge veren DEM Parti'li Ceylan Akça Cupolo, Diyarbakır'da son zamanlarda meydana gelen saldırıların araştırılmasını istedi.

Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Diyarbakır’da son 45 gündür tekbir getiren bir grubun halka yönelik saldırılarının sayısının ve şiddetinin arttığını belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Ceylan Akça Cupolo, meselenin siyasi, hukuki, toplumsal tüm yönleriyle araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amaçlarıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge veren Ceylan Akça Cupolo, şu ifadeleri kullandı:

“Radikal dinci grupların, devletler tarafından toplumu terbiye etmek ve kontrol altında tutmak için kullanılması; toplumsal barış ve güvenlik açısından ciddi tehlikeler yaratır. Bu tür grupların devlet desteğiyle güçlendirilmesi, yüreklendirilmesi; yalnızca şiddet olaylarının artmasına yol açmakla kalmaz, devletle toplum bağını da tamiri zor şekilde koparır. 90’larda yaşatılmış acılar, toplumsal hafızada olanca diriliğiyle durmaktayken Diyarbakır’da son dönemde yaşanan olaylar, bu tehlikelerin muhakkak incelenmesi gereken somut örneklerini gözler önüne sermektedir.

Diyarbakır’da son 45 gündür tekbir getiren bir grubun halka yönelik saldırılarının hem sayısı hem şiddeti artarak devam etmektedir. 9 Haziran’da Tema Park’ta bebekli ailelerin de bulunduğu bir pikniğe yapılan saldırıda güvenlik güçleri geç müdahale etti. Benzer saldırılar 22 Haziran’da Sur ve Kayapınar’da iki işletmeye de gerçekleşti, ancak yine kolluk kuvvetleri etkisiz kaldı. 11 Temmuz’da Cami Kebir Mahallesi'nde Karga ve Hewş işletmelerine ses bombalı ve silahlı saldırı düzenlendi. İşletme sahibi Ömer Damlayıcı, tehditlerin bir yıldan fazla süredir devam ettiğini belirtti. Kolluk kuvvetlerinin bu saldırılara seyirci kalması, 90’larda JİTEM ve Hizbul-Kontra olarak bilinen devlet destekli Hizbullah yapılanmasını akıllara getiriyor. Radikal dinci Hizbullah’ın devletle olan ilişkileri, yakın tarih boyunca yaşanan şiddet olayları ve faili meçhul cinayetlerle bağlantılı olarak yeniden güçlendiği görülüyor. Bu can yakıcı meselenin siyasi, hukuki, toplumsal tüm yönleriyle araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amaçlarıyla derhal bir Meclis Araştırması açılması gerekmektedir.”