DEM Parti'den Devlet Bahçeli ile tokalaşma çıkışı: Barışı sağlayacak adımları destekleriz

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile TBMM'de tokalaşmasını değerlendirdi. Bakırhan, "Toplumsal barışı sağlayacak her adımı destekleriz" dedi.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, TBMM'de partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti grubuyla tokalaşmasıyla ilgili yaptığı ''Dünyada barışı isterken, kendi ülkemizde barışı sağlamamız lazım'' açıklaması Bakırhan'a soruldu.

Bakırhan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Şaşırmış olabilirsiniz, haklısınız. Olması gereken bir tabloydu. Siz de haklısınız bugüne kadar müzakere, diyalog zemini yoktu. Meclis'in asıl görevlerinden biri budur. Halklar bizi buraya Türkiye'nin temel meselelerini konuşup çözüm yolları üretmek için gönderdi. Bu süreçte Türkiye'de her zamankinden daha fazla diyalog ve müzakereye ihtiyaç var. Sayın Bahçeli'nin gelmesi de son derece normaldi, anormal değil."

Türkiye'nin toplumsal barışa ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Bakırhan, "Türkiye'de toplumsal barışı savunan, ülkeyi refaha ve huzura kavuşturacak olan her her adımını desteklemeye, her eli tutmaya hazır olduğumuzu zaten söylemiştik. Bizim de Meclis'te iktidar başta olmak üzere bütün siyasi partilerle bu toplumsal barışı örecek söylem için adım atmamız gerektiğini belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI: HERKES TABULARINI BİR KENARA BIRAKSIN

Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakırhan, şunları söyledi:

''Sık sık sorulara son kez cevap veriyorum iktidar, muhalefet, medya kulağını açıp iyi dinlesin. Bizim hiçbir kesimini sembolleri değerleriyle sorunumuz yok. Ama bu ülkede herkesi etnik bir tabloya sığdıran anayasayı da bize kimse kabul ettiremez. Bu süreçte başta parlamento olmak üzere toplumla yapılmalı. Bizim cumhuriyetle sorunumuz yok. Yerel demokrasisini olmadığı her anayasa 12 Eylül'ün ruhunu taşıyan bir anayasa olur. Yerelin hakkını yok sayan bir anayasaya dokunmadan yeni bir anayasa yapılmaz. Son günlerde pratikleri ve söylemleri toplumu şaşırttığı gibi siyaseti bizleri şaşırtıyor. Değişim iddiasında mısınız, eğer değişim iddiasındaysanız anayasa konusunda tutucu davranmamalısınız. Yeni demokratik anayasa konusunda herkese açık çağrımızdır. Herkes tabularını bir kenara bıraksın biz çoktan hazırız, demokratik bir anayasa yapmak için çalışmaya da konuşmaya da varız. Yeni demokratik anayasanın ilk şartı Kürtler başta olmak üzere ülkede yaşayan halklar ve inançları kapsayan bir anayasa yapmaktır."

'BARIŞ AÇIKLAMASINI ÖNEMSİYORUZ'

DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık da aynı soruya, "Sayın Bahçeli bana ve sayın Buldan'a 'nasılsınız' diye el uzatınca biz de merhabalaştık. Bunu abartmaya gerek yok. Biz büyük mücadeleden geliyoruz müzakerelere de hazır olduğumuzu aslında parlamentoda olması gereken de bu. Halk bizi buraya kavga etmeye göndermedi. Sayın Bahçeli burada 'barış önemli' diyor. Bunu önemsiyoruz. Parlamentonun görevi de barışı  inşa etmektir. Troller bunu abarttı 'arkadan koşarak geldi' dedi. Geçmişten gelen bir hukukumuz da var, eğer yeni bir anayasadan bahsediyorsak burada bütün milletvekilinin bir uzlaşma dilini yakalaması lazım" yanıtını verdi.

(HABER MERKEZİ)