DEM Parti'li Altın çocuk yoksulluğu ve çocuk işçiliğini Meclis gündemine taşıdı

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, çocuk yoksulluğu ve çocuk işçiliği ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların açıkladığı verilere göre Türkiye’de 2 milyondan fazla çocuk çalışmak zorunda bırakıldığını belirterek, çocuk yoksulluğu ve çocuk işçiliği ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Beritan Güneş Altın, teklifin gerekçesinde şı ifadeleri kullandı:

“Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre dünyada 160 milyondan, Türkiye’de ise resmi verilere göre 850 binden, sendikaların verilerine göre ise 2 milyondan fazla çocuk işçileştirilmiş durumdadır. Farklılıklar gösterse de Türkiye’de işçileştirilen çocuk sayısının artmasının temel sebepleri, derinleşen yoksulluk, ebeveynler başta olmak üzere astronomik oranlardaki işsizlik, göç ve mültecilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocukların işçileştirilmesine göz yuman emek politikaları neticesinde çocuklar tehlikeli işlerde, kayıt dışı ve güvencesiz koşullarda çalışmaktadır. Bunun bir sonucu olarak ise iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocukların sayısı her geçen gün artmaktadır. AKP iktidarları boyunca bu sayının resmi veriler olmasa dahi bini aştığı ilgili sendikalar tarafından belirtilmektedir. Tüm bunlar ışığında çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen; eğitim, sağlık, oyun ve hatta yaşam haklarını ellerinden alan çocukların işçileştirilmesine karşı Meclisin inisiyatif alarak araştıma komisyonu kurması elzemdir."