DEM Parti'li Aslan Bakan Yerlikaya'ya sınır dışı edilen Protestan din görevlilerini sordu

DEM Parti'li George Aslan, yabancı uyruklu Protestan din görevlilerinin Türkiye’ye girişlerin engellendiğini ve sınır dışı edildiklerini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

DUVAR - Türkiye’de Müslüman olmayan, farklı din ve inançlara mensup kesimlerin sık sık saldırı ve nefret suçlarına maruz kaldığını belirten DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan, söz konusu suçların çoğu zaman cezasız bırakılmasının bu saldırıların sistematik bir biçimde devam etmesine zemin hazırladığını söyledi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Aslan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye’de yaşayan Protestan toplumunun da saldırı ve hak ihlallerine maruz kaldığını vurguladı.

George Aslan, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de Müslüman olmayan, farklı din ve inançlara mensup kesimler sık sık saldırı, nefret söylemi ve nefret suçlarına maruz kalmaktadır. Söz konusu suçların çoğu zaman cezasız bırakılması bu saldırıların sistematik bir biçimde devam etmesine zemin hazırlamaktadır.

Türkiye’de yaşayan Protestan toplumu da saldırı ve hak ihlallerine maruz kalan kesimlerdendir. Protestan Kiliseleri Derneği’nin ‘2023 Hak İhlalleri İzleme Raporu’na göre;

-Protestanlara yönelik, kişi veya kurumlara sadece inançlarından ötürü nefret duyarak bu nefretini sözlü veya yazılı olarak belirten, kamuoyunda nefretin oluşması için kışkırtan nefret söylemlerinde önceki yıla göre artış yaşanmıştır.

- Yabancı uyruklu Protestan din görevlilerine “N-82 ve G-87” kodları verilerek Türkiye’ye girişleri engellenmiş, sınır dışı edilmiş veya oturum izinleri yenilenmemiştir.

-Protestanların ibadet yeri kurma ve ibadet için kullanılan mekânların kullanımını sürdürme ve var olan ibadethaneleri kullanma talepleri ile ilgili sorunlar devam etmektedir.

Türkiye’de din ve inanç özgürlüğü ile ilgili Anayasa’nın 24’üncü ve 25’inci maddelerinde “Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz” denilmektedir. Din ve inanç özgürlüğüne ilişkin bir diğer yasal çerçeve ise Meclis’in onayladığı ve Anayasa’nın 90’ıncı Maddesine göre Anayasa’nın da üzerinde olan uluslararası anlaşmalardır.”

‘10 YILDA SINIR DIŞI EDİLEN PROTESTANLARIN SAYISI KAÇ?’

Mardin Milletvekili George Aslan, Bakan Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

“Yabancı uyruklu Protestan din görevlilerine “N-82 ve G-87” kodları verildiği doğru mudur? Doğruysa söz konusu kodların verilme gerekçesi nedir?

Son on yılda Türkiye'den sınır dışı edilen Protestanların sayısı kaçtır? Bu kişiler hangi gerekçelerle sınır dışı edilmiştir? Bunların kaçı N-82 ve G-87 kodları ile sınır dışı edilmiştir?

Son on yılda Protestanların sınır dışı edilme kararlarına karşı açmış oldukları mahkemelerin sonuçları nedir? Sonuçlanan ve devam eden mahkeme sayısı kaçtır?

Son on yılda Protestan toplumuna karşı hangi suçlar işlenmiştir? Bu suçlardan ceza almış kişi sayısı kaçtır?

Türkiye’de misyonerlik faaliyeti yürütmek suç mudur?

Türkiye'de yaşayan Protestan toplumunun maruz kaldığı saldırı, nefret söylemi ve nefret suçlarının önlenmesi için hangi tedbirler alınmaktadır?”