DEM Parti'li Aslan, İşgücü Uyum Programı ile okullarda çalışacak personelin sorunlarını Meclis'e taşıdı
DEM Parti'li Nevroz Uysal Aslan, İşgücü Uyum Programı ile okullarda çalışacak temizlik personellerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
DUVAR - DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, okullarda temizlik personeli açığının giderilmesine yönelik İşgücü Uyum Programı ile 9 ay personel istihdam edileceğini, temizlik personellerinin ilk ay haftada 5 gün, geri kalan aylarda ise haftada 3 gün çalışacak şekilde düzenleme yapıldığını belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Nevroz Uysal Aslan, "Öğrenciler haftada 5 gün okula gelirken temizlik personelinin 3 gün görevlendirilmesine ilişkin bir açıklama yapacak mısınız? Kalan 2 günde okulların temizliği kimler tarafından yapılacaktır?" diye sordu.
Nevroz Uysal Aslan, Bakan Yusuf Tekin'e şu soruları yöneltti:
"1. Öğrenciler haftada 5 gün okula gelirken temizlik personelinin 3 gün görevlendirilmesine ilişkin bir açıklama yapacak mısınız? Kalan 2 günde okulların temizliği kimler tarafından yapılacaktır?
2. Yaşanan kriz ortamında ülkede asgari ücretin dahi açlık sınırının altında kaldığı bir dönemde devletin eğitim kurumunda 3 gün çalıştırdığı temizlik personeline 6 bin 800 TL gibi bir ücret ödemesini hangi gerekçe ile açıklayacaksınız?
3. İUP kapsamındaki temizlik personelinin sadece çalıştığı günler için sigorta primlerinin ödenecek olmasını, sosyal güvenlik haklarını yetersiz kılmaktadır. Bu durumun personelin uzun vadeli sosyal güvenliğine olan olası etkileri nelerdir? Bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
4. Pandemi döneminde temizlik standartlarının ne kadar önemli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, haftada 3 gün çalışan temizlik personelinin okullardaki temizlik ihtiyacını karşılayamayacağı gerçeğini dikkate alarak, bu konuda nasıl bir strateji geliştirmeyi planlıyorsunuz?
5. Temizlik personeli eksikliği nedeniyle okul idarecilerinin ek mali yükler üstlenmesi ve velilere ek mali yükler getirilmesi, eğitim kurumlarında bütçe ve kaynak yönetimi açısından sorunlar yaratmaktadır. Bu sorunları çözmek adına, okullara ek bütçe tahsisi sağlanması veya kalıcı personel alınması için ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?
6. İUP kapsamında görevlendirilen ve halen ihtiyaç duyulan personel sayısı kaçtır? Okulların başlamasına rağmen bu görevlendirmelerin tamamlanmamasının gerekçesi nedir?
7. Daha önce Toplum Yararına Program (TYP) şimdi iseİşgücü Uyum Programı(İUP) ile eğitimde bir türlü kalıcı personel alımı yapılmamasının gerekçesi nedir?
8. İşgücü Uyum Programı, okullar dışında hangi kurumlarda uygulanmaktadır?"