DEM Partili Aslan'dan 3 yıldır tahliyesi ertelenen mahkum için soru önergesi

DEM Partili Nevroz Uysal Aslan, koşullu salıverilme şartlarını sağlamasına rağmen üç yıldır tahliye edilmeyen Ahmet Bayna için soru önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, koşullu salıverilme tarihinin üzerinden 3 yıl geçmiş olmasına rağmen tutuklu bulunduğu Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilmeyen Ahmet Bayna’nın durumuyla ilgili Adalet Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.

Aslan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"2020 yılında İnfaz Kanunu’nda yapılan yasal düzenlemeler ile Anayasaya aykırı bir şekilde hukuki belirlilik içermeyen, yoruma açık, son derece subjektif olan iyi hal kriterleri getirilmesi ve bu iyi halli olmayı tespit eden İdare ve Gözlem Kurullarının suç işlemesine yasal dayanak oluşturulmuştur. Bu durumun en açık örneği ise Karabük T Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Ahmet Bayna’nın koşullu salıverilme tarihi üzerinden 3 yıl geçmesine ve neredeyse infazının tamamını bitirmesine rağmen İdare ve Gözlem Kurulu kararı ile cezaevinde tutulmasıdır.

26.10.2023 tarih 32393 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesinin 2023/132 E. 2023/183 K. sayılı kararı ile 26/09/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesinin 02/07/2012 tarihli ve 6352 sayılı Kanun’un 85. maddesiyle değiştirilen (6) numaralı fıkrasının 1, 2 ve 3. cümleleri iptal edilmiştir.

Bu nedenle; söz konusu iptal edilen Kanunun ilgili maddesi nedeniyle Karabük T Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Ahmet Bayna’ın avukatı tarafından uyarlama yargılaması yapılması talebi ile Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesine başvuru yapılmıştır. Başvuru üzerine 19.12.2023 tarih 2013/542 sayılı ek kararı ile başvuru kabul edilmiştir. Mahkeme tarafından 'İNFAZININ DURDURULMASINA... Başka suçtan tutuklu ya da hükümlü değil ise SERBEST BIRAKILMASINA', şeklinde karar verilmiştir.

Ancak mahkeme kararının verildiği gün cezaevine gönderilen karar üzerine yine aynı gün yani 19.12.2023 tarihinde, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 2023/8077 nolu karar ile Ahmet Bayna’nın 'iyi halli' olmadığı kararı alınmış ve tahliye yazısının gereğini yerine getirmemiştir.

'Başka suçtan tutuklu ya da hükümlü değil ise SERBEST BIRAKILMASINA', şeklinde ifade edilen mahkeme kararına istinaden, İdare ve Gözlem Kurulunun 'iyi halli' olmama kararı nedeniyle mahpusun serbest bırakılmaması açıkça İdare ve Gözlem Kurulunun yargısal karar kurduğunu göstermektedir. Çünkü mahkeme kararında 'Başka suçtan tutuklu, hükümlü veya İdare ve Gözlem Kurulunca iyi halli olmadığına karar verilmedi ise SERBEST BIRAKILMASINA', şeklinde karar kurmamıştır. Böyle bir karar da kurulamayacağına göre İdare ve Gözlem Kurulunun mahpusun cezaevinde kalış sürelerine karar veriyor olması açık bir yargı gaspıdır.

Bu nedenle Ahmet Bayna hakkında Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na tarafımca başvuru yapılmış ayrıca bu hukuksuzluk hazırlamış olduğum soru önergesi ile Adalet Bakanlığına sorulmuştur."