DEM Partili Aydın Bürçün: Bingöl'ün sorunlarını halkımızla birlikte çözeceğiz

DEM Parti Bingöl Belediye Eşbaşkan adayı Aydın Bürçün, 20 yıl sonra belediyeyi alacaklarını iddia ederek, şehrin birikmiş sorunlarını halkla birlikte tartışarak çözeceklerini söyledi.

Abone ol

BİNGÖL - İktidar, son 20 yılda belki ilk kez Bingöl Belediyesi'ni DEM Parti'nin temsil ettiği geleneğe karşı kaybetme tehlikesi yaşıyor. Bunun nedenlerini dün yazmıştım. Özetle tekrarlayacak olursam: Birincisi, tekrar aday olan mevcut başkanın çalışmalarından razı olmama hali. İkincisi, hükümetin neden olduğu ekonomik sıkıntılar. Üçüncüsü, AK Parti adayının bu kez seçime ittifak partilerinin desteğinden mahrum girecek olması.
DEM Parti ise hem bu duruma hem de sokakta gördüğü iltifata güveniyor. DEM Parti Bingöl Belediyesi Eşbaşkan adayı Aydın Bürçün de bu gözlemi destekler nitelikte konuşuyor: "Mesela biz, AK Parti'nin aksine, son genel seçimlerde aldığımız oy oranını koruyoruz. Ayrıca seçim çalışmalarına başladığımız günden bugüne kadar hiç durmadık, kapı kapı dolaşarak partimizi ve projelerimizi anlattık, anlatıyoruz. Bingöl halkının ciddi sıkıntıları ve şikayetleri. Biz bunları çözmek için aday olduk ve kazanacağız."

EŞBAŞKANI KADIN MECLİSİ ATADI

Aydın Bürçün de diğer DEM Partili adaylar gibi ön seçimle belirlendi. Ancak eşbaşkanı seçilemedi, daha doğrusu Bingöl'de DEM Parti'ye adaylık için başvuran kadın olmadı. Çiçek Ariç, DEM Parti Kadın Meclisi tarafından atandı. Ariç ile de tanışıp konuşmak isterdim. Ancak Ariç, seçim çalışmaları programının yoğunluğundan dolayı yorgun düşmüş, sağlık kontrolünden geçmiş ve evde dinleniyordu. Dolayısıyla Bingöl'de neden bir kadın aday olmadı sorusunu da Bürçün'e sormak durumunda kaldım. Bürçün, şunları söyledi: "Kadın arkadaşlar eşbaşkan adaylığı için başvuruda bulunmadı. Bunu bir yere, bir sebebe bağlamamak gerekiyor. İl ve ilçelerde kadın eşbaşkanlarımız, yöneticilerimiz var. Ancak kimse belediye eşbaşkan adayı olmak için başvurmadı. Bingöl biraz muhafazakar bir şehir, belki bu nedenle kadın arkadaşlarımızdan eşbaşkan adaylığı için başvuruda bulunan olmadı. Çünkü belediye eşbaşkanı halkla birebir temas etmek zorunda. Ama kadın arkadaşlar sahada ve seçim çalışmalarına katılıyorlar."
Eşbaşkan adayı Aydın Bürçün ise ticaretle uğraşan bir aday. Ancak son iki dönemdir Bingöl Belediye Meclis Üyeliği görevinde de bulundu. Dolayısıyla Bingöl halkının tanıyıp bildiği bir siyasetçi ve bunun yanı sıra belediyecilik konusuna da vakıf bir insan. Belediye başkanı seçildiğinde, partisinin belediyecilik anlayışıyla Bingöl'ün sorunlarını ve eksikliklerini gidereceklerine inanıyor.



SU ŞEHRİNDE SU YOK

İki dönem belediye meclis üyeliği de yapmış olan Bürçün'e, "Bingöl'ün sıkıntıları nelerdir?" diye sorduk. Bürçün, "Su" diye cevap verince şaşırdık çünkü Bingöl'ü su şehri olarak biliyorduk.
Bürçün, Bingöl'ün başka sıkıntılarıyla birlikte su sorununu şöyle anlattı:
"Su kaynakları en fazla 60 kilometre uzakta. Ama bugün Bingöl'de su yok. Evlerde, mahallelerde bazen haftalarca su yok. Şehir büyüdü. Köylerimiz artık neredeyse huzur evine dönüşmüş. Yaşlılarımız orada ama nüfusun çoğu şehirde. Belediye 20 yıldır iktidarda. Şehir büyüdükçe büyüyor. Büyüyen bir şehrin bir altyapısını hazırlamayı kimse dert etmedi. İmarını, yolunu, otoparkını, ulaşımını, suyunu, temizliğini dert etmemişler. Şehir büyüdükçe bunun çözümünü bulmak lazım. 1936'da il olan Bingöl aynı cadde, aynı sokak, aynı çarşı ile devam ediyor. Şehir bir ana noktada birleşmiş, boğulmuş. O yüzden de trafik sorunu oluştu, park sorunu oluşmuş. Ama özellikle su, ilk başta çözmemiz gereken sorun su. Çünkü su, insan yaşamının olmazsa olmazı. Su sorununu mutlaka çözeceğiz.

BİNGÖL'DE BELEDİYE OTOBÜSÜ YOK

Bürçün, Bingöl'ün birçok sorunundan söz etti. Bu sorunların en ilginç olanı, şehirde belediye otobüsünün bulunmamasıydı. Ulaşım özel bir aracı şirket tarafından sağlanıyor. İnsanların ihtiyacı mı yok toplu taşıma araçlarına?
"İnsanların hayatını kolaylaştırmak için hizmet amacı güden bir toplu taşıma kuruluşu yok Bingöl'de. Bu başlı başına bir sorun. 65 yaş üstü insanlarımız durakta duruyor, şoför görüyor, durmadan basıp gidiyor, almıyor onu. Engelli vatandaşımız durakta, şoför bakıyor, almıyor onu. Belediyeye ait taşıma aracı olsa durup almak zorunda. Biz bu sorunu çözeceğiz. Onlar kar amacı güdüyor, yüksek ücretle taşıma yapıyor. Ama belediye hizmet amacı güden bir kuruluştur. Biz belediye otobüsü sorununu çözeceğiz. Sembolik bir ücretle sağlayacağız ulaşımı. Çünkü topluma, halka hizmet belediyenin öncelikli işlerindendir.



BİNGÖL'DE HAYVANCILIK BİTTİ, GÖÇ BAŞLADI

Bürçün, Bingöl'ün bir hayvancılık şehri olduğunu da söylüyor. Ancak yaylalar yasaklanınca hayvancılık bitmiş. "İnsanlar yaylaya çıkmayınca hayvanlarını sattı ve şehre yerleşti" diyor Bürçün.
Bingöl'ün bir sanayi kenti olmadığını hatırlatan Bürçün, "İstihdam yaratacak bir alan oluşturulmadı bugüne kadar. İktidarın vekili de belediye başkanı da rant için çalıştı. Bu yüzden gençlerimiz Avrupa ülkelerine gidiyor. Örnek bir halkçı belediyecilik anlayışıyla hareket edeceğiz. Bunun yanında tarımda da adım atmış olacağız. Tarımın ve hayvancılığın yeniden geçim kaynağı haline gelebilmesi için belediyenin olanaklarını kullanacağız" diye konuştu.

'İNSANLAR DOĞDUKLARI YERDE DOYSUN'

İstihdam konusunda belediyelerinde yapabilecekleri vardır. DEM Partili belediye işsizlik sorununu nasıl en aza indirebilecek? Bürçün, özetle şunları söyledi: "Biz bir halk belediyeciliği işleteceğiz. Yerinde kalkınma hamlesiyle beraber belediyeye ait buradaki arazileri Bingöl'ün temel sorunlarını çözmek için kullanacağız. Halk ekmek fabrikası kuracağız ve unu burada üretilen buğdaydan sağlayacağız. Burada kadın arkadaşlar çalışacak. Kooperatifler kuracağız, üretilen ürünleri satmak için. Şehrin istihdam sorununu tamamen çözemeyiz belki ama bir nebze de olsa azaltacağız. İnsanların doğduğu yerde doyması için çaba sarf edeceğiz. Bingöl’ün sorunlarını halkımızla birlikte tartışıp, çözeceğiz.”



DEPREME HAZIRLIK PROJESİ

Deprem elbette Bingöl'ü bekleyen en büyük tehlikelerden. Bilim insanları yıkıcı bir depremin eli kulağında diyor. Bingöllüler ise yapı stoklarının güvenilir olduğunu düşünüp epey rahat davranıyor diye bir gözlemim oldu.
Bürçün, belediye başkanı seçildiklerinde ilk ele alacakları konulardan birinin deprem olduğunu söyledi. Bürçün, "Belediyeyi aldığımızda deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasına ilişkin projelerimizi hayata geçireceğiz" diye konuştu.

ŞEHİR DIŞINDAKİ BİNGÖLLÜLERE DAVET

Seçim arifesinde hükümet tarafından "taşımalı oy" yapıldığı iddiaları da konuşulmaya başlandı. DEM Parti bu konuyu sık sık dile getiriyor ve önlem alınmasını talep ediyor. Ancak bu talebin pek ciddiye alındığı söylenemez. İlgili kurumlar bu itiraz ve talepleri deyim yerindeyse duymazdan geliyor.
Bingöl şehir merkezinde bu türden bir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını belirtiyor Aydın Bürçün. Şehir dışında yaşayan Bingöllülerin gelip oy kullanmasını istiyor.
Konuyla ilgili konuşan Bürçün, "Herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Örgütümüz üzerinden, il örgütleri üzerinden ve duymayan arkadaşlarımız, öğrencilerimiz varsa duyarlı olsunlar. Bir an önce bulundukları ildeki örgütümüz ile ilişki kursunlar. Bingöl'e gelsinler. Bütün geliş gidiş masraflarını örgütümüz karşılıyor. Yurt dışı veya Türkiye'nin farklı illerinde olan insanlarımız ailelerine ulaşsınlar, DEM Parti'ye oy vermeleri için onları ikna etsinler. Bu sefer hep beraber değiştirelim diyoruz. DEM geliyor, devran döner diyoruz."