DEM Partili Çelenk, erişim engelini Cevdet Yılmaz'a sordu

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Çelenk, Instagram'a getirilen erişim engeli ve AYM'nin sitesine erişilememesinin ardından Cevdet Yılmaz'a soru önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR - DEM Partili Sevilay Çelenk, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirmesini ve Anayasa Mahkemesi'nin web sitesine ulaşılamamasını TBMM gündemine taşıdı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a konuya ilişkin soru önergesi veren Çelenk, şu soruları yöneltti: 

1 - AYM'nin İletişim Başkanlığı'nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edebilecek yetkilerini iptal etmesinin, ifade özgürlüğü üzerindeki düzenlemeleri güçlendireceği beklenirken, bu kararla taban tabana zıt olan Instagram'ın yasaklanması kararı hangi gerekçeyle alınmıştır?

2 - Instagram'ın erişime kapatılması, ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkı bağlamında nasıl değerlendirilmektedir? Bu kararın demokratik hak ve özgürlükler üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulmuş mudur? Tarafınızca bu konuda kamuoyu ne zaman bilgilendirecektir?

3 - We Are Social'ın 2024 raporuna göre Türkiye’de 57 milyon 100 bin kişinin kullandığı Instagram'ın erişime kapatılmasının ardından bu platformu profesyonel amaçlarla kullanan küçük işletmeler ve bireylerin ekonomik açıdan nasıl etkileneceği düşünülmüş müdür? Bu etkileri azaltmak amacıyla hangi önlemler alınmıştır?

4 - Daha önce YouTube, Twitter ve Wikipedia gibi platformların erişime kapatılması kullanıcıların bilgiye erişim, ifade özgürlüğü ve ekonomik faaliyetleri üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratmıştır. Bu etkiler göz önünde bulundurulmadan neden ve hangi gerekçeyle yeni bir yasaklama/erişim engeli kararı alınmıştır? Aynı zamanda Instagram’a erişim yasağı kararı alınırken Türkiye’nin uluslararası alanda dijital özgürlükler konusundaki itibarına zarar verme olasılığı değerlendirilmiş midir?

5 - Türkiye'de bugüne kadar kaç dijital mecra kamu güvenliği gerekçesiyle yasaklanmış/erişime kapatılmıştır?