DEM Partili Çiçek taşımalı eğitimi Bakan Tekin'e sordu

DEM Parti İstanbul Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, taşımalı eğitim sistemine ilişkin olası sorunları TBMM gündemine taşıdı.

Abone ol

DUVAR - DEM Partili Cengiz Çiçek, taşımalı eğitim sisteminin tasarruf tedbirlerinden etkilenip etkilenmeyeceğini Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e sordu. 

Çiçek, Bakan Tekin'e şu soruları yöneltti:

1 - Türkiye genelinde illere göre ilköğretim düzeyinde okul bulunmayan kısal mahalle ve köy sayısı kaçtır?

2 - 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde ödenek yokluğu nedeniyle servis hakkından yararlandırılmayan kırsal mahalle ve köy bulunmakta mıdır? Varsa bu yerleşim birimlerinin sayısı, bölgesel dağılımı, haktan yoksun bırakılan öğrenci sayısı nedir?

3 - Taşımalı eğitim uygulamasında bütçe yetersizliği nedeniyle bazı yerleşim birimlerinde ortaöğretim kademesi için taşıma ihalesi yapılmayacağı doğru mudur? Doğruysa bu yerleşim birimleri nereleridir? Hukuki dayanağı nedir? Değilse bu iddiaların ortaya atılmasında rolünüz bulunmakta mıdır? Servis hakkı gaspının önünü açmak için algı mı yaratılmıştır?

4 - Bugün ortaöğretim kademesi için planlandığı iddia edilen “tasarruf” tedbirlerinin ilerleyen süreçte “ilköğretim” kademesine de yayılmayacağının garantisi nedir?

5 - 2023-2024 eğitim-öğretim dönemi için öğrencilerin okula taşınması için gerçekleştirilen taşıma ihalesinin ilköğretim ve ortaöğretim kademelerine göre sayısı kaçtır? Bu ihalelerinin sözleşme bedellerinin toplamı ne kadardır?

6 - Kırsal mahalle ve köylerde yaşayan okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kademesindeki çocuklar ve aileleri Bakanlığınızın tasarruf tedbirlerinden nasıl etkilenecektir?

7 - Taşımalı eğitim uygulamasının sonlandırılarak yerinde ve nitelikli eğitimin sağlanması ve köy okulların tekrar açılması planlanmakta mıdır?

8 - Taşımalı eğitim uygulamasından vazgeçerek toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan kamusal, demokratik, bilimsel, özgürlükçü, anadili temelinde çok dilli ve yerinde ulaşılabilir bir eğitim politikanız olacak mıdır?