DEM Partili George Aslan nefret suçlarını Meclis gündemine taşıdı

DEM Partili George Aslan, Türkiye'de dini temelli gerçekleştirilen nefret suçlarına ilişkin hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili George Aslan, Türkiye’de yaşanan din, inanç ve inançsızlık temelli nefret suçlarını Meclis gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin soru önergesini Meclis Başkanlığı'na sunan Aslan, önergesinde şu ifadeleri kullandı: "İnanç Özgürlüğü Girişimi tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de Din, İnanç veya İnançsızlık Temelli Nefret Suçları 2023’ raporuna göre; Ocak – Aralık 2023 tarihleri arasında 22’si Hristiyanlara, 14’ü Yahudilere, 7’si Aleviler’e, 4’ü Müslümanlara, 2’si Ezidilere ve 1’i Ateistlere karşı olmak üzere din, inanç veya inançsızlıkla bağlantılı 47 nefret suçu işlenmiştir. Türkiye’de nefret suçlarının çoğu kez cezasız bırakıldığını ve zaman zaman kimi politikacıların farklı din ve inançlara sahip kesimlere yönelik kullandıkları ötekileştirici dil, nefret suçlarının sistematik bir biçimde devam etmesine zemin hazırlamaktadır."

Aslan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:

1 - Türkiye’de farklı din ve inanç kesimlerine yönelik yaşanan nefret suçları ve saldırıları neden önlenmemektedir? Failler teşebbüs aşamasında neden engellenmemektedir?

2 - Bakanlığınızın ver göre 2023 yılında bahsi geçen kesimlere yönelik toplamda kaç nefret suçu işlenmiştir? Bu suçlarla ilgili gözaltına alınmış, tutuklanmış veya yargılama süreci devam eden kişi sayısı kaçtır?

3 - Söz konusu kesimlere yönelik özellikle sosyal medyada hedef gösteren pek çok nefret içerikli yayınlar ve yazılar paylaşılmaktadır. 2023 itibariyle bunlarla ilgili kaç kişiye veya hangi basın kuruluşlarına ne tür cezai işlemler yapılmıştır?

4 - Türkiye'de yaşayan başta Hristiyanlar, Yahudiler ve Aleviler olmak üzere diğer farklı inançlara sahip insanların maruz kaldığı saldırı, nefret söylemi ve nefret suçlarının önlenmesi için Bakanlığınız tarafından hangi tedbirler alınmaktadır?