DEM Parti'li Gergerlioğlu: Kocaeli genelinde 1 milyar TL'yi bulan yolsuzluk iddiası var

DEM Parti'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meslek Edindirme Projeleri ve Ustalık Telafi Eğitim Programı kapsamındaki bir projede Kocaeli'de 1 milyar TL'yi bulan yolsuzluk iddialarını gündeme getirdi.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli Valiliği önünde MESEM’de yolsuzluk iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Gergerlioğlu, “Uzun süredir bu konu konuşuluyor. MESEM ve UTP, yani Meslek Edindirme Projeleri ve Ustalık Telafi Eğitim Programı kapsamında 18 ay yürüyen bir proje var. Bu proje ile ilgili büyük yolsuzluk iddiaları ortaya çıkınca proje iptal edildi. Fakat büyük bir zarar var ortada. 18 ay devam eden projede önemli yolsuzluk iddiaları var ve önemli zarar iddiaları var. 855 milyon liralık devletin zarar ettiğine dair bir iddia var. Bu korkunç bir para. Kocaeli genelinde 1 milyar TL'yi bulan yolsuzluk iddiası var. Korkunç bir şey bu. AB İşsizlik Fonu çerçevesinde ortaokul mezunu gençlere iş kazandırmak için firmalar stajyer eleman gibi gençleri alıyorlar. 5700 civarında bir ödeme yapılıyor. O dönemin asgari ücretinin yarısı kadar. 25 bin kişiye veriliyor. Çarptığınız zaman 1 milyar liraları bulan bir korkunç yolsuzluk” ifadelerini kullandı.

UTP’ye kaydedilen kişilerin gerçek olmadığının tespit edildiğini aktaran Gergerlioğlu, “Okul müdürü ve danışman firma gidiyor bir şirkete ‘Sana da 3-5 kuruş veririz, bize de 3-5 kuruş kalır. Bölüşürüz merak etme, sen bize isimler bul, kaydet’ diyor. Buradan şirket kazanıyor. Ortada öğrenci yok aslında. Sahte isimler üzerinden kayıtlar yapılıyor ve danışman firma da bu işin %25'ini alıyor. Geçtiğimiz aylarda Atatürk Teknik Eğitim ve Mesleki Eğitim Okulu Müdürü Rümeysa Şen açığa alındı. Kendisine soruldu, açıklamalar yaptı. Tabi bunlar hep iddia, o da kendisini savunmaya çalışıyor. Bu olaylar çıktıktan sonra tayini çıkıyor. Şu anda başka bir okulda görev yapıyor. Ortada çok büyük bir yolsuzluk iddiası var ve inanılmaz bir durum. Doğru düzgün bir soruşturma yok. Kocaeli Valiliği ne iş yapıyor anlamıyorum. Seddar Yavuz 4 yıldır buradaydı ve biz onu çok eleştirdik. AK Parti il başkanı mı, Kocaeli Valisi mi diye. Eleştirilerimiz boşuna değil. Şu anda Kocaeli'nden ayrılıyor ama arkasında büyük bir yolsuzluk iddiası ile ayrılıyor. Kendi mahiyetinde, altında bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yaptığı işlemlerde 18 ay boyunca firmaların uyduruk, olmayan sahte isimleri kaydettiği ortada. Bunun karşılığında müdür, danışman firma ve şirket arasında bir para trafiği döndüğü yönünde çok büyük yolsuzluk iddiaları ileri sürüldü ve proje durduruldu. Hani sadece bu bizim ileri sürdüğümüz bir iddia değil, proje durduruldu şu anda” şeklinde konuştu.

'KAMUNUN ZARARININ ÖNLENMESİ LAZIM'

Projenin aslında iyi niyetle başlamış olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Belli ki bir denetimsizlikten dolayı suiistimal edilmiş. Sayın Valimiz belli ki denetim yapmamış. Milli Eğitim Müdürlüğü'nde de neler dönmüş bilmiyoruz ve Rümeysa Şen ile görüşüldü. İlginç iddiaları var. Danışman firmaları olan milletvekilleri vardı. Kim bu milletvekilleri açıklasın Rümeysa Şen. Olayın boyutları iktidara yakın derneklere de uzanıyor. Bir ahbap çavuş ilişkisi gözleniyor ve bu çerçevede ilginç durumlar ortaya çıkıyor. Kamunun zarar etmemesi gerektiğini söylüyoruz. Halk zarar etmemeli. Korkunç bir yolsuzluk iddiası var. Para da az buz değil. Bir milyar liralık inanılmaz bir yolsuzluk. Ortada doğru düzgün eğitim olmadığı, öğrenci olmadığı, buna rağmen bir sürü paranın sağa sola kanalize edildiği iddiaları var. Bu kadar ağır iddialar varken siz o müdürü alıp Bursa'daki bir okula göndermişsiniz. Doğru dürüst bir soruşturma var mı? Yok, gördüğümüz kadarıyla. Milli Eğitim Müdürü bu konuda ifade veriyor mu? Kocaeli Valisi bir açıklama yapıyor mu? Valilik önündeyiz. Yani bütün bunlar için ben bir cevap bekliyorum Kocaeli Milletvekili olarak. Meclis’te de konuyu gündeme getiriyoruz. Burada da Kocaeli Valiliği önünde de kamunun zararının önlenmesi lazım. Böyle bir iş olmaz. Böyle bir sorumsuzluk olmaz. Yani bir iki gün değil arkadaşlar. 18 ay boyunca bu yolsuzluğun devam ettiği yönde iddialar var. Yani Kocaeli bununla çalkalanıyor. Kocaeli Valisi’nin yaptığı bir açıklama yok. Sadece işlemi durdurmuşlar. Kamunun zararı konusunda ne yapacaksın Kocaeli Valisi. Alıp başını gidiyorsun Malatya'ya. Kocaelilerin gözü aydın yani. Allah'tan kurtuluyoruz senden de. Şimdi Malatyalılar ne yapacak? Orada da böyle yolsuzluk iddiaları olacak ve 18 ay sonra mı ortaya çıkacak? Sayın Seddar Yavuz, sana soruyorum. Görüyorsun, takip ediyorum durumunu. Malatya'ya gitsen de olmuyor işte. Bak buradan durumunu takip ediyoruz ve bütün bunların hesabının sorulması gerektiğini söylüyoruz.” ifadelerini kullandı.

'UCU BİR YERLERE DOKUNUYOR DİYE Mİ VALİLİK HAREKETE GEÇMİYOR?'

İktidara yakın birtakım derneklerde, danışman firmalarda, milletvekillerinin sahip olduğu firmalarda ne olup bittiğini soran Gergerlioğlu, “Allah aşkına bir açıklar mısınız bu olanları? Bağımsız Kocaeli Gazetesi’nde Uğur Enç’in bu konuda ayrıntılı habercilik yaptığı söyleşileri önemli buluyorum. Medya özgürlüğü bundan dolayı önemli ve konu da araştırılmalı. Şu anda Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Emniyeti’nin bir şey yapması lazım. Ucu bir yerlere dokunuyor diye mi Sayın Kocaeli Valiliği harekete geçmiyor? İş ortada, arkasında bir enkaz bırakarak gidiyor Sayın Seddar Yavuz. Biz özetle açıklama bekliyoruz. Kamunun büyük bir zararı var. Halkın büyük bir zararı var. Halkın parasının yağmalandığı yönünde birçok büyük iddialar var.” dedi.