DEM Partili Koçyiğit: Ülkede tarihin en büyük yoksulluğu yaşanıyor

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Bu ülkede tarihin en büyük yoksulluğu ve açlığı yaşanıyor” dedi.

Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. 

Koçyiğit, Meclis’in Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda tartışılan ve sokak hayvanlarının katledilmesini öngören kanun teklifine işaret ederek, teklife karşı olduklarını vurgulayan Koçyiğit, “Bugün tarif edilen sorunun kaynağında AKP iktidarı olduğunu biliyoruz” dedi.

‘KAŞIKLA VERİP KEPÇE İLE ALMIŞ’

MA'nın aktardığına göre, emeklilerin maaşına yapılan zam oranına dikkat çeken Koçyiğit, emeklilerin sefalete mahkum edildiğini söyledi. Asgari ücret ile geçinenler için zam yapılmadığını kaydeden Koçyiğit, AK Parti'nin bu duruma “Kaynak yok” gerekçesini öne sürdüğünü ifade etti. Koçyiğit, “Söz konusu halk olunca hep kaynak yok diyorlar. Ama bakın AKP ve MHP iktidarı, 22 yılda halktan tam 3 trilyon dolar vergi toplamış. Yani kişi başına gelirin 10 bin dolar olduğu bir ülkede kişi başına 35 bin dolar vergi toplamış. Bu para devasa bir para bu para korkunç bir para peki bu parayı ne yaptınız? Paraları nereye harcadınız? Halkın vergilerini kime hangi yandaşa peşkeş çektiniz?” ifadelerini kullandı. 

‘TARİHİN EN BÜYÜK AÇLIĞI YAŞANIYOR’

Türkiye’nin enflasyon oranı en yüksek olan ülkeler arasında 5’inci sırada olduğunu ve gıda enflasyonunda ise birinci sırada olduğu bilgisini paylaşan Koçyiğit,  şöyle devam etti: “Bu ülkede tarihin en büyük yoksulluğu açlığı yaşanıyor. Orta sınıf kalmamış herkes açlıkta ve sefalette eşitlenmiş durumda. Çocuklar yeterince beslenemediği için saç kırıkları oluşuyor bodur kalıyor, emekçiler ve emekliler açlık sınırının altında bir ücrete mahkûm edilmiş, kadın yoksulluğu almış başını gidiyor. Çocuklar okula aç gidip geliyor öğrenciler okula gidemiyorlar. Okul terklerinin en fazla arttığı dönem içerisindeyiz. Neredeyse günde tek bir öğünle bütün günü okulda geçiren bir gençlik ve öğrenci gerçeği var. Öğrenciler okula gidemiyorlar okullarını terk edip çalışmak zorunda kalıyorlar ama bu bütün bu tablonun içerisinde bütün bunlar olmamış gibi zevk u sefa içerisinde gününü gün etmeye şatafatından israfından hiç bir şey yitirmemeye gayret ediyorlar.

Bir de dönüp ne dediler; 2024 yılını emekliler yılı ilan ettik. Biz söyleyelim; 2024 yılı da 2025 yılı da emekliler yılı olacak. Çünkü emekliler örgütlenmeleri ve mücadeleleriyle ortaya koydukları itirazlarıyla AKP’nin sonunu getirecek toplumsal kesimi oluşturuyorlar. Emeklinin yüzüne bakamayan, karşısına çıkamayan, korkan ve kaçan bir iktidar gerçeğiyle karşı karşıyayız.”

'AKP EMEKLİLERDEN 4 ÇEYREK ALTIN ÇALDI'

Koçyiğit, 2002 yılı emekli maaşı verilerini sıralayarak, şunları söyledi: "2002 yılında en düşük emekli maaşı 216 liraymış. 216 lira ile 7 tane çeyrek altın alabilirmiş. Yani tanesi 32 liradan 7 tane çeyrek altın alınabiliyormuş. Şimdi en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya tamamladılar. Sadece 3 çeyrek altın alınabiliyor, emeklilerden 4 çeyrek altını çaldılar. Emeklinin 4 çeyrek altınını çalan bir iktidar var. Yine 2002 yılında en düşük emekli maaşı ile yaklaşık 20 kilo et alınabiliyordu bugün en düşük emekli aylığı ile sadece 16 buçuk kilo et alınabiliyor. Yine emeklinin sofrasından 3 buçuk kilo eti çalan bir iktidar gerçeğiyle karşı karşıyayız.  Biz emekliler 32 lira verilmesini önerdik ancak AKP-MHP tarafından bu teklifimiz reddedildi."

TUTUKLANAN ANNELER

Batman'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 3 annenin durumuna değinen Koçyiğit, “Bu yaklaşımın Kürt’e yönelik kadına yönelik düşman hukukunun bir yansımasıdır. Bu anlamıyla Adalet Bakanlığı’na bir kez daha çağrı yapıyoruz; Başta Batman’daki anneler olmak üzere, yaşlı annelerimizi cezaevine koymaktan, cezaevinde işkence yapmaktan, her türlü hukuksuzluğu yapmaktan vazgeçin” çağrısı yaptı.

ÇOCUK İSTİSMARI VE KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Çocuklara yönelik cinsel istismarlara da tepki gösteren Koçyiğit, son 9 yılda bu istismar oranının 3 kat arttığını ifade etti. Koçyiğit, son bir yıl içinde ise 31 bin çocuğun cinsel saldırıya maruz kaldığı bilgisini paylaştı. Bu oranların resmi kaynaklardan edinilen bilgiler olduğunu ancak gerçek oranların bu oranların en az 3 katı olduğunu söyleyen Koçyiğit, cezasızlık politikasının istismar vakalarını arttırdığını kaydetti. Koçyiğit, “Meclise de çağrı yapıyoruz madem çalışacağız gelin hep beraber el ele verelim çocuk istismarının ve kadına yönelik şiddetin önüne geçelim” diye kaydetti.

(HABER MERKEZİ)