DEM Partili Sayyiğit, Van'daki sağlık sorunları için Meclis'e önerge verdi
Van’da sağlıkta yaşanan sorunlara ilişkin, DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Meclis’e araştırma önergesi verdi: “Randevu almak isteyenler sanal kuyruklar oluşturmaktadır.”
VAN - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van merkez ve ilçelerinde sağlık personeli ve teçhizat eksiklikleri başta olmak üzere sağlık alanında yaşanan sorunlara ilişkin TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin nüfus bakımından en büyük şehri olan Van’da, birçok branşta doktor eksikliği yaşanıyor. Van aynı zamanda bölgenin sağlık üssü konumunda bulunuyor. Bu nedenle çevre illerden de çok sayıda hasta Van’a gelmek zorunda kalıyor. İlçelerde ise en fazla kadın hastalıkları polikliniklerinin eksikliği yaşanıyor.
Konuyu geçtiğimiz gün Gazete Duvar gündeme getirmişti. Haberin ardından DEM Partili Sayyiğit, Van ve ilçelerinde sağlıkta yaşanan problemler için Meclis araştırması açılmasını istedi.
Önergenin gerekçesinde Sayyiğit şu ifadeleri kullandı: “Sağlık hakkına erişimde sorunların yaşandığı kentlerin başında Van gelmektedir. Bugün Van, bölgenin merkezi konumunda bulunurken nüfusu bir milyonu aşmıştır. Sağlık hizmetlerinde de sadece Van merkez ve ilçeleri değil; aynı zamanda Hakkâri, Muş, Bitlis, Ağrı ve Bingöl’ün yararlandığı bir kenttir. Buna bağlı olarak Van’da hastanelerin 2 milyondan fazla yurttaşa hizmet verdiği ifade edilirken mevcut sağlık personeli sayısının bunu karşılamakta yetersiz kaldığı belirtilmektedir. Dolayısıyla sıklıkla acil servislerde oluşan yoğunluklar kamuoyuna da yansırken yurttaşlar doktor ve teçhizat eksikliği yönünde şikayetlerde bulunmaktadırlar.”
ÜÇ MERKEZ İLÇEDE, İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞU YOK
Gerekçede, Van’ın gelişmişlik endeksinde son sıralarda yer aldığını belirten Sayyiğit, “Özellikle 2011 yılında yaşanan depremin etkileri sağlık alanını da ciddi bir şekilde etkilerken kalıcı bir çözüm geliştirilmemiştir. Çünkü deprem öncesinde hizmet veren İpekyolu Devlet Hastanesi, Van Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, Van Devlet Hastanesi ve Yüksek İhtisas Hastanesi ağır hasar gördükleri için yıkılmıştır. Kentte ikinci basamak sağlık hizmeti veren hastanelerin devre dışı kalmasıyla hastanelere erişimde ciddi sorunlar görülmeye başlanmıştır. Bugün de İpekyolu, Tuşba ve Edremit ilçelerinde ikinci basamak sağlık hizmeti verecek bir hastane yoktur” ifadelerine yer verdi.
‘SANAL KUYRUKLAR OLUŞMAKTADIR’
Van’da üçüncü basamak sağlık hizmeti veren S.B.Ü Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nin, şehrin iki ucunda yer almasının, ulaşımı zorlaştırdığını belirten Sayyitiğ, randevu krizine de değindi: “Sağlık personelinin iş yükü de katlanmaktadır. Buna bağlı olarak MHRS üzerinden yakın tarihli randevu almak imkansızlaşırken sanal kuyruklar oluşmaktadır. Yine hasta sayısı arttıkça nitelikli muayene süresi de kısalmaktadır. Bunun yanında onkoloji, çocuk nörolojisi ve gastroenteroloji gibi yan dallarda eksiklikler yaşandığı sağlık meslek örgütlerince de ifade edilmektedir.”
Sayyiğit, Van’daki hekim sayısı yetersizliğinin nedenleri arasında KHK’lerle yapılan ihraçlar, artan iş yükü ile esnek çalışmaya bağlı oluşan şiddet olayları olduğunu vurguladı.
(HABER MERKEZİ)