DEM Partili Sevilay Çelenk, Eskişehir'deki ırkçı saldırıyı Meclis’e taşıdı

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Eskişehir’de 18 yaşındaki saldırganın 5 kişiyi bıçakla yaralamasına ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Eskişehir’de 18 yaşındaki saldırganın çay bahçesinde 5 kişiyi bıçakla yaralamasına ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi. Çelenk, Türkiye’de yükselen aşırı sağ ve ırkçı fikirlere dikkat çekerek, “Daha büyük bir saldırı olmadan Türkiye’deki aşırı sağ hareketlere karşı ne zaman harekete geçeceksiniz?” diye sordu.

Çelenk, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"Eskişehir’de 18 yaşında Arda K. adlı saldırgan, 12/08/2024 tarihinde üzerinde Nazi sembolleri olan hücum yeleği ve Nazi askeri miğferi ile, Tepebaşı Camisi’nin bahçesinde oturan insanlara saldırarak bıçaklamıştı. Biri ağır beş kişiyi  yaraladığı saldırısını canlı yayınlayan Arda K. olay sonrasında yakalanarak tutuklanmıştır. Saldırganın ortaya çıkan 16 sayfalık ırkçı manifestosunda, Yeni Zelanda’da cami basan Tarrant ve Norveç’te gençlik kampını basan Breivik için “aziz” ifadelerini kullandığı da görülmüştür. Ayrıca Kürtler, göçmenler ve Yahudiler için ırkçı ifadeler kullanan saldırgan göçmenlere, Kürtlere ve LGBTİ+’ları saldırı çağrıları da yapmış birisidir."

 Sevilay Çelenk, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:

“1.         Eskişehir'deki saldırıyı gerçekleştiren gencin sosyal medya hesaplarında nefret söylemi içeren paylaşımlar yaptığı tespit edilmiştir. Bu tür aşırı sağcı ve ırkçı ideolojilere sahip olan ve benzer saldırılar düzenleme potansiyeline sahip kişiler hakkında Bakanlığın bir çalışması var mıdır?

2.           Sosyal medya platformlarında nefret söylemi, şiddete övgü ve şiddete paylaşımların engellenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından alınan önleyici tedbirler nelerdir? Bu konuda yürütülen çalışmalar kapsamında kaç hesapla ilgili işlem yapılmıştır? Ayrıca 2023 ve 2024 yılları arasında Instagram, X ve Facebook gibi platformlarla yapılan görüşmeler neticesinde kaç hesap hangi gerekçeyle kapatılmıştır?

3.           Eskişehir'deki saldırganın manifestosunda nefret söylemine maruz kalan Kürtler, feministler, Yahudiler ve toplumun diğer dezavantajlı gruplarının güvenliği için alınan spesifik önlemler nelerdir? Bu saldırı gelecek olan daha büyük saldırıların yaşanması potansiyelini artırmaktadır. Bakanlığınız daha büyük bir saldırı olmadan önce bu aşırı sağ ırkçı gruplara yönelik bir adım atacak mıdır?

4.           Sosyal medyada nefret dili kullanan ve şiddet eylemlerini teşvik eden hesapların tespit edilmesi ve engellenmesi konusunda İçişleri Bakanlığı'nın platformlarla işbirliği ne düzeydedir? Bu tür içerikler nedeniyle kaç hesap kapatılmış veya işlem görmüştür?

5.           Eskişehir'deki saldırı ve benzer vakaların tekrarlanmaması için alınan genel güvenlik önlemleri nelerdir? Toplumun farklı kesimlerine yönelik şiddet ve nefret söylemi içeren tehditlere karşı özel bir eylem planı bulunmakta mıdır?

6.           Milli İstihbarat Akademisi’nin raporunda aşırı sağ hareketlerin 13-18 yaş arası gençleri hedef aldığı belirtilmiştir. İçişleri Bakanlığı ve MİT, Türkiye'deki aşırı sağ hareketlere karşı ortak bir çalışma yürütmekte midir?”