DEM Partili Uysal, tahliyesi ertelenen mahpusu Bakan Tunç'a sordu

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal, Karabük T Tipi Kapalı Hapishanesi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından tahliyesi 4 kez ertelenen mahpus Hakkı Aygün'ü Bakan Yılmaz Tunç'a sordu.

Abone ol

DUVAR - DEM Partili Nevroz Uysal Aslan, koşullu salıverme hakkı olmasına rağmen tahliyesi 4 kez ertelenen mahpus Hakkı Aygün'ü TBMM gündemine taşıdı. 

Karabük T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Aygün'ü Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a soran Uysal, Bakan Tunç'a şu soruları yöneltti:

1 - Hakkı Aygün’ün tahliyesinin dört kez ertelenmesi hangi gerekçelere dayanılarak yapılmıştır ve bu gerekçeler hukuki olarak geçerli midir?

2 - Hakkı Aygün’ün dördüncü kez uzatılan infazı bitmiş olmasına rağmen tahliye edilmemesinin gerekçesi nedir?

3 - Hakkı Aygün’ün disiplin cezalarının infazı tamamlanmış olmasına rağmen tahliyesinin ertelenmesinde hangi somut ve açıklayıcı gerekçeler öne sürülmüştür?

4 - Hakkı Aygün’ün infazının ertelenmesi sürecinde uygulanan iyileştirme programlarının sonuçlarına yönelik değerlendirmeler nasıl yapılmıştır? Bu değerlendirmelerin objektifliği ve doğruluğu nasıl sağlanmaktadır?

5 - İdare ve Gözlem Kurulları’nın uyguladığı “iyi halli” kavramı nasıl tanımlanmaktadır ve bu kavramın uygulanmasında herhangi bir hukuki standart veya objektif ölçüt var mıdır?

6 - İdare ve Gözlem Kurulları’nın verdiği kararların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Türkiye Anayasası’na aykırı olmasına rağmen İdare ve Gözlem Kurullarına neden bir yaptırım uygulanmamaktadır?

7 - Bakanlığınız Karabük T Tipi Kapalı Hapishanesi İdare ve Gözlem Kurulu üyelerine ilişkin bir soruşturma başlatmış mıdır?

8 - Karabük T Tipi Hapishanesi İdare ve Gözlem Kurulu’nun infazını tamamlayan her siyasi mahpusa, somut olmayan gerekçelerle 3 ve 6 aylık periyotlarla erteleme yaptığına dair bilginiz var mı? Bu konu hakkında bir inceleme yapacak mısınız?