DEM Partili Varli'den Bakan Tekin'e Kadir Has önergesi

Kadir Has Üniversitesi'ndeki mescit tartışmasıyla ilgili sor önergesi sunan DEM Partili Gülderen Varli, "Akademisyeni hedef gösterenler hakkında Bakanlığınızın bir soruşturması olacak mı?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varli, Kadir Has Üniversitesi’nde yaşanan mescit tartışmasıyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi sundu.

'AKADEMİSYEN LİNÇ ETTİRİLMEYE ÇALIŞILDI'

Varli, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"25 Aralık 2023 tarihinde bir öğrencinin telefon kamerasıyla çektiği görüntülerin sosyal medyada dolaşıma girmesi ve basında yer alan haberlere göre; Kadir Has Üniversitesi’nde bir akademisyen üniversitenin içerisinde ibadet için kullanılan odanın dışındaki koridora ayakkabı ve çantalarını gelişigüzel koyan öğrencileri, ibadethane alanının dışında ayakkabılar için ayrılan bir bölüm olduğunu belirterek ayakkabılarını ayakkabılığa koymaları konusunda uyarmış, ayrıca ibadethanenin herkese açık bir yer olduğunu da vurgulamıştır.

Kadir Has Üniversitesi’nde yaşanan bu olaydan sonra söz konusu akademisyen, yazılı basında ve özellikle sosyal medyada hedef gösterilip linç edilmeye çalışılmıştır. Bununla beraber izni olmaksızın kayda alınan ve sosyal medyada paylaşılan videodan dolayı akademisyenin ifadeye çağrıldığı da basına yansıyan bir diğer gelişmedir." 

Varli, Tekin'in yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

- Başta Kadir Has Üniversitesi olmak üzere üniversitelerde ibadet yeri olarak sadece mescit mi yer almaktadır? Farklı dini inançlara sahip öğrencilerin ibadet edecekleri alanlar var mıdır? Yoksa bunun gerekçesi nedir?

-Akademide görevli bir insanın fikirlerini dile getirmesinden sonra yapılan linç ve saldırı Anayasa m.2 ve m. 42’de kendisine yer bulan özgürlükçü laik ile çağdaş bilim ve eğitim esaslarının neresinde yer almaktadır? Yapılan linç ve saldırıya karşı sessizliğinizin gerekçesi nedir?

- Akademisyeni hedef gösteren kişiler ve kurumlar hakkında Bakanlığınızın bir soruşturması olacak mı? Bu kişiler ve kurumlar hakkında bir akademisyeni hedef göstermelerinden dolayı şikayetçi olacak mısınız?

- Kadir Has Üniversitesi’nde bulunan ibadethanede ayakkabı ve çanta için ayrılmış bölüm bulunmasına rağmen, neden bu bölümler kullanılmamaktadır? İbadethane yerindeki ayakkabı ve çanta için ayrılmış alan yeterli değilse buna dair bir düzenleme yahut iyileştirme çalışması üniversite yönetimi tarafından neden yapılmamaktadır?

- Hoşgörü, İslam ahlakının özüdür. Hoşgörü; hiç kimseyi ayıplamamak, kırıcı ve aşağılayıcı olmamak, affedici olmak, farklı inanç ve görüşleri müsamaha ile karşılamak demektir. Bu gerçeklikten hareket edilecek olursa; bir akademisyenin herkes için ibadethane olarak düzenlenmiş bir yerdeki fiziki düzensizliğe tepkisine karşılık kamuoyunda oluşan linç etme, hedef haline getirilme ve hakkında yasal işlemlerin başlatılması mevzularını nasıl değerlendiriyorsunuz?