DEM Parti'li Zeki İrmez, Abdülaziz Kolanç’ı Meclis gündemine taşıdı

DEM Parti'li Zeki İrmez, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’ndan tutuklu Abdülaziz Kolanç’ı ziyaret etmesi, cezaevinden gerekli bilgileri alması ve iddia edilen ihlalleri tespit etmesini istedi.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Afyon T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 31 yıllık tutuklu Abdülaziz Kolanç’ın tahliyesinin üç kez ertelendiğini belirterek, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığına Abdülaziz Kolanç’ı ziyaret etmesi, cezaevinden gerekli bilgileri alması ve iddia edilen ihlalleri tespit etmesi çağrısı yaptı.

Zeki İrmez, 

“31 Ocak 2023 itibariyle 348 bin 265 kişi ile Avrupa Konseyi’ne üye 46 ülke arasında cezaevlerinde en çok hükümlü ve tutuklu bulunduran üye ülke Türkiye’dir. Bu tespit ile de anlaşılacağı üzere Türkiye cezaevlerinde bulunan mahpuslara özellikle de siyasi mahpuslara yönelik mevcut hukuk kurullarına ek olarak ikinci bir cezalandırma ve sindirme politikası yürütülmektedir.

Siyasi mahpuslar ve hasta mahpuslar, infaz süreleri tamamlanması ve koşullu salıverilme hakkı elde etmesine rağmen İdare ve Gözlem Kurulları’nın keyfi ve bilinçli kararlarıyla tahliyeleri engellenmektedir.

Afyon T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 31 yıllık mahpus Abdülaziz Kolanç’ın tahliyesi de “disiplin cezaları” olduğu gerekçesi ile 2 kez üçer aylık periyotlarla engellenmiş son engelleme girişimi ise Haziran ayında yaşanmıştır. Muhpus Kolanç’ın tahliyesi toplamda üç kez ertelenmiştir.

Mide kanaması, tansiyon ve şeker gibi kronik hastalıkları bulunan Abdülaziz Kolanç’ın cezaevi koşullarında sağlık hakkına erişemediği, tedavi imkanlarının kısıtlı olduğu ve hastalık seyrinin giderek ağırlaştığı olduğu bir başka önemli konudur.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun kanunlarca belirtilen yetkilerini kullanması, hak ihlallerine karşı tespit, denetleme, araştırma, iyileştirme ve çözüm önerilerinde bulunması gerekmektedir. Bu kapsamda Komisyon’un Abdülaziz Kolanç’ı ziyaret etmesi, cezaevinden gerekli bilgileri alması ve iddia edilen ihlalleri tespit etmesini arz ederim.”