DEM Parti'nin Diyarbakır mitingine gitmek isteyenlere polis engeli

DEM Parti'nin Diyarbakır mitinginin yasaklanması kararı nedeniyle, çok sayıda kentten Diyarbakır'a gitmek isteyen DEM Partililer, polis ekipleri tarafından engellendi.

Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) pazar günü Diyarbakır'da düzenlemeyi istediği "Özgürlük Mitingi" valilik kararıyla yasaklandı. Kentteki tüm eylem ve etkinliklerin yasaklandığı belirtilen kararda, kente giriş çıkışların da kısıtlandığı açıklandı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, karar gerekçesiyle farklı kentlerden Diyarbakır'a gitmek isteyenlere izin verilmedi.

DEM Partililer, İstanbul'un Esenyurt, Bağcılar, Sancaktepe, Sultanbeyli, Arnavuktöy, Beyoğlu, Tuzla, Pendik, Ümraniye, Küçükçekmece, Bakırköy, Üsküdar ve Kartal ilçelerinde kalkacağı noktalarda buluştu. 

Polisler, yola çıkmak isteyenleri yasak gerekçesiyle engelledi. Bazı kişiler bunun üzerine bilet alarak farklı otobüs firmalarıyla, bazı kişiler de özel araçlarıyla yola çıktı. 

İZMİR'DE YOL KAPATMA EYLEMİ

Manisa, Aydın, Muğla ve Denizli'den çok sayıda kişi İzmir'in Konak ilçesindeki Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği önünde  toplandı.

Polisin engellemesine tepki gösteren DEM Parti İzmir İl Eş Başkanı Düzgün Küçük, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması talebiyle Diyarbakır'a gideceklerini söyledi.

Partililer, engellemelere karşı yaklaşık 4 saat boyunca yol kapatma eylemi gerçekleştirdi. Daha sonra Basmane semtine yürüyüş yapıldı ve basın açıklamasıyla karara tepki gösterildi.

BURSA VE ANKARA'DA OTURMA EYLEMİ BAŞLATILDI

Çanakkale ve Balıkesir'den Diyarbakır'a gitmek üzere yol çıkanlar ise Bursa'nın Karacabey ilçesi girişinde jandarma tarafından durduruldu.

Burada oturma eylemi başlatanlarla birlikte açıklama yapan DEM Parti Parti Meclisi üyesi Fikret Çolakoğulları, seyahat haklarının engellendiğini belirterek "7 kez otobüsümüz durduruldu. Bursa'dan geçmemize izin verilmiyor. Bununla ilgili tutanak tuttuk. Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Miting için Ankara’dan yola çıkmak üzere Kurtuluş Parkı’nda toplanan çok sayıda kişi, polisler tarafından ablukaya alındı. Gidişleri engellenen kitle, basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. 

Ankara'dan Diyarbakır'a gitmek isteyenler oturma eylemi yaptı.


Açıklamayı yapan DEM Parti Ankara İl Kadın Sözcüsü Nebahat Çalpan, "Bizler bu coğrafyada baskılara ve zulme boyun eğmeyen DEM Parti üyeleriyiz. Savaşa, tecride, asimilasyonlara karşı yarın düzenleyeceğimiz mitingimiz hukuksuz bir şekilde engelleniyor. Bizler bu özel savaş politikalarına karşı irademize sahip çıkıyoruz. Özgür geleceğimizin bu şekilde abluka altına alınmasını kabul etmiyoruz" diye konuştu. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ise DEM Parti ilçe binası sabah saatlerinde polisler tarafından ablukaya alındı. Parti binasına çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı. Partililer ise polis engeline karşı basın açıklaması ve oturma eylemi düzenlendi. Çok sayıda kişi mitinge katılmak için özel araçlarla yola çıktı. 

(MEZOPOTAMYA AJANSI)