'DEM Parti'yle bir araya gelmezmiş, DEM Parti'nin de çok umurunda'

DEM Parti Ankara adayı ve MYK üyesi Türkdoğan, CHP'li Köksal'ın açıklamalarının CHP'nin iç sorunu olduğunu söyledi ve "DEM Parti'yle bir araya gelmezmiş, DEM Parti'nin de çok umrunda” yanıtını verdi.

Abone ol

ANKARA - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı ve MYK üyesi Öztürk Türkdoğan ve DEM Parti MYK üyesi Ebru Günay Ankara ilçelerinin belediye eş başkan adaylarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi.

Ankara'daki seçim çalışmalarına ilişkin bilgi veren Türkdoğan partisinin Ankara'nın 27 ilçesinin 24’ünde aday gösterdiğini; kent uzlaşısı kapsamında Yenimahalle, Polatlı ve Bala'da aday çıkarmadıklarını ifade etti. Türkdoğan, bu ilçelerde de belediye meclis üyesi adayları olduğunu belirtti.

'YEREL YÖNETİMLERİN ÖZERKLİĞİNİ SAVUNUYORUZ'

Yerel yönetim anlayışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkdoğan, Türkiye’deki katı merkeziyetçi yönetim yerine yerel yönetimlerin idari, mali ve siyasi açıdan özerk, kadın özgürlükçü ve ekolojik belediyeyi savunduklarını söyledi.

'KIŞANAK'IN HAYAT ÖYKÜSÜNÜN BİR TÜRKİYE FOTOĞRAFI'

DEM Parti MYK Üyesi Ebru Günay da Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin diğer eş başkan adayı Gültan Kışanak'ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir büyükşehir belediye başkan adayının cezaevinden kampanya yürüttüğünü söyleyen Günay, Kışanak'ın hayat öyküsünün bir Türkiye fotoğrafı olduğunu ifade etti.

DEM PARTİ POLATLI'DA ESKİ MHP'Lİ ADAYI MI DESTEKLEYECEK?

Günay ve Türkdoğan basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kent uzlaşısının sağlandığı ve DEM Parti'nin aday çıkarmadığı Polatlı'da CHP'nin adayının iki dönem MHP'den belediye başkanlığını yapan eski MHP'li Mürsel Yıldızkaya olduğunun hatırlatıldığı toplantıda DEM Parti'nin eski bir MHP'li adayı destekleyip desteklemeyeceği soruldu. Türkdoğan, “Biz kentin temel dinamikleriyle uzlaştık. Sadece bir siyasi parti ile yapılan bir uzlaşı değildir. Ankara'da büyükşehir adaylarımız var ve büyükşehir adaylarımız için her yerde oy istiyoruz. Partimizin belediye meclis üyesi adaylarına oy istiyoruz. Hiçbir yerde bir partiyi, bir ismi destekleyin demiyoruz. Biz sadece kendimize oy istiyoruz” yanıtını verdi.

TÜRKİYE MUHALEFETİ DÜNYANIN EN ZOR İŞİNİ BAŞARDI VE ALABİLECEĞİ SEÇİMİ ALAMADI

Ankara'da 2019 ve 2023 seçimleri arasındaki fark ve sahadaki tablonun nasıl olduğuna ilişkin soruya ise Türkdoğan, “Aday çıkarmamızdan dolayı parti tabanımız çok memnun. 2019’da farklı bir stratejisi vardı partimizin. Siyasi iktidara kaybettirme stratejisi gereği aday çıkarmadık. 2023’te DEM Parti Türkiye halkları, Türkiye demokrasi güçleri ile birlikte Türkiye’ye bir seçenek sundu ve siyasi iktidar değişikliğinin önünü açtı. Ancak Türkiye muhalefeti dünyanın en zor işini başardı ve alabileceği seçimi alamadı” diye yanıtladı. Bu sürecin üzerine her yerde aday çıkarma sorumlulukları olduğunu gördüklerini anlatan Türkdoğan, her yerde aday çıkarmaya karar verdiklerini ifade etti.

ANKARA'DAKİ SOL, SOSYALİST SEÇENEK BİZİZ

Ankara özelinde durumun farklı olduğunu belirten Türkdoğan, “Ankara’nın sol, sosyalist seçeneği biziz. Yarışan isimler milliyetçi kanattan gelen insanlar. Ankara’daki sosyal demokratlara, kadınlara Kürtlere, Alevilere, LGBTİ+’lara, kadınlara sesleniyoruz. Seçenek biziz” dedi.

CHP BU TARZ İNSANLARLA YOLLARINI AYIRMALI

CHP Afyon Belediye Başkan Adayı ve Grup Başkanvekili Burcu Köksal'ın “DEM Partililer hariç tüm partilere kapımız açık” sözlerine ilişkinse Türkdoğan, “Türkiye'de 2015’ten beri fiilen oluşmuş bir siyasi yapı var. 2018'de adı Cumhur İttifakı oldu. Cumhur İttifakı'nın içinde olmamış gibi gözüküp dışarıdan destek veren ulusalcılar veya ulusolcular dediğimiz bir kesim var. Bunların bir kısmı CHP'nin içinde. CHP’nin artık sosyal demokrat ilkelere uygun bir tavır takınması gerektiğini düşünüyoruz. Bir parti sosyal demokrat bir parti olduğunu söylüyorsa bu tarz düşüncelere sahip insanlarla yollarını ayırmalı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

KÖKSAL'IN AÇIKLAMALARI BİZDEN ZİYADE CHP'NİN İÇ SORUNU

Köksal'ın sözlerinin basit, kendiliğinden söylenmiş bir sözler olmadığının altını çizen Türkdoğan, “Bu tarz düşüncelere sahip siyasetçilerin bir karar vermesi lazım, nerede duracaklar. Ya da bu partilerin karar vermesi lazım. insanları barındıran partilerin bir karar vermesi lazım. Demokrasiden mi otoriter yönetimden mi yanalar? Yani mesele DEM Parti meselesi değil. Bu bizden ziyade CHP’nin bir sorunudur. CHP bunu bir iç sorun olarak ele almalıdır. Biz her yerde varız. Birileri öyle söyledi diye alınacak gücenecek değiliz. Partimizin bir politikası var” diye konuştu.

KİMSE BU TİP AÇIKLAMALARDAN ETKİLENMEMELİ

Bu tarz açıklamaların tepkilere sebep olabileceğine dikkat çeken Türkdoğan, “Etki tepkiye sebep olacak bu tip açıklamalardan kimse etkilenmemeli. Bu tip açıklamaların kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Seçimi maniple etmeye dönük açıklamalardır. CHP bunu ciddi olarak gündemine alıp değerlendirmeli” dedi ve şunu ekledi: “Milliyetçiyseniz gidip milliyetçi bir partide siyaset yapın.”

DEM PARTİ İLE BİR ARAYA GELMEZMİŞ, DEM PARTİ'NİN DE ÇOK UMRUNDA

Türkdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tam seçim kampanyasında bir belediye başkan adayının partinin genel başkanının olduğu bir ortamda bu açıklamayı yapması bana göre skandal. 'DEM Parti'yle bir araya gelmezmiş.' DEM Parti'nin de çok umurunda.

IRKÇININ DAHA IRKÇI OLDUĞU BİR YARIŞIN FAYDASI YOK

Günay ise “Türkiye’de 5-6 yıldır ırkçının daha ırkçı olduğu bir politik yarış var. Oysa Türkiye toplumunun buna ihtiyacı yok. Irkçılık yarışının, partimizi ötekileştirmenin kimseye faydası yok. Geçmiş hakikat bunu gösterdi” dedi.

ENSARİOĞLU'NUN SÖZLERİ: BİR KÜRT VEKİLİN BÖYLE KONUŞMASINI YADIRGADIM

AK Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun DEM Parti'nin Ankara'da aday çıkarmasının CHP'nin lehine olduğu yorumuna da değinen Türkdoğan, “İnsanlar seçimi maniple etmeye dönük böyle sözler söylüyor. Kürt karşıtlığı konusunda uzlaşmış bir siyasi iktidarın adayları var. Bir Kürt vekilin böyle konuşmasını çok yadırgadım. Tam tersini beklerdim. Kendi partisini zorlamalıydı. Kürt halkının sorunları niye çözülmüyor, Kürtçe konser, tiyatro yasakları niye kaldırılmıyor diye sormalarını beklerdik” dedi.

SEÇİMDEN SONRA BİR BARIŞ SÜRECİ BAŞLAYACAĞINA DAİR HİÇBİR EMARE YOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sınır ötesi operasyon sinyali verdiği hatırlatılması üzerine Türkdoğan, seçim öncesinde bölgeye 54 bine yakın askeri personel kaydırıldığını söyledi ve bu tablonun seçim sonrasında ciddi bir operasyonun sinyali olduğunu söyledi. Türkdoğan, “Şu anda seçimden sonra bir barış süreci başlayacağına dair hiçbir emare yok. Tam tersi bu seçmen kaydırma bizi başka türlü düşünmeye sevk ediyor. Birileri ‘görüşüyorlar’ deyip maniple ediyor. Seçimden sonraya dair bir süreç başlayacağına ilişkin umutlanacak hiçbir şey yok. Tek umudumuz DEM Parti’nin güçlenmesi” dedi.