Demir: F-35 programında 'askıya alma' kelimesi kullanılıyor, 'çıkartılma' değil
Türkiye'nin F-35 projesindeki ortaklığının askıya alınmasını kararı açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Şu anda 'askıya alma' kelimesi kullanılıyor, 'çıkartılma' kelimesi değil. Çıkartılmanın kendine has hükümleri olabilir, o devrede yok" dedi.
DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD'nin Türkiye'nin F-35 savaş uçağı projesindeki ortaklığını askıya alma kararını değerlendirdi.
STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile Milli Eğitim Bakanlığı protokolü kapsamında meslek öğretmenlerine yönelik yapılan eğitim faaliyeti etkinliğine katılan İsmail Demir, basın mensuplarının F-35 programında yaşanan gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.
'KARARIN RESMİ VE YAZILI HALE GELMESİNİ BEKLİYORUZ'
Türkiye'nin yaptığı anlaşmaların arkasında olduğunu söyleyen Demir, "Biz tutarlı olduk. Yaptığımız anlaşmanın şartlarına birebir uyuyoruz. F-35 olayında bugüne kadar her türlü ödemeyi, yükümlülüğümüzü kusursuz şekilde yerine getirdik. Bütün söylentilere rağmen şöyle olacak, böyle olacak demeden bütün yükümlülüklerimizi yerine getirdik, getirmeye devam ediyoruz" dedi.
Askıya alma kararının tek taraflı olduğunu belirten Demir, "Bu karar veya çıkartılma kararı, imza altına alınmış mutabakat zabıtlarında ve anlaşmalarda hiçbir şekilde yeri olmayan ve onlara tamamen muhalif bir karar. Bunun resmi ve yazılı hale gelmesini de bekliyoruz. Bunun neye dayandığıyla ilgili bizde bir bilgi yok, bunun da dayanağının söylenebileceğini düşünmüyoruz. Onu da bekleyeceğiz, yazışmalarımız olacak" diye konuştu.
'TÜRKİYE PROGRAMDAN DIŞLANIRSA MALİYETLER ARTACAK'
Türkiye'nin F-35 projesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceğini dile getiren İsmail Demir, "Alınan karardan sonraki adımların ne olacağını da göreceğiz. Şu anda 'askıya alma' kelimesi kullanılıyor, 'çıkartılma' kelimesi değil. Çıkartılmanın kendine has hükümleri olabilir, o devrede yok" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin programdan dışlanmasının maliyeti arttıracağını söyleyen Demir, "Programdan Türkiye'nin dışlanması durumunda her bir uçak başına 7-8 milyon dolarları aşacak maliyet artışının diğer ülkelere nasıl yansıyacağının düşünülmesi lazım. Bundan dolayı oluşacak üretici bulmayla ilgili sürecin uçak teslimatlarını ne kadar geciktireceğini düşünmeleri gerekiyor" dedi.
'S-400'LERİN NAKLİYESİNDE TEDBİRLİ OLUNMASI GEREKİYOR'
İsmail Demir, Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemlerinin nakliyesinin basına kapalı devam ettirilmesine yönelik soruya, "Bunda şaşırtıcı bir şey yok, zaten öyle olması gerekiyordu. Böyle sofistike bir sistem alan ülkenin bu kadar açık şekilde sistemi deklare ettiği pek görülmüş bir şey değil. O açıdan biz de biraz daha tedbirli olunması gerektiğini düşünüyoruz" yanıtını verdi. (ANKARA/AA)