Demirtaş Hazine'ye maddi ve manevi tazminat davası açtı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CMK’da belirtilen koşullar dışında haksız şekilde gözaltına alınarak tutuklanması, 4 ay boyunca tutukluluk incelemesinin yapılmamasının yanı sıra davasına bakacak mahkemenin ancak 11 ayda belli olup, 13 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkabilmesi nedeniyle Hazine aleyhine 750 bin TL maddi ve manevi tazminat davası açtı. Dava 6 Şubat'ta görülecek.

Abone ol

DUVAR - Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hem tutuklanma ve yargılanma süreci için harekete geçti. Demirtaş, CMK’de belirtilen koşullar dışında gözaltına alınarak, tutuklandığı, makul sürede mahkeme önüne çıkarılmadığı, azami 30 günlük aralıklarla tutukluluk incelemesinin 4 ay boyunca yapılmadığı gerekçesiyle Hazine aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı.

'TORBA İDDİANAMEYLE DAVA AÇILDI'

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sürdürdüğü soruşturma nedeniyle geçen yıl 4 Kasım'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, müvekilinin CMK’de belirtilen koşullar dışında gözaltına alınarak, tutuklandığını söyledi. Diyarbakır 3'üncü Ağır Mahkemesi’ne verilen dava dilekçesinde, yapılan düzenlemeyle Demirtaş'ın yasama dokunulmazlığının geçmişe dönük olarak kaldırıldığı, bunun akabinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Demirtaş’ın 4 Kasım’da 2016 gözaltına alınarak aynı gün tutuklandığı belirtildi. Birbirinden farklı 31 fezlekenin birleştirilmesiyle hazırlanan 'Torba iddianame' ile 10 Ocak 2017’de müvekkili Demirtaş hakkında Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığı belirtilen dilekçede, Mahkemenin yaptığı başvuru üzerine Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi’nin 22 Mart 2017’de verdiği karar ile davayı güvenlik gerekçesiyle Ankara iline naklettiği belirtildi.

'MAHKEME, 11 AY SONRA TESPİT EDİLDİ'

Avukat Mahsuni Karaman, dilekçesinde davaya bakmakla görevli Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin Demirtaş hakkında makul sürede kovuşturma işlemi yapmadığını, dava dosyasını 'Yasin Börü dosyası' ile birleştirmek istediği ancak, yaşanan uyuşmazlığın Ankara Bölge Adliye Mahkemesi kararı ile ortadan kalktığını anlatırken şöyle dedi; "Müvekilim Selahattin Demirtaş tutuklandıktan yaklaşık 11 ay sonra sadece yargılanacağı mahkeme tespit edildi, davanın ilk duruşmasının 7 Aralık 2017’de görülmesine karar verildi. Müvekkil, tutuklandığı 4 Kasım 2016 tarihinden sonra iş bu dosyada ilk kez 1 yıl 1 ay 3 gün sonra hakim huzuruna çıkacaktır."

'ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN TUTUKLANDI, YÖNETİCİLİĞİNDEN İDDİANAME HAZIRLANDI'

Avukat Mahsuni Karaman dava dilekçesinde, müvekili Demirtaş’ın 'örgüt üyeliği' iddiasıyla tutuklandığı halde, 31 fezlekeden oluşan davanın iddianamesinde ise 'Örgüt yöneticiliği' iddiasıyla hakkında dava açıldığını hatırlatırken şöyle dedi;

"Örgüt yöneticiliği iddiasıyla hakkında fezleke tanzim edilmeyen ve dolayısıyla da, bu suç açısından ‘dokunulmazlığı kaldırılmayan’ müvekkil ile ilgili ‘örgüt yöneticiliği’nden düzenlenen iddianame ‘yok’ hükmündedir. Zira, yargı makamlarının, milletvekilini yargılama yetkisi, TBMM'ce ilgili milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırıldığı ‘suç isnadı’ ile sınırlıdır. TBMM'ce, müvekkil hakkında 'örgüt yöneticiliğinden dokunulmazlığının kaldırılması' kararı bulunmadığından, bu suç isnadı ile bir iddianame tanzim edilemez, yargılama yürütülemez. Suçlamalar, müvekkilin milletvekili ve Parti Eş Genel Başkanı olarak yaptığı açıklamalar, basına verdiği demeçler, seçim mitinglerindeki konuşmalar, aday tanıtım toplantıları, kurum ve kuruluşların kapalı salon toplantılarında yaptığı siyasal faaliyet ve ifade hürriyeti kapsamında kalan konuşmalardır."

Dava dilekçesi Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilirken, davanın ilk duruşmasının 6 Şubat’ta yapılacağı belirtildi. (EDİRNE/DHA)