Demirtaş: İmralı fotoğrafını cezaevi müdürü çekti

Selahattin Demirtaş, tutuklanmasına gerekçe olan davanın ilk duruşmasındaki beyanlarına üçüncü günde devam etti. Bugünkü savunmasında çözüm sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Demirtaş, İmralı ve Kandil'e hükümetin onayıyla gittiklerini söyledi. Demirtaş, "İmralı fotoğrafını cezaevi müdürü çekti, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı yazan zarf içinde flash disk ile bize verildi. Hükümet onayıyla yayınlandı" dedi. Mahkeme tutukluluğun devamına karar verdi. Davaya 11 Nisan'da devam edilecek.

Abone ol

ANKARA - Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu dosyadan ilk kez hakim karşısına çıktığı duruşma üçüncü gününde devam etti. Demirtaş'ın çözüm sürecine ilişkin açıklamalarda bulunduğu savunmasının ardından mahkeme tutukluluğun devamı yönünde karar verdi..

EK SÜRE İSTENDİ!

Demirtaş'ın tutukluluğunun devamına karar verilen ara kararda ayrıca savunmaya ek dosyaların incelenmesi için duruşma tarihine kadar süre verilmesine, DBP, BDP, HDP Tüzük ve Programlarının Yargıtay Başsavcılığndan istenmesine, 6-8 Ekim Kobani olayları sürecinde HDP MYK'yla ilgili soruşturma ve dava sürecinin akıbetinin öğrenilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına, TBMM'ye yazı yazılarak DTK'nın anayasa çalışmaları için davet edilip edilmediğinin öğrenilmesi ve davet edildiyse gelişmelerin mahkemeye iletilmesine, Emniyet Siber Suçlar Bürosuna yazılarak 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili HDP twitter hesabından atılan tweetlerin tarih ve saatinin sorulmasına karar verildi.

Kararın açıklanmasının ardından izleyici sıralarından zılgıt ve alkışlar geldi. Bazı izleyiciler "seni seviyoruz", "sana kurban olayım Selo Can", "Sen bizim onurumuzsun" diye seslendi.

AVUKATLARA FOTOĞRAF ELEŞTİRİSİ

HDP milletvekilleri ile yaklaşık 50 avukatın izlediği duruşmanın 3'üncü günü mahkeme başkanının fotoğraf tepkisiyle açıldı. "Bir üzüntümü dile getirmek istiyorum" diyerek söze başlayan mahkeme başkanı, duruşma salonunda müdafii sıralarından çekilmiş bir fotoğrafın internet sitelerinde yayınlandığına dikkat çekti ve "bunu bir avukat arkadaşa yakıştıramıyorum" dedi.

Mahkeme başkanı avukatlardan duruşma sırasında cep telefonlarını dışarı çıkarmamasını talep etti. Başkan daha sonra dosyanın tamamının taralı olarak içinde yer aldığı 3 DVD'yi Demirtaş'a teslim etti. Demirtaş, duruşmanın ilk gününde dosya eklerini görmediğini, talep etmesine karşın verilmediğini, verildiğinde de ücret talep edildiği yönünde değerlendirmeler yapmıştı.

Mahkeme başkanı bunu hatırlatarak "200 TL kârdasınız" dedi. Demirtaş bu ekleri incelemek için zaman talep edeceğini söyledi.

Demirtaş: İmralı'dan talimat gelmedi hükümet bunu 'talimat' diye sundu

'DTK ŞİDDET ALTERNATİFİ BİR ÖRGÜTTÜR'

Daha sonra Demirtaş, savunmasına devam etti. Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) savunduğu 'demokratik özerklik'le ilgili değerlendirmeler yapan Demirtaş, bu çerçevede 'Ortak Vatan Demokratik Cumhuriyet' sloganını kullandıklarına dikkat çekti.

Demokratik Toplum Kongresi’nin yasa dışı olmadığını, gayri resmi çalışması bulunmadığını anlatan Demirtaş, bu çalışmanın “Dağa çıkmayın, sivil, barışçıl başka yollar var” anlamı taşıdığını, “Şiddet örgütü değil şiddetin alternatifi bir örgüt” olduğunu söyledi.

'DEVLET TOLERANS GÖSTERDİ, TUZAĞI CEMAAT KURDU'

DTK’ya dönük suçlamalardan cemaati sorumlu tutan Demirtaş, "Yasa dışı dinlemelerle hazırlanmış raporlarla 'DTK kendini paralel yapı olarak örgütlüyor' algısı yarattılar. MGK’ya kadar herkesi etkilemeye başladılar ve KCK operasyonları böyle başladı” dedi. Bu soruşturmayı yürüten savcının da FETÖ bağlantılı olduğunu söyleyen Demirtaş, DTK’nın hataları olmuş olabileceğini ama sivil demokratik siyasete geçiş açısından önem taşıyan bir yapı olduğunu söyledi. Demirtaş, “Devlet, hükümet, yargı tolerans gösterdi, tuzağı kuran cemaatti” dedi.

Selahattin Demirtaş: Bir bakanın getirdiği Öcalan'dan yazı ile 'evet' dememiz istendi

'BUGÜNDEN 2009 DEĞERLENDİRİLEMEZ'

Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçtiğini, bugünün penceresinden bakıp 2007-2009’ların değerlendirilemeyeceğini söyleyen Demirtaş, Türkler-Kürtler arasında yurttaşlık ilişkisinin güçlenmesi, silah bırakma imkanı gibi bir sürecin geliştiği dönemde yöneticilerin de 'silahı bırakıyorsa gelsin DTK’da konuşsun' yaklaşımı içinde iken cemaatin tuzak kurduğunu söyledi.

'DTK İYİ BİR ŞEYDİR, HDP OLARAK KÖTÜLÜĞÜNÜ GÖRMEDİK'

Demirtaş, DTK ile ilgili savunmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ile görüştüğünü belirten Demirtaş, yine aynı dönem AK Partili çok sayıda siyasetçinin bu toplantılara katılımı ya da destekledikleriyle ilgili açıklamaları içeren haberleri okudu. “DTK iyi bir şeydir. HDP olarak bir kötülüğünü görmedik. Faydalandık” diyen Demirtaş, halen HDP’nin DTK üyesi bir parti olduğunu ama başka partiler ve dernekler, oluşumların da içinde yer aldığını söyledi.

Abdullah Öcalan'la Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan (soldan) İmralı'da görüşmüştü.

'O FOTOĞRAFLAR HATIRA FOTOĞRAFI DEĞİLDİ'

Çözüm sürecinde yapılan çalışmaların yargı bağışıklığına kavuşması için MİT Müsteşarını da içeren yasal düzenleme yapıldığını hatırlatan Demirtaş, şöyle devam etti: “İmralı’ya gittik. Kandil’de toplantılara gittik. Bunlar hükümet onayıyla yapıldı. Orada çekilen fotoğraflar hatıra fotoğrafı değildi. İkna mesajlı fotoğraflardı. İmralı fotoğrafını cezaevi müdürü çekti, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı yazan zarf içinde flash disk ile bize verildi. Hükümet onayıyla yayınlandı. Hepsi bu yasa kapsamındadır ama bu fotoğraftan 2 fezleke var” dedi.

'BÖYLE YÜZDE 50 ALACAĞIMIZA YÜZDE 10 ALALIM'

Parti programında yer alan 'demokratik özerkliği' bir dizi çalışmada anlattıklarını, bu süreçte oylarının da arttığını söyleyen Demirtaş, şöyle dedi:

“'Başkanlık modeli Türkiye’yi kurtarır' diyorlar ya. Benim elimde, partimin elinde iktidar partisi imkanlarının milyonda biri olsun yüzde 75 oy alırız biz. Biz bu imkansızlıklar içinde halk desteğini sağladık. Oy vermeyenler de dinliyordu, çok önemliydi. Bu yüzde 50 oy almaktan daha değerliydi. İşte alıyorlar Türkiye’yi ikiye bölüyorlar. 'Böyle yüzde 50 oy alacağımıza yüzde 10 alıp, kardeşliğe, barışa hizmet edelim önemli' deriz değiliz. Bizim bakış açımız bu. Milli-gayri milli olarak ayırıp yüzde 60 oy alsak ne olur. Başkan olmak oya bağlı değil rızaya bağlıdır. Yüzde 50 oy alırsınız, yüzde 50’nin rızasını alamazsınız, başkan olamazsınız. İkna lazım. Toplumun geri kalanının iknası lazım.”

'BARIŞ OLSA 15 TEMMUZ OLMAZDI'

Cemaatin en çok kendileriyle uğraştığını söyleyen Demirtaş, “Çünkü biz yapacağımız siyasi çalışmalarla Türkiye’nin barışını sağlayacaktık. En çok korktukları şey buydu. Barış içinde bir Türkiye’yi kim yıkabilir. Cemaati de silip süpürür atardı böyle bir Türkiye. Hiçbir yere sızamazdı. 15 Temmuz olmazdı. Türkiye zayıf düşmeseydi böyle bir şey de yaşanmazdı. Darbe mekaniği dediğimiz buydu” dedi.

‘SURİYE, SOÇİ’DE DEĞİL ANKARA’DA KONUŞULURDU’

Demirtaş, hükümetin çözüm geliştirmeyen politikalarından dolayı Ortadoğu’da ciddi bir aktör olmak yerine yalnızlaştığını savundu, farklı bir süreç yaşansa, “Suriye’deki çözüm Soçi’de Cenevre’de değil, Ankara’da konuşulurdu” dedi.

'ONLARI SEÇİM MEYDANLARINDA YAPARSINIZ SELAHATTİN BEY'

Demirtaş, duruşmada geneli üzerindeki savunmasını tamamlarken “Bunları uzun uzun okumak istemiyorum. Partimin programıdır. Seçim beyannameleri, vaatleridir. Şimdi hepsini okurum sizi de ikna ederim…” dedi.

Mahkeme başkanının yanıtı ise “Onları seçim meydanlarında yaparsınız Selahattin Bey” oldu.

DEMİRTAŞ’TAN DENİZ YÜCEL’E 'HAYIRLI OLSUN' MESAJI

Demirtaş, 1 yıldır tutuklu bulunan Die Welt gazetesi muhabirinin tahliye edildiğini öğrendiğini belirterek “Hayırlı olsun” dedi.

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ

HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın savunmasının ardından savcı, sanığa savunma için süre verilmesini, gizli tanık 'Mercek'in beyanlarının dosyaya eklenmesini ve yargılamaya konu eylemlerde adı geçen sanıklar hakkında dosya akıbetlerinin sorulmasını istedi. Savcı ayrıca 'Demirtaş'ın üzerine atılı suçları işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi bulunması, suçların bir kısmının katalog suçlardan olması ve suçların üst sınırı dikkate alınarak' tutukluluk halinin devam etmesini istedi. Mahkeme de tutukluluğun devamına karar vererek duruşmayı 11 Nisan tarihine erteledi.

Demirtaş davasının gizli tanığı 'Mercek' bulunamadı