Demirtaş ve Yüksekdağ AİHM gündeminde
HDP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutukluluğunun hukuksuz olduğu gerekçesiyle AİHM'e başvurdu. Başvuruda HDP'lilere yönelik gözaltı ve tutuklamalara ilişkin ayrıntılı bilgilere de yer verildi.
DUVAR - HDP, Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklanmasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gündemine taşıdı.
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, milletvekilleri Osman Baydemir, Ertuğrul Kürkçü, Mithat Sancar, HDP Strazburg Temsilci Faik Yağızay ile avukat Reyhan Yalçındağ’dan oluşan heyet Strazburg'a giderek AHİM'e başvuru yaptı. Başvuruda tutuklamalar için Anayasa Mahkemesi tarafından bir inceleme yapılmamış olması sebebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapma zorunluluğu doğduğu vurgulandı.
'ÖZELİKLE REFERANDUM SÜRECİNDE...'
Başvuruda, ülkenin en çok oy alan üçüncü partisi olan HDP’nin Eş Genel Başkanlarının seçmenlerini ve partiyi temsilen katıldıkları eylemler ve düzenledikleri basın açıklamaları nedeniyle özellikle referandum sürecinde, tutuklu yargılandıkları belirtildi. HDP'nin başvurusunda Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutuklanmasıyla Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkının, ifade özgürlüğünün ve serbest seçim hakkının ihlal edildiği belirtildi.
SALDIRI, GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR
Başvuruda ayrıca, HDP’ye ait parti binaları ve seçim büroları ile araçların 2014 yılında 22 saldırıya uğradığı ifade edildi. Başvuruda HDP'nin 2015'teki 7 Haziran seçimleri öncesinde 106, 2016 yılında 36 kez saldırıya uğradığı kaydedildi. Başvuru dilekçesinde şunlara da yer verildi:
22 Temmuz 2015 tarihinden bu yana HDP, DBP ve bileşenlerine yönelik operasyonlar kapsamında 9 bin 796 kişi gözaltına alınmış, 2 bin 906 kişi tutuklanmıştır. Temmuz 2016'dan bu yana ise aralarında Eş Genel Başkanlar Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da olduğu 12 milletvekilinin de bulunduğu toplam 5 bin 471 kişi gözaltına alınmış, bin 482 kişide tutuklanmıştır."
HDP'nin AİHM'e yaptığı başvuruda, operasyonların referandum süreciyle ilgili olduğu de belirtilerek, şöyle denildi: "Referandum sürecinde etkili bir 'hayır' kampanyasının örgütlenmesi için çalışan muhalefetin susturulması ve cezalandırılması amacıyla yürütülen ve keyfi ve sistematik bir hal alan gözaltı ve tutuklamalar, siyasi bir amaç taşımaktadır." (HABER MERKEZİ)