DEM'li û adaletli olsun

DEM Parti nasıl bir aday göstersin? Bu soruya değişik cümlelerle cevap veriliyor ve ancak hepsi aynı kapıya çıkıyor. Bütün cevapların özetini ise Ulu Cami'nin önünde güneşlenen yaşlı adam yaptı. Gevrek gevrek gülerek, "DEM'li û (ve) adaletli olsun."

Vecdi Erbay verbay@gazeteduvar.com.tr

Diyarbakır'ın gündeminde, bütün Türkiye'de olduğu gibi, yerel seçimler var. Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı kim olacak?
Soru bu ve çoğu söylentiden öteye geçemiyor olsa da iddialar havada uçuşuyor.
Diyarbakır önemli bir şehir ve bu nedenle buradan gösterilecek adaylar merakla bekleniyor. Elbette en çok AK Parti ile DEM Parti'nin kimi aday göstereceği merak ediliyor. DEM Parti, 5 dönemdir Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni rakip partilere kaptırmadı, kaptırmaya da niyeti yok kuşkusuz.
Peki, partiler seçime nasıl hazırlanıyor? Aday adayları kim? Sokak nasıl bir aday istiyor? Bu sorulara, bir köşenin olanakları içinde cevap vermek gerekirse:
AK Parti'de, neredeyse her seçim öncesi adları öne sürülen birçok kişinin adı geçiyor. Nihat Hatipoğlu bunların başında geliyor. İlahiyatçı ve yazar Hatipoğlu, televizyon programlarıyla tanınan bir sima. AK Parti'ye yakınlığı da gizli saklı değil. Şimdiye kadar ne milletvekilliği ne de belediye başkanlığı için adaylığını koymadı. Ancak ne hikmetse her seçim öncesi adı gündeme geliyor. Eski bakan Mehdi Eker'in adı da olası AK Parti adayları arasında geçiyor. Eker, yıllardır hizmet verdiği partinin demirbaşı gibi oldu. Partinin oylarını uçuramadıysa da Diyarbakır il teşkilatında ve Ankara'da sözü dinlenen bir şahsiyet.
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal'ın adı da adaylar arasında geçiyor. Ancak Bal, milletvekilliğini bırakıp kaybedeceği bir seçime aday olarak katılmayı göze alır mı? Aynı soru, adaylık için adı geçen Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu için de geçerli.
Adları bilinen bu siyasetçiler henüz başvuru için adım atmış değil. Ama zaten biliniyor, son sözü Erdoğan söyler ve onun sözü emir telakki edilir.
AK Parti'den Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için aday olan eski AFAD Başkanı Halis Bilden ise adı geçen diğer adaylar arasında sürpriz gibi duruyor.
AK Parti'de ilçeler için de çok sayıda başvuru yapıldı. Adaylar için sokakta yapılan yorum ise kısaca şöyle: Adaylık için başvuru yapanların bir kısmı memur ve kazanamayacaklarını bildikleri halde, iktidarın gözüne girerek memuriyette yükselmeyi hedefledikleri için aday oldular. Bir kısmı iş çevrelerinden. Onlar da aday gösterilmeyeceklerini, aday gösterilseler de kazanamayacaklarını biliyorlar. Hedefleri, iktidara yakın durarak ihaleler almak. Bu algı bir Parti için hoş bir durum değil ama AK Parti'deki aday enflasyonu bu şekilde tarif ediliyor.
Genel seçimlerde HÜDA PAR ile AK Parti ittifakı kurmuştu. Yerel seçimler için de görüşmeler yapılıyor. HÜDA PAR'ın AK Parti ile ittifakı sürdürme karşılığında, AK Parti'nin güçlü olduğu bazı küçük ilçeleri istediği ileri sürülüyor. Bir iki küçük ilçede HÜDA PAR adayının gösterilmesi sürpriz olmayacak gibi görünüyor.

*

Diyarbakır DEM Parti'nin en güçlü kalesi. Bu kaleye siyasi bir misyon da yükleniyor ki boşuna değildir bu. Diyarbakır'ın tutumunun bütün Kürt illerini etkilemek gibi bir gücü mevcut.
DEM Parti'den adaylık için şimdiye kadar başvuruda bulunanlar, mücadelenin değişik alanlarında yer aldılar. Belediyecilik deneyimi olan tek kişi, daha önce Bağlar Belediye Başkanlığı görevinde bulunan avukat Cabbar Leygara. Ancak diğer adayların da Diyarbakır'da bir karşılığı olduğunu düşünüyorum.
Kulislerde konuşulan adlar da var elbette. Bu adlar belki kulislerde kalacak çünkü DEM Parti'nin adayları ön seçimle belirlenecek. Adları geçen ancak henüz başvuruda bulunmayanların delege seçimlerinde kaybetme riskini göze alamadıkları, partiden kesin aday olarak davet bekledikleri öne sürülüyor.

*

Sokakta ise seçim gündemi, her zaman olduğu gibi, daha gerçekçi ve yalın tartışılıyor. DEM Parti seçmeni, kendi adaylarının belediye başkanı olacağından emin. Hükümetin yeniden kayyım uygulamasına başvurması ihtimali endişeye neden olsa da kararlılıklarını göstermek amacı ağır basıyor. DEM Partililerin bu kararlılığında bir çeşit meydan okuma hevesi, irade beyanı azmi olduğunu söylemek mümkün. Hep söylenir Diyarbakır'ın politik bir şehir olduğu. DEM Parti seçmeni için belediyelerini kayyım egemenliğinden kurtarmak, politik tutumunu somut olarak sergilemesi açısından önem taşıyor.
DEM Parti nasıl bir aday göstersin? Bu soruya değişik cümlelerle cevap veriliyor ve ancak hepsi aynı kapıya çıkıyor. Bütün cevapların özetini ise Ulu Cami'nin önünde güneşlenen yaşlı adam yaptı. Gevrek gevrek gülerek, "DEM'li û (ve) adaletli olsun."

*

Kitap Fuarı ve şık bir hareket: Diyarbakır Kitap Fuarı, yaklaşık 4 yıl sonra Ticaret ve Sanayi Odası'nın (DTSO) ev sahipliğinde yapıldı. Açılış günü şair Berken Bereh'in programıyla ilgili çıkan sorun gündem oldu. İki gün sonra Kürt Yayıncılar İnisiyatifi adına yapılan açıklama ise en hafif tabirle berbattı. Bu konuda en şık hareketi ise DTSO Başkanı Mehmet Kaya yaptı. DTSO'dan bir heyetle şair Berken Bereh'i Avesta Yayınları standında ziyaret etti. Kitap imzalattı. Birlikte fotoğraf çektirdi ve bunu Kürtçe bir metinle X hesabında paylaştı. 50 yılını Kürtçeye ve Kürtçe şiire adamış, birçok şairi etkilemiş bir şaire hak ettiği ilgiyi gösterme ve gönül alma çabasıydı bu. Aynı zamanda ev sahibi sıfatına yakışan şık bir hareketti.
Bu arada DTSO'nun verdiği bilgiye göre fuar, rekor düzeyde bir ziyaretçi ağırladı. Yayıncıların da yüzü güldüğüne göre fuarı ziyaret edenler, evlerine eli boş dönmüyorlar. Bir de kitap fiyatları bu kadar pahalı olmasaydı...
Fuar pazar günü sona erecek ve hafta sonu fuarın yeni bir rekora imza atması bekleniyor. Bu arada, Dipnot Yayınları'ndan çıkan bin sayfalık Kürtler ve Cumhuriyet kitabını almak için sponsor arayan arkadaş, umarım aradığın sponsoru bulmuşsundur.

Tüm yazılarını göster