Denetime giden müfettiş öğretmenleri dikkate almadı, oğlunu kaydettirdi

Kısa çalışma ödeneğinde usulsüzlük olduğu iddiasıyla özel okula denetime giden müfettiş, öğretmenlerin anlattıklarını dikkate almadı. Müfettiş, daha sonra oğlunu okula kayıt ettirdi.

Abone ol

DUVAR - Eğitimin uzaktan veya seyreltilmiş devam ettiği dönemde özel okul öğretmenleri, kısa çalışma ödeneği ile çalıştırıldı. Bu uygulamayla sigorta kaybına uğrayan öğretmenler, sorunlarını Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’na anlattı.

Öğretmenlerin sendikaya aktardığı şikayetler arasında kısa çalışma ödeneğinde usulsüzlük olduğu iddiasıyla bir müfettişin Bahçeşehir Koleji Çamlıca Kampüsü’ne geldiği, öğretmenleri dinlediği ancak müfettişin bunları dikkate almak yerine oğlunu okula kayıt ettirdiği bilgisi de yer aldı. Öğretmenlerin aktardığı bir diğer sorun ise öğretmenlerin tam mesai çalıştırılmasına rağmen sigorta yapılmaması oldu.

SİGORTASIZ TAM MESAİ 

Salgın nedeniyle kapatılan kurumların birçoğu gibi özel okullar da çalışanları için kısa çalışma ödeneğinden faydalandı. İŞKUR tarafından geçici olarak yapılan bu maaş ödemesi, adı üzerinde kısa çalışma süresi için yapılsa da özel okullarda öğretmenler uzaktan da olsa tam mesaiyle çalıştırıldılar. Uzaktan eğitim veya seyreltilmiş eğitime geçilen dönemde özel okul öğretmenleri, kurum sahiplerinin inisiyatifine bırakıldı. Denetimin de olmamasıyla özel okullarda ‘kısa çalışma ödeneği’ altında usulsüzlükler yaşandı.

Bir öğretmenin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için haftada 30 saatin altında dersi olması gerekiyordu. Oysa özel okullarda çalışan öğretmenler, uzaktan da olsa haftada 30 saatin üzerinde ders yaparken ‘kısa çalışma ödeneği’ kapsamında gösterildi. Tam mesaiyle çalışan öğretmenlerin maaşları, kurum tarafından avans olarak veya 'diğer ödemeler' adı altında tam maaşa tamamlandı. Bir diğer yöntemde ise kurum öğretmenin maaşını tam yatırırken öğretmene yatırılan kısa çalışma ödeneği okula geri verildi. Kurum sahipleri, kısa çalışma ödeneği ile hem sigorta priminden kazandı hem de çalışanın maaşının bir kısmını devlet karşılamış oldu. Özel okul öğretmenleri, kısa çalışma ödeneğiyle yapılan usulsüzlüğü Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası aracılığıyla kamuoyuna duyurmak istiyor.

ÖĞRETMENLERİN TALEBİ ÜZERİNE DENETİM YAPILDI

Bahçeşehir Okulları Kayseri Kampüsü’nde kısa çalışma ödeneği ile çalışıyor gösterilmelerine rağmen tam mesai ile çalışan öğretmenler, CİMER’e başvuruda bulunarak teftiş talep etti. Talep üzerine bakanlıktan gönderilen müfettiş, denetime geldiği gün öğretmenleri okulda ders anlatırken buldu. Öğretmenlerin dinlenmesinin ardından kurumun haksız olduğuna kanaat getiren müfettiş, tutanak tutarak kuruma maddi ceza yaptırımı uyguladı. Bakanlığın denetiminin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri de okulda incelemede bulundu. Öğretmenlerin haksız çalıştırıldığının ortaya çıkmasıyla kurum, SGK’den de ceza aldı.

‘ÖĞRETMENLERE YALAN SÖYLEMELERİ İÇİN MESAJ ATILDI’

Kayseri’de yaşanan denetimin ardından diğer illerde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetimler başlatıldı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın aktardığı bilgilere göre, İstanbul’da Bahçeşehir Koleji Çamlıca Kampüsü’ne de bakanlıktan bir müfettişin geleceği bilgisi ulaştı. Konu hakkında Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, kurum yöneticileri tarafından öğretmenlere denetime ilişkin mesaj gönderildiği bilgisini paylaştı. Edebali, olayı şöyle anlattı: “Mesajda öğretmenlerin denetim sırasında ‘haftalık 22-23 ders saati’ çalıştıklarını, ‘ders sürelerinin 30 dakika’ yapıldığını söylemeleri isteniyor. Her gün yüz yüze ders yapan ve haftalık çalışma saatleri 30 saati aşan öğretmenler, denetime gelen müfettişe kurumun yönlendirdiği şekilde yalan söylemek yerine gerçek çalışma koşullarını olduğu gibi anlatıyor. Şikayetlerinin değerlendirilmesini bekleyen öğretmenler, birkaç hafta sonra 29 Kasım’da müfettişin oğlunun anasınıfına kaydının yapıldığını öğreniyor.”

Öğretmenler usulsüz çalışma koşullarının ortaya çıkarılmasını beklerken bakanlık tarafından hiçbir işlem yapılmadı.

‘HEM USULSÜZ ÇALIŞTIRILDILAR HEM DEVLETE BORÇLANDIRILDILAR’

Kayseri’deki maddi yaptırım sonrasında Bahçeşehir Okulları, tekrar bir cezai yaptırımla karşılaşmamak için öğretmenlerine kısa çalışma ödeneği ile ilgili belge imzalatıyor. Gelecek sene eğitim-öğretim dönemi için yapılan sözleşmelerin arasına konularak imzalatılan dilekçede, “kısa çalışma ödeneğinden geçmişe dönük herhangi bir hakkım yoktur” beyanı bulunuyor.

Okuldan imzalatılan belge ile öğretmenlerin borçlu çıkacağını söyleyen Edebali, “Öğretmenler, bu belgeyi imzaladıklarında ‘kısa çalışma ödeneği döneminde haklarımı aldım, maaşım tam yattı’ demiş oluyorlar. Devlet de ‘sen hem kısa çalışma ödeneği almışsın hem maaşın tam yatmış’ diyerek verdiği ödeneği geri isteyebilir. İstanbul ve Ankara’da buna şahit olduk. Öğretmenlerden yatırıldığı ay kadar kısa çalışma ödeneği geri istendi. Salgında usulsüz bir şekilde çalıştırılan öğretmenler devlete borçlanmış oldu” ifadelerini kullandı.

‘VERGİDEN KAÇMANIN YOLU BU’

Sendika Başkanı Edebali, Bahçeşehir Koleji Çamlıca Kampüsü’nde müfettişin denetimine yönelik Millî Eğitim Bakanlığı’na şikayet dilekçesi vereceklerini söyledi. Edebali, denetimde öğretmenlerin şikayetlerinin göz ardı edildiğini ve müfettişin usulsüzlüğü ortaya çıkarmak yerine kurumu koruyan tutum gösterdiğini dile getirdi: “Kurumun yaptığı suç. Öğretmenini tam mesaiyle çalıştırıyorsun, üstüne kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyorsun, sigorta primi ödemiyorsun. Patronlar rahatlasın diye öğretmenler kısa çalışıyorlarmış gibi gösterildiler. Ama vergiden kaçmanın bir yolu bu. Kurum sahiplerini etkileyen bir süreç yok aslında. Velilerden kayıt ücretleri zaten alınmıştı. Uzaktan da olsa eğitim-öğretim devam etti.”