Denetlenen binaların yüzde 95'i depreme dayanıksız
AFAM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, İstanbul'da 700 bini aşkın yaşlı yapı stokuna karşılık henüz 72 bin binanın kentsel dönüşümde olduğunu söyledi.
DUVAR - Hükümet 15 milyar dolar harcayarak Kanal İstanbul'u yapmak için çabalarını sürdürürken, uzmanlardan beklenen büyük depreme ilişkin uyarılar gelmeye devam ediyor. Uzmanlar, kaynakların öncelikle deprem önlemleri ve yapı stokunun güçlendirilmesine ayrılması gerektiğini söylüyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (AFAM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan ise İstanbul'da 700 bini aşkın yaşlı binada yaşayan 7 milyon kişinin risk altında olduğuna dikkat çekti. Üniversitelerindeki laboratuvara gelen binaların yüzde 95’inin riskli çıktığına işaret etti. Riskli yapı tespitinden önce binaların güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması gerektiğini ifade eden Altan, daha hızlı adımlar atılması gerektiğini söyledi.
500 YILDA KAYIP VERDİREN 23 DEPREM OLDU
Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, “Türkiye’de 500 yılda büyük kayıpların yaşandığı 23 deprem meydana geldi. Türkiye’de afetlerin yüzde 70’ine yakını depremlerden kaynaklıdır. Türkiye’de 550 fay hattı mevcuttur. Bir an önce yapılarımızı güvenli hale getirmeliyiz” dedi ve ekledi:
"İstanbul’da 700 bini aşan yaşlı yapı stoku var. 2021 yılı verilerine göre 72 bin binanın kentsel dönüşümde olduğunu görüyoruz. Kentsel dönüşümde yüzde 11 başarı var. İstanbul’da 7 milyon insan depreme dayanıksız binalarda yaşıyor. Riskli yapı tespitinden önce binaların ya güçlendirilmesi ya da yıkıp yeniden yapılması gerekiyor. Daha hızlı adımlar atmamız gerekiyor. 2000-2010 yılları ve 2010-2020 yıllarını karşılaştırdığımız zaman hemen hemen aynı rakamları görüyoruz. Kentsel dönüşüm bu tarihler arasında ivme kazanmamış aynı seviyede gitmiş.”
EN ÇOK TALEP ESENYURT'TAN
2012 yılı mayıs ayından bu yana İstanbul’da kentsel dönüşümde en çok talebin 2 bin konutla Esenyurt bölgesinden geldiğini aktaran Altan şu bilgileri verdi: “Esenyurt’tan sonra 1617 konutla Küçükçekmece, 1500 konutla Kadıköy kentsel dönüşümde en çok binanın dönüştüğü ilçeler. Depreme dayanıksız Fatih, Eyüp, Üsküdar, Pendik ve Kartal gibi riskli bölgelerimizin de bir an önce kentsel dönüşümü hızlandırmaları gerekmektedir. İzmir, İstanbul’dan sonra en çok binanın dönüşüme girdiği şehir. 4 bin konutun dönüşüme girdiği İzmir’i, 3 bin 86 konutla Ankara ve 1551 konutla Antalya takip ediyor."
'TÜRKİYE'DE 7 MİLYON YAPI RİSKLİ'
Türkiye’de 2000 yılı öncesindeki yapılarda kontrolün kaybedildiğini ifade eden Altan "Bu yapıların 7 milyonu riskli yapıdır. Üniversitemizdeki laboratuvara gelen binaların yüzde 95’i riskli çıkıyor. Eski yapı stoklarına baktığımız zaman İstanbul’da bir deprem yaşanmadan bile binalar yıkılıyor. Yıkılan binalarda 4D dediğimiz özellikler görüyoruz. 4D binaların dökme beton, denetimsizlik, deniz kumu ve düz demir dediğimiz özellikleri görüyoruz. 2000 yılı öncesi yapılarda kontrolü kaybetmiş durumdayız. Bu binaların hemen hemen hepsini riskli yapı stoku olarak görmemiz gerekiyor. 2000-2007 arasını da önemle incelememiz gerekiyor." (İSTANBUL-DHA)