Denetlenen peynirlerde en çok bu maddeye rastlanıyor: Natamisin nedir, zararları neler?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın internet sitesinde paylaştığı listelerde tereyağı ve peynirlerde sık sık ‘natamisin tespitine’ yer veriliyor

Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar' ve 'Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar' listesini güncelleme devam ediyor. Bakanlığın denetimlerde bulduğu bilgileri, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun’unun 31’inci maddesinin 6’ncı fıkrası uyarınca kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükme bağlanmıştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın internet sitesinde paylaştığı listelerde tereyağı ve peynirlerde sık sık ‘natamisin tespitine’ yer veriliyor. Peki 'natamisin' nedir?

NATAMİSİN NE DEMEK? 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aktardığı bilgiye göre ‘natamisin’, süt ve süt ürünlerinde küf veya maya gelişiminin önlenmesinde kullanılan bir katkı maddesi. Natamisin, mantarların ürettiği doğal bir antibiyotik olan ve bazı bakterilere ve mantarlara karşı etkili olan bir bileşik. Genellikle gıda koruyucu olarak kullanılır ve özellikle süt ürünleri, et ve bazı işlenmiş gıdalarda küf ve maya gelişimini önlemek için tercih edilir.

ZARARLARI NELER?

Toksik olmamakla birlikte, fazla tüketimi ya da uzun süreli maruziyet bazı alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Ciltte kaşıntı, döküntü gibi alerjik belirtiler görülüyor. Natamisin, bağırsaktaki yararlı bakterileri etkilemediği düşünülse de, uzun süreli ve aşırı tüketimde dengenin bozulmasına yol açabiliyor.

(HABER MERKEZİ)