Denge Denetleme Ağı 2022’yi mercek altına aldı
Denge ve Denetleme Ağı, 2022 yılının sosyal ve politik gelişmelerini incelediği almanağında, demokrasinin hızla gerilediği değerlendirmesinde bulundu.
ANKARA – Türkiye’de denge ve denetleme mekanizmalarının işlemesi ve güçlenmesi için çaba gösteren 300’e yakın sivil toplum kuruluşunun üye olduğu Denge ve Denetleme Ağı (DDA) 2022 yılını mercek altına aldığı bir almanak hazırladı.
2022 yılı boyunca gündemde öne çıkan başlıkları denge ve denetleme merceğinden inceleyen DDA, yıl boyunca devam eden anayasa tartışmaları, yeni seçim kanunu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin işleyişi, meclis çalışmaları, yargı gibi pek çok başlıktaki gelişmeleri detaylı olarak inceledi. Tüm gelişmelerin denge ve denetleme mekanizmalarıyla uyumunu ve aykırılığını değerlendiren DDA’nın çalışmasına akademisyenler, gazeteciler, sivil toplum kurumlarının temsilcileri de yazılarıyla destek verdi.
‘SİYASAL VE SOSYAL GELİŞMELERE DENGE VE DENETLEME PERSPEKTİFİ İLE BAKTIK’
Almanağın sunuş yazısını kaleme alan DDA Genel Koordinatörü Hayriye Ataş, 2022 yılının hem ulusal hem de uluslararası anlamda demokrasinin hızla gerilediği bir yıl olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’de siyasi gündemi ve toplumsal değişimleri bütüncül olarak yakalamak oldukça güç; bu nedenle 2022 yılında yaşanan bütün siyasal ve sosyal gelişmelere kendi savunuculuk alanımız olan denge ve denetleme perspektifi ile bakmaya özen gösterdik” ifadelerini kullandı.
‘DENGE VE DENETLEME SİSTEMİ KURUMSALLAŞMALI’
Türkiye’de özellikle sistem değişikliği sonrası denge ve denetleme sistemi bileşenlerinde sıkıntılar yaşandığını ve bu sıkıntıların gündelik hayatı da etkilediğini kaydeden Ataş, denge ve denetleme sisteminin kurumsallaşması gerektiğine vurgu yaptı. (DUVAR)