Deniz Gezmiş 73 yaşında: Düşlerin peşindeyiz

Sanatçı Şirovan, Deniz Gezmiş’in 73’üncü yaş gününe özel şarkı hazırladı. 'Deniz' adını taşıyan ve 28 Şubat’ta dinleyicileriyle buluşan şarkıya dair Şirovan, “Çalışmayla, günümüz Türkiye’sinde Denizlerin ruhunun ne kadar önemli olduğunu, o köklerin ne kadar güçlü olduğunu ve sosyalizm kavgasının da ne kadar güncel olduğunu ortaya koymaya çalıştık” dedi.

Abone ol

ANKARA - Sanatçı Şirovan (Yılmaz Kaya), 68 kuşağının liderlerinden Deniz Gezmiş’in doğum gününe özel sözleri ve bestesi kendisine ait “Deniz” adlı şarkı hazırladı. Devrimci hareketin simge isimlerinden Gezmiş’in 73’üncü yaş günü için hazırlanan şarkı bugün online olarak erişilebilen bütün müzik platformlarında yayınlandı. 

‘SOSYALİZM KAVGASININ NE KADAR GÜNCEL OLDUĞUNU ORTAYA KOYMAYA ÇALIŞTIM’

“Deniz! Deniz! Hâlâ o güzel düşlerin peşindeyiz” dizelerinin yer aldığı şarkının ortaya çıkışına ilişkin Şirovan,  “Günümüzde kapitalizmin insanlara bir gelecek sunmadığı fikriyle hareket ettim. İşsizlik, güvencesizlik, katledilen bir doğa ve benzeri şeyler yaşıyoruz. Çalışmayla, günümüz Türkiye’sinde Denizlerin ruhunun ne kadar önemli olduğunu, o köklerin ne kadar güçlü olduğunu ve sosyalizm kavgasının da ne kadar güncel olduğunu ortaya koymaya çalıştık. Şarkı, sosyalizm kavgasının nostalji olmadığı düşüncesiyle açığa çıktı” dedi. 

Kendisinin kaleme aldığı şarkının sözlerine ilişkin ise Şirovan, “Denizlerin mücadelesinin emekçi halkla bütünleşip onlara sirayet etme, ‘biz böyleyiz bizi böyle kabul edin’ değil de onları dönüştürme düşüncesinin önemli olduğu kanısındayım. Kızıl rengin çokça terk edildiği, farklı toplumsal muhalefetlerin kızıl rengi sıklıkla terk ettiği bir süreçten geçiyoruz. Ben de dizeleri yazarken köklerimize bakmak gerektiği fikrinden hareket ettim. Bu çalışma, ‘Denizler ne bıraktı, görüşleri nelerdi’ diyerek o köklerin önemli olduğunu vurguluyor” ifadelerini kullandı.

‘MÜZİĞİN GELECEK İÇİN HAFIZA OLUŞTURDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM’

Geçmişte 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’na dair ‘Kuş Mitingi’ şarkısını hazırlayıp seslendiren Şirovan, bu tür şarkıların toplumsal hafızayı güçlü tutan bir yanının olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tip toplumsal hafızayı güçlü kılan çalışmaların yanı sıra bireysel çalışmalarım da var. Edebiyat ve müziğin gelecek nesiller için bir hafıza oluşturduğu düşüncesindeyim. Yaşanmışlıklara dair hafızanın diri tutulması gerekiyor ve herhangi bir sanat dalına bu konuda önemli rol düşüyor. Örneğin Nevzat Çelik’in ölüm oruçlarını Ahmet Kaya’dan, Şafak Türküsü’nden biliyoruz. Derinlere baktığımızda travmatik bir süreç çıkıyor ortaya. Müziğin belli şeyleri not alarak, o coğrafyada neler yaşandığına dair gelecek için bir hafıza oluşturduğunu düşünüyorum."

Sözü ve müziği Şirovan'a ait şarkı şöyle:

“Sor canım takvimlerden
Sor sararmış yapraklardan
Bahardan alanlardan
Mayısın altısından 

Sor canım afişlerden
Sor sınanmış meydanlardan 
Göçlerden savaşlardan
Duy canım çığlıklardan 

Deniz! Deniz!
Hâlâ o güzel düşlerin peşindeyiz

Deniz! Deniz!
Alev alev inatla yanıyor yüreğimiz

Uçurumlarda gül biter
Karakışlarda kardelenler
Gece güne teslimdir hep
Doğacak güzellikler

Sor canım işçilerden
Sor aç susuz akşamlardan 
İstibdat zindanından
Hürriyet kavgasından

Sor canım afişlerden"

Söz&Müzik: Yılmaz Kaya
Aranjör: Mustafa Sarıkaya
Yapım: Ms Production
Ud&Bağlama : Gökhan Kantos
Keman: İlhan Gündiyer
Gitarlar: Sinan Kızılgöz
Bass: Kadir Keskin
Recording: Mustafa Sarıkaya
Mixing&Mastering: Tanju Duman