Deniz Yücel’e beraat ettiği suçtan ceza istendi

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesinin gazeteci Deniz Yücel hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçundan beraat kararı vermesinin ardından savcı, Yücel’in bu suçtan da cezalandırılmasını talep etti

Abone ol

DUVAR - “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasından yargılandığı davadan beraat eden Deniz Yücel hakkındaki karara itiraz edildi. Gazetecinin beraatine karar verilmesinin “usul ve yasaya aykırı” olduğu iddiasıyla yeni inceleme isteyen savcı, “Ermenilere yapılan soykırım” ifadesini bir fıkrayı delil saydı.

Alman Die Welt gazetesinde çalışan ve Türkiye'de hakkında açılan dava iki yıldır devam eden Yücel hakkında karar 16 Temmuz Perşembe günü çıkmış, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçundan beraatine, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan ise 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası almasına hükmedilmişti.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, ayrıca Yücel için 2016 yılında Die Welt gazetesinde yayımlanan iki yazısı gerekçesiyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve TCK’nın 301. maddesinde düzenlenen, “Türkiye Cumhuriyet Devletini, hükümetini, yargı organlarını ve devletin emniyet teşkilatını aşağılama” suçları uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.

SAVCILIĞIN GEREKÇELERİ

Savcılık, kararın açıklandığı gün mahkemeye sunduğu istinaf dilekçesinde Yücel’in cezalandırılmasına yönelik talebini gazetecinin 2016 yılının Ekim ayında Die Welt gazetesinde yayımlanan iki ayrı yazısında geçen ifadelere dayandırdı.

Yücel’in 26 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan yazısında yer verdiği fıkra, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçu için delil kabul edildi. Yücel'in yazısındaki bu bölüm şöyleydi: “Kürtler arasında Türk Devletinin Kürtlere olan tavrını belki de en iyi tanımlayan, en bilindik fıkra şöyle: Bir Türk ve bir Kürt ölüm cezasına çarptırılır. Kürt’e son isteğin nedir diye sorarlar. Kürt, kısa bir süre düşünür ve şöyle der: Anneciğimi çok seviyorum, bu dünyadan göçüp gitmeden önce son bir kez daha görmek istiyorum. Aynı soru Türk’e de sorulunca, Türk tereddüt vermeden cevap verir: Kürt’ün annesini göremeden ölmesi…”

Savcı, Yücel’in 27 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan yazısında ise “Ermenilere yapılan soykırım” ifadesinin geçtiğini belirterek, bu iki yazıdaki beyanların “halkın bir kesimini diğer bir kesimine yönelik olarak aleni şekilde kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini” öne sürdü.

MAHKEME FARKLI SUÇTAN SUÇ DUYURUSU YAPMIŞTI

Ancak Yücel'in yargılandığı İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, hükmün yanı sıra hakkında bu iki yazıyı gerekçe göstererek TCK’nın 301. maddesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyet Devletini, hükümetini, yargı organlarını ve devletin emniyet teşkilatını aşağılama” suçu uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. (HABER MERKEZİ)