Denizli'de sokak hayvanlarının toplatılmasına tepki: Kötü köpek yoktur, kötü sahip vardır
Denizli'de sokak hayvanlarının toplatılmasına tepki geldi. Denizli Barosu ve Denizli Hayvan Hakları İnisiyatifi Platformu açıklama yaparak “Kötü köpek yoktur, kötü sahip vardır” dedi.
Mükerrem Yollu
DENİZLİ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 81 ilin valilik ve belediyelerine 'sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla' ilgili genelge gönderdi. Gönderilen genelgeye istinaden bazı illerde sokak hayvanları toplatılmaya başlandı.
Uygulamaya karşı Denizli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ve Denizli Hayvan Hakları İnisiyatifi Platformu ortak açıklama yaptı. Denizli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Damla Nur Yollu “Hayvanların yaşam alanları barınaklar değil, doğadır. Hayvan hakları evrensel bildirgesinde de hayvanların yaşam alanının sokaklar olduğu ve yaşam alanlarından koparılamayacağı açıkça belirtilmiştir” dedi.
‘HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
5199 sayılı kanunun 6. maddesi uyarınca müşahede yerlerinde kısırlaştırılan aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların yapılan işlemlerin ardından alındıkları ortama bırakılmalarının esas olduğunu belirten Yollu, yasaya aykırı işlem yapanlarla ilgili hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirtti. Denizli Hayvan Hakları İnisiyatifi Platformu Dönem Sözcüsü Nuray Sürücüoğlu ise usulsüz yapılan toplamalara karşı olduklarını ve Türkiye’deki diğer dernek ve hayvanseverlerin birlik beraberlik içerisinde olması gerektiğini söyledi. Sürücüoğlu, her hayvanseverin kendi belediyesine kanuna uygun kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezi kurmaları konusunda yaptırıcı olması gerektiğini belirtti.
‘SALDIRGAN KÖPEKLERİN SAHİPLERİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’
Denizli’de 26 Aralık günü 13 yaşındaki Armin Darban Jafeti isimli çocuğa pitbull saldırmasıyla ilgili Denizli Hayvan Hakları İnisiyatifi Platformu Üyesi Bülent Gökce, “Amerika Birleşik Devletleri’nde pitbull'lar bebek bakıcısı olarak kullanılıyor. Asıl olan, köpeğin nasıl yetiştirildiğidir. Kötü köpek yoktur, kötü sahip vardır. Saldırgan köpeklerde, yetiştirilme tarzları ve sahipleri gözden geçirilmeli. Bu hayvanlar mutlaka bir insandan tepki görmüştür ki, başka bir insana saldırgan davranıyordur. Bu köpeği saldırgan hale getirenler için ceza gerektiren yeni yasalar çıkarılması gerekiyor” diye konuştu.
‘İNSANLARI EĞİTEMEDİĞİMİZ İÇİN HAYVANLARI YASAKLIYORUZ’
Platform üyesi Simge Aydoğan ise Türkiye’de zaman zaman pitbull gibi hayvanların gündem olmasıyla ilgili olarak, “Basın veya farklı odak grupları, insanların ilgisini bu alana çekiyor ve bu bilinçli olarak yapılıyor. Türkiye’de yasaklı dört ırk var. Bu dört ırk güçlü, gücünün farkında ve koruma içgüdüsü fazla. Dolayısıyla bu hayvanların psikolojik ehliyeti olan insanlar tarafından sahiplenilmesi gerekiyor. Biz insanları eğitemediğimiz için hayvanları yasaklıyoruz aslında. Düzgün yönlendirildiğinde bu hayvanlar, bebeklere ve engelli vatandaşlara yardım için bile kullanılabiliyor” dedi.