Deprem bölgesinde psikolojik rahatsızlıklar ve enfeksiyonlarda artış

Maraş merkezli depremlerin ardından Hatay'da çalışma yürüten Hindistanlı sağlık ekibi, deprem bölgesinde psikolojik rahatsızlıklar ve enfeksiyon hastalıklarının arttığı uyarısında bulundu.

Abone ol

DUVAR - Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından Hatay'da bir sahra hastanesi kuran Hindistan ordusuna bağlı sağlık ekibi, bölgede psikolojik rahatsızlıklar ve enfeksiyon hastalıklarının arttığını açıkladı. Buna göre, depremzedeler arasında özellikle Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD) ve panik atak gibi psikolojik sorunlarda artış yaşanıyor.

Yaklaşık 100 kişiden oluşan Hintli sağlık ekibinden Binbaşı Beena Tiwari, "Başlarda enkazın altından yaralı olarak kurtulan hastaları tedavi ediyorduk. Ancak, artık çok sayıda kişi geçirdikleri şokun etkisiyle travma sonrası stres bozukluğu şikayetleriyle bize başvuruyor" dedi. Tiwari, birçok kişinin panik atak yaşadığını da sözlerine ekledi.

Uzmanlar çok sayıda depremzedenin büyük bir travma yaşadığına dikkat çekti. Enkaz altından saatler sonra çıkarılanlar, soğuk ve karanlıkta yakınlarına ulaşmaya çalışanlar, yakınlarını kaybedenler, aile üyelerinin ölümüne tanıklık edenler ve deprem sonrası yaşadıkları bölgenin yerle bir olduğunu görenlerin yaşadıkları travmanın etkisinde kalabileceği belirtildi. Türkiye'den bir sağlık görevlisi de konuyla ilgili açıklamasında, "İnsanlar şok döneminden sonra kendilerine gerçekte ne olduğunu yeni yeni idrak etmeye başlıyorlar" dedi.

'ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE ÜST SOLUNUM YOLLARI ŞİKAYETLERİ DE ARTTI'

İskenderun'da kurulan hastanenin yöneticisi Yaduvir Singh ise enfeksiyon hastalıkları ve üst solunum yolu şikayetleri ile kendilerine başvuran hastaların sayısında artış olduğuna dikkat çekti. Depremden sonraki ilk günlerde ameliyatlara yoğunlaştıklarını fakat şu anda hasta profilinin değiştiğini kaydeden Singh, günlerce enkaz altında kalan pek çok kişi bulunduğunu, hayatta kalan binlerce depremzedenin dondurucu soğukta çadırlarda yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ 43 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE AYIRDI

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'de düzenli sağlık hizmetlerinin devam edebilmesi ve enkazdan kurtarılanların rehabilitasyonu için 43 milyon dolarlık bütçe ayrıldığını açıkladı. DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, "İhtiyaçlar devasa boyutlarda ve her saat artıyor. Depremden etkilenen her iki ülkede yaklaşık 26 milyon kişinin yardıma ihtiyacı var" dedi. (DW Türkçe)