Depremde yaşamını yitirenler İzmir’de anıldı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ve İzmir Kadın Platformu, 6 Şubat depremlerinde vefat edenleri iki basın açıklamasıyla andı.

Abone ol

İZMİR - İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 6 Şubat 2023’te Maraş merkezli meydana gelen depremlerde yaşamını yitirenleri andı.

Bayraklı ilçesinde bulunan Deprem Anıtı önünde bir araya gelen çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, "6 Şubat depremini unutmadık, unutmayacağız sorumlulardan hesap soracağız" yazılı pankart açarak, "Deprem değil bu bir katliam" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

Yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulan anmada, grup adına açıklama yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir, depremin oluş mekanizmasının çözüldüğü 20 ve 21’inci yüzyılda meydana gelen 35 yıkıcı depremde, 200 bininin üzerinde insanın kaybedildiğini ve milyarlarca dolar zarar meydana geldiğini belirterek, "yöneticilerin sorumsuzluğu ve cehaletine" dikkat çekti.

'BARINMA HAKKI BETON LOBİLERİNE TESLİM EDİLEMEZ'

"Doğa kaynaklı afetler konusunda geldiğimiz durum vahim, merkezi idarelerin aldığı tutum ise kaygı vericidir" diyen Akdemir, "sonuçları itibariyle asrın felaketi kelimeleri arasına sıkıştırılarak kadere bağlanan afetin sorumlularının ortada olmadığını" söyledi.

Deprem sonrası yaşanan koordinasyon bozukluğuna da değinen Akdemir, "Kızılay, kendi sitesinden çadır satışı yaparak adeta fırsatı ticarete dönüştürme telaşına düşmüştü" dedi. Yaklaşan yerel seçimler öncesi "Oy yoksa yardım da yok" söyleminin gündeme geldiğine dikkat çeken Akdemir, şöyle devam etti:

"Doğa kaynaklı afetleri gerekçe göstererek, bu durumu fırsata dönüştürme çabalarının giydirilmiş adı, mevcut hali ile 'kentsel dönüşüm' ütopyasıdır. Yoksul insanların yaşamları boyunca elde ettikleri tüm birikimlerini kullanarak, aç kalma pahasına satın alıp, başlarını soktukları konutların, afet güvensiz alanlarda, denetimden yoksun ve 'çürük' yapılmasının sorumlusu kendileri değil, mevcut sistemdir. Anayasa ile güvence altına alınmış barınma hakkı, yurttaştan alınıp beton lobilerine teslim edilemez. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, dün olduğu gibi bugün de halkının yanında, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam etmektedir. Yıkılan her binanın, kaybolan her canın, yetim ve öksüz kalan her çocuğun acısını yüreğimizde hissediyoruz. Başta 6 Şubat depremleri olmak üzere, doğa kaynaklı afetlerde yaşamını yitirmiş yurttaşlarımızı saygı ile anıyor, depremlerin kırıma dönüşmediği bir ülkede, barış içinde, kardeşçe yaşamak istiyoruz."

KADINLAR: AKIBETİ BELLİ OLMAYAN BİNLERCE İNSANIN, ÇOCUĞUN AKIBETİ ARAŞTIRILSIN

İzmir Kadın Platformu ise depremde yaşamını yitirenler için Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde zincir oluşturdu. "Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok, güvenli kentler güvenli yaşam istiyoruz" yazılı pankart taşınan eylemde, "Deprem değil bu bir katliam", "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Kızılay-AKP hesap verecek" sloganları atan kadınlar, Alsancak Tren Garı’na yürüdü.

Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, depremden sağ bir şekilde kurtarılan ama sonrasında haber alınamayan binlerce insan olduğu gerçeği ile karşı karşıya olunduğunun altını çizildi.

"Bir yıl geçmiş olmasına rağmen akıbeti belli olmayan insanlar var. Ve bu dönemde yüzlerce çocuğun tarikatlara gönderildiğine dair haberleri hep birlikte okuduk. Aynı zamanda depremzedeler arasında kimlik ve inanç ayrımcılığına da birlikte şahit olduk. Özellikle Hatay’da yaşayan Alevi nüfusu tam anlamıyla görmezden gelen, üzerine daha fazla saldırmaya çalışan bir iktidar politikası bu" denilen açıklamada, depremden sonra birçok kadının işsiz kaldığı da belirtildi.

Kadınların güvenli bir yaşam ve güvenli kentler için mücadeleyi sürdüreceği vurgulanan açıklamada, şu talepler sıralandı:

-Depremden sağ çıkartılan ama sonrasında akıbeti belli olmayan binlerce insanın, çocuğun akıbeti araştırılsın, sorumlular tek tek hesap versin.

-Deprem bölgelerinde temiz su ihtiyacı çözülsün, halkların sağlıklı bir yaşama kavuşması sağlansın.

-Faillerle aynı çadırlarda yaşamak zorunda kalan kadınlara barınma imkanı sağlansın.

-Kadın hastalıklarıyla ilgili ücretsiz ve kapsamlı taramalar yapılsın.

-Eğitim hakkı elinden alınan çocuklara, gençlere parasız, nitelikli eğitim sağlansın.

-Ücretsiz psikolojik destek noktaları kurulsun.

-Deprem bölgesindeki tüm üniversiteli kadınlara KYK bursu sağlansın.

-Bakım emeği toplumsallaştırılsın. Ücretsiz kreş, yaşlı bakım evi, çamaşırhaneler açılsın.

-Elektrik kesintilerinin son bulması, yangınların önüne geçilmesi için etkili çalışma başlatılsın.

-Şehir içinde yaşanan ulaşım sorunu acilen iyileştirilsin.

-Zeytinliklere, arazilere, tarlalara istimlak adı altında el koyma yasaları kaldırılsın.

-İstihdam sorunu yaşayan tüm kadınlara güvenli ve güvenceli iş imkanı sağlansın.

-Tüm depremzede yurttaşlar için insanca temel gelir güvencesi sağlansın.

-Özel okullara teşvike ayrılan bütçeler, kamusal eğitim için ayrılsın. Yerel yönetimler ve merkezi idare çocukların ücretsiz servis ihtiyacını karşılasın.

-İmar aflarından çürük binalar yapanlara, insanları bile bile ölüme terk edenlerden halka çadır satanlara, halklara ölüm ve zulüm düzeninden başka bir şeyi reva görmeyenlere kadar bu katliamda sorumluluğu olan herkes tek tek yargılansın. (DUVAR)

(HABER MERKEZİ)