Depremzede mevsimlik işçiler fındık hasadında: Konteyner istiyoruz
Fındık hasadı için deprem bölgesinden Giresun'a gelen işçiler hijyen ve tuvalet konusunda şikayetçi. Çadırlarda kalan işçiler, yetkililerin kendilerine konteyner vermesini istiyor.
GİRESUN - Türkiye'nin üretiminde dünya lideri olduğu fındıkta hasat ağustos ayı başından bu yana devam ediyor. 13 ilde 725 bin hektar alanda yaklaşık 500 bin çiftçinin üretim yaptığı fındık dolaylı olarak 8 milyona yakın nüfusu ilgilendiren bir tarım ürünü.
Fındıktan geçimini sağlayan gruplardan biri de mevsimlik işçiler. Türkiye'de fındığın önde gelen şehirlerinden Giresun'a Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz illerinden gelen ailelerin kimi çadırda kimi ise işverenin verdiği evlerde kalıyor. Günlük ücretleri 500-600 lira arasında değişen ve çoğunluğu depremzede olan 300'e yakın fındık işçisi artık çadır hayatını kaderleri olarak görüyor. Banyo, tuvalet ve hijyen sorunlarının göze çarptığı çadır alanında işçiler çetin bir yaşam mücadelesi veriyor.
EYLÜL SONUNA KADAR HASADA KATILACAKLAR
Giresun Valiliği'nin Aksu Sahili'nde tahsis ettiği alana çadırlarını kuran işçiler, üretici-işçi arasında ilişki kuran çavuşlar aracılığıyla işe kabul ediliyor. Sabah erken saatlerde gelen servis araçlarıyla fındık toplamaya giden işçiler 08.00'de işe başlayıp 17.00-18.00 arasında paydos ediyor. Sağlık durumu fındık toplamaya müsait olmayan işçiler ise bahçede çalışanlara yemek hazırlıyor. Vaktinin büyük çoğunluğunu çadırlarda geçiren işçi çocukları, bazen Giresun Belediyesi'nin organize ettiği kurslara da katılıyor. Mevsimlik fındık işçileri eylül sonuna kadar sürecek hasatta yıl içinde geçimlerine katkı sağlayacak parayı kazanmayı hedefliyor.
KAZANDIKLARI ÜCRET ANCAK HARCAMALARINA YETİYOR
Osmaniye'de yer fıstığı, Diyarbakır ve Adana'da karpuz, Akdeniz'de zeytin, Isparta'da elma hasadına giden mevsimlik işçiler, fındık hasadının zor bir iş olduğunu ancak yıllardır bölgeye geldikleri için bu işe alıştıklarını söylüyorlar. Önceki yıllarda aldıkları yevmiye ile yıl için birikim yapabildiklerini dile getiren işçiler, artan hayat pahalılığı sebebiyle kazandıkları ücretin artık sadece günlük harcamalarına yettiğini ifade ediyor. Çadır alanındaki yaşam koşullarının zorluğuna da dikkat çeken işçiler, belediyenin kendilerine konteyner evler sağlamalarını istiyorlar.