Dereköylüler kazandı: Madenin yolu yargıda kesildi

Antalya’da verimli tarım arazilerinin olduğu Dereköy Yaylası’nda kömür madeni için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, mahkeme tarafından iptal edildi. Köy halkı, iptal kararını sevinçle karşıladı.

Abone ol

ANTALYA - Korkuteli ilçesi Başpınar mevkiinde bulunan Dereköy Yaylası’nda Turkuaz Linyit Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nin işletme yapmayı planladığı kömür ocağı projesine karşı açılan davada Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi, “ÇED gerekli değildir” kararının iptaline hükmetti.

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜ İNCELENDİ

Bölgenin kömür işletme sahası olmasına itiraz ederek dava açan Dereköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve 130 köylünün yıllardır süren hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. Şubat ayında kömür ocağı başvurusu yapılan 1972 hektarlık alanın 40,7 hektarlık kısmı için yürütmeyi durdurma kararı veren mahkemenin, bu kez “ÇED gerekli değildir” kararına ilişkin nihai kararını vermesi bekleniyordu. Kömür madeni başvurusuna ilişkin hazırlanan bilirkişi raporlarını inceleyen mahkeme, ocağın bölgenin doğal ve tarihi dokusuna tehdit olduğu gerekçesiyle “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.

SİT ALANLARININ TAM ORTASINDA

Dava dosyasında köylülerin itirazının gerekçesi olarak şu ifadeler yer aldı: “Bölgedeki sit alanlarının proje sahasının tam ortasında kalması, maden ocağının faaliyete geçmesi halinde geri dönüşü imkânsız zararların oluşacağı, su kaynaklarının kirleneceği, biyolojik canlılığın yok olacağı gerekçeleriyle alan, maden ocağı olarak belirlenemez. Projeden etkilenecek tarım arazilerinin ve halkın yok sayıldığı, atık sahaları ve oluşan boşlukların rehabilitasyonunun proje dosyasında bulunmadığı, proje tanıtım dosyasında meydana gelecek tozuma ile ilgili bilgi verilmediği, hava kirliliğinden bahsedilmediği görülüyor.”

'ALINACAK ÖNLEMLER YETERSİZ'

Bölge halkı adına Dereköy’de maden ocağına itiraz eden dava avukatı Tuncay Koç, "Dereköy için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına ilişkin olarak yapılan keşif ve duruşma sonunda mahkeme, kararın iptaline karar verdi. Gerekçe olarak, bilirkişi raporunda eksiklikler belirtildi. Maden sahasının arasındaki alanın tarım bölgesi ve arkeolojik sit alanı olması, yeraltı suları ile ilgili yeterli çalışma olmaması ve alınacak önlemlerin yetersiz olması gerekçe gösterildi.

Dereköy’ün verimli toprak topraklarına sahip bir bölge olmasının önemine değinen Koç, gelecekte tarım üretiminin sürdürülebilmesi için böyle özellikli arazilerin hasar bırakan, yanlış uygulamalarla yok edilmemesi için mücadele ettiklerini vurguladı. Koç, şunları söyledi: “Her şeyden önce saha, birinci sınıf tarım sahasıdır. Böyle bir alana kömür ocağı izni vermek, ülkenin bir tarım ve enerji politikası olmadığının göstergesidir. Korkuteli Dereköy gibi bir yere maden ocağı açılamaz." (DUVAR)