Derin Yoksulluk Ağı’ndan çağrı: Kapanmada temel gelir uygulaması başlatılsın
Derin Yoksulluk Ağı, 17 günlük kapanma sürecinin günlük ve güvencesiz çalışanlar üzerinde ağır etkileri olacağını vurgulayarak merkezi yönetimi ve yerel yönetimleri harekete geçmeye çağırdı.
DUVAR - Covid-19 pandemisi derin yoksulluk koşullarında yaşayan, hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan, ücretsiz izne ayrılan ve işini kaybeden birçok kişinin hayatını doğrudan etkiliyor. 17 gün sürecek olan kapanma boyunca bu etkilerin artabileceğini belirten Derin Yoksulluk Ağı, bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı: “Birikimleri olmayan, günlük gelirleri ile günlük ihtiyaçlarını karşılayarak hayatlarını sürdüren aileler bu süreçte temel ihtiyaçlarına ulaşmakta, faturalarını, kiralarını ödemekte zorluk yaşayacaklar. Kapanmanın duyurulmasının ardından geçen 3 günde destek olduğumuz ailelerin evde aç kalmaktan, çocuklarına gıda bulamamaktan endişelendiklerine şahit oluyoruz.”
Derin Yoksulluk Ağı’na göre bu süreçte uygulanması gereken en hayati çözüm, en az bir yıl süreyle ailelerin temel hak ve ihtiyaçlarına erişimlerini garanti altına alacak temel gelir uygulamasının başlatılması.
Yoksulluğun nesilden nesile devredilen döngüsünü kırmak için karar vericileri, politika yapıcıları harekete geçmeye çağıran Derin Yoksulluk Ağı, merkezi yönetimin ve yerel yönetimlerin bu olağandışı süreçte neler yapabileceğine dair önerileri şöyle sıraladı:
1. Pandemi döneminde düzenli geliri olmayan kişilerin fatura ödemeleri için af çıkarılması,
2. Uzaktan eğitime erişemeyen çocukların yaşadığı mahallelerde çocukların EBA sistemine ulaşabilecekleri teknolojik altyapının sağlanması
3. Kapanma döneminde çocukların evde zaman geçirebilecekleri eğitim ve oyun materyallerine erişimlerinin sağlanması,
4. Temiz suya erişemeyen ailelere haftalık olarak temiz su sağlanması,
5. Acil bakım gerektiren kişilere (engelli, yatalak vb.) acil sağlık ekibinin yönlendirilmesi,
6. Covid pozitif ailelerin izlenerek iyileşme sürecinin gerektirdiği beslenme koşullarının sağlanması,
7. Pandeminin ilk dönemlerinde güvencesiz çalışan kişilere bir devlet bankası tarafından verilen kredilerin kriz sona erinceye kadar ceza ve faiz olmaksızın dondurulması,
8. Düzenli geliri olmayan ailelerin sağlıklı beslenmeleri için yeterli nitelikte gıda, bebek bezi, bebek maması, kadın pedi, temizlik malzemeleri, cerrahi maske gibi temel ihtiyaçlarının ulaştırılması. (HABER MERKEZİ)