Dersim Katliamı tanığı Bego hayatını kaybetti: Öldü sanıp suya atmışlardı

Dersim Katliamı'nın son tanıklarından Bego (Bedri) Polat, hayatını kaybetti. Bego, katliamı "Haber getiriyor diye kargayı vuruyorlardı" sözleriyle anlatmıştı.

DUVAR -  Türkiye’nin 4 Mayıs 1937 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla başlattığı Dersim Katliamı’nda on binlerce insan öldürüldü. On binlercesi yurtlarından, tarihinden, kültüründen, inancından koparıldı. 

Dersim merkeze bağlı Körkez Köyü’nde 6 çocuklu bir ailede dünyaya gelen Bego (Bedri) Polat, henüz 9 yaşındayken 1937-38 yılları arasında gerçekleştirilen Dersim Katliamı'na tanıklık etti. Katliamın sayılı tanıklarından Bego; o yıllarda annesi Humar, ablası Elif, kardeşleri Bıra ve Hatice'nin askerler tarafından öldürülmesine şahit oldu. Cenazeleri ise öldü sanılan Bego ile birlikte suya atıldı. Ancak Bego, sağ elindeki iki parmağını kaybetse de atıldığı sudan kurtuldu ve yakınlardaki bir köye ulaşarak yardım istedi. Köylüler tarafından dağlarda olan ağabeylerinin yanına ulaştırılan Bego, Af Yasası çıkarılana kadar ağabeyleriyle birlikte dağlarda yaşayarak katliamdan kurtuldu. Bego Polat'ın katliam sırasında ve sonrasında yaşadıkları, kızı Rose Polat Agum tarafından “BEGO Dersim 1938 ve Sonrası” adıyla kitaplaştırıldı ve yazar Emirali Yağan tarafından yayına hazırlandı.

Katliama ilişkin mayıs ayında Gazete Duvar’a yaşadıklarını anlatan Bego Polat, "Dersim’de bir canlı kalmamıştı. Çoluk çocukları öldürdüler. Çoluk çocukları süngüye takardı atardı suya. Kadınların göbeğine süngü vurur, çocuğu çıkarıp atardı. Asker, ‘Bu yarın bize düşman olur’ der yerde yakardı" demişti.

Video haber: Ardıl Batmaz

1000 hafta direndiler: Kayıplarımızı bulmuş kadar sevindik... 'Benim Annem Cumartesi...' Anneler 1000'inci kez kayıplarını arıyor Milat Halı işçileri direnişte: EMEP Milletvekili Karaca anlattı 2023'ün insan hakları gündeminde neler yaşandı? ‘Bir parlamentonun sürekli dokunulmazlıklarla uğraşması garip’ Özak Tekstil'de direniş sürüyor: Milletvekili Sevda Karaca anlattı