Dersim’de anadil eylemi: 'Tüm diller korunup eşitlenmeli'

Dersim'de Dünya Anadil günü kapsamında yapılan açıklamada, "Tüm dillerin korunmasını ve eşitlenmesini istiyoruz” denildi.

Abone ol

DERSİM - 21 Şubat Dünya Anadil günü dolayısıyla Dersim Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Yeraltı Çarşısı üstünde bir araya gelen grup, anadiller ve Kürtçe önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istedi.

Açıklamaya DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu ve DEM Parti Dersim Belediyesi Eşbaşkan adayları da katıldı.

'KÜRDÜN DİLİ KÜRTÇEDİR'

Platform adına açıklamayı DEM Parti İl Eşbaşkanı Özcan Gürtaş okudu. Gürtaş, “Bugün pek çok dilin hâlâ statüsü yok ve gelecekleri de belirsiz; erime, erime ve yok olma tehdidi altındadır. Bugün Anadolu'da Süryanice, Lazca, Boşnakça, Hemşini, Çerkezce, Ermenice, Rumence ve Arapça gibi diller yok olmanın eşiğindedir. Nesli tükenmekte olan dillerden biri de on milyonlarca Kürdün Kürtçe dilidir” dedi.

‘KÜRT DİLİ OLMADAN KÜRTLER VE KÜRDİSTAN OLMAZ’

“Kürt dilinin özgürlüğü aynı zamanda Kürtlerin özgürlüğüdür” diyen Gürtaş, “Kürt halkının bu 50 yıldaki özgürlük mücadelesi bu gerçeği ortaya koymuş ve Kürt dilinin korunması, canlandırılması ve geliştirilmesi konusunda hafızanın, farkındalığın, bilginin, mücadelenin ve çabaların artması sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Egemenlerin Kürt dilini kuşatmaya, kısıtlamaya, sınırlamaya çalıştığını ifade eden Gürtaş, “Kürt dili İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça, Türkçe ve diğer tüm diller gibi temel haklara sahiptir. Bu dillerin hakları Kürtçeye ve diğer tüm dillere aittir.” ifadelerini kullandı. “Kürt dilinin zamanı geldi” diyen Gürtaş Kürtçe önündeki engellerin kaldırılması için taleplerini şu şekilde sıraladı:

- Kürt dilinin resmi ve uluslararası bir statüsü olmalıdır; hem Kürdistan'ın tamamında, hem de Kürtlerin yaşadığı tüm devletlerde, hem de uluslararası alanda, uluslararası anayasa ve kanunlarla resmen kabul edilmesi, statülendirilmesi ve tanınması.
- Kürtçe eğitim dili olmalı; ya da statü sahibi tüm dünya dilleri gibi Kürtçenin de anaokullarından üniversitelere kadar eğitimin her aşamasına dahil edilmesi, anaokullarından, anaokullarından üniversitelere kadar Kürtçe okullarının açılması gerektiği. Müfredat ve konuyla ilgili diğer tüm hususlar Kürtler tarafından belirlenmelidir.
- Türkiye Devleti, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin 17, 29 ve 30. maddelerine getirilen kısıtlamaları kaldırmalı ve bu Sözleşme kapsamındaki sorumluluklarını yerine getirmelidir.
- Meclis, valilik, belediye, mahkeme, hastane gibi tüm resmi ve sosyal alanlarda Kürtçe dili özgür ve açık olmalı, resmi işler yazılı Kürtçe yürütülmelidir.
- Kürt Dil Enstitüsü resmi olarak Kürt halkının temsilcileri tarafından kurulmalı ve işletilmelidir.
- Türkçe gibi diller için bütçeden, kadrodan, diğer bütün açılardan nasıl fırsatlar varsa, Kürtçe için de fırsatlar olması gerekir.
- Kürtlere ait tüm köy, köy, mahalle, sokak, mahalle, belde, mahalle, kasaba, mahalle, kamp ve yaşam alanlarının isimleri Kürtçe olmalıdır.
Ayrıca tüm Kürt hareketleri, partileri, kurumları, daireleri ve çevreleri Kürtçeye yönelik strateji, politika ve faaliyetlerini somut bir şekilde belirlemeli, Kürtçeye ve statü, eğitim, özgürlük ve özgürlüklere bütçe, işçi ve gerekli tüm imkanları ayırmalı. Daima Kürt özgürlüğü için mücadele edin.
- Tüm Kürt yazar, aydın, sanatçı ve akademisyenleri Kürt dilinin her alanda korunması ve geliştirilmesi için öncü düzeyde mücadele etmelidir.

(HABER MERKEZİ)