Dersim'de dağ keçisi avı için ihale açıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü ihale açtı: Dersim’in Aliboğazı ve Salördek bölgesinde 5, Darıkent ve Gökçek bölgesinde 5, Büyükyurt ve Çıralı bölgesinde 5 ve Derindere ile Kocatepe bölgesinde 2 olmak üzere toplamda 17 dağ keçisi katledilecek. Change.org internet sitesinde il genelinde avcılığın yasaklanması için kampanya başlatıldı. Dersim Kültürel Ve Doğal Miras Koruma Girişimi ise iptal talebiyle dava açtı.

Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, Dersim’de kutsal kabul edilen ve 'Xızır'ın davarı' diye anılan dağ keçilerini avlatmak için ihale açtı. Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen "Bern Sözleşmesi çiğnenmektedir" diyerek tepki gösterdi.

Cumhuriyet'ten Kayhan Ayhan'ın haberine göre; Dersim’in Aliboğazı ve Salördek bölgesinde 5, Darıkent ve Gökçek bölgesinde 5, Büyükyurt ve Çıralı bölgesinde 5 ve Derindere ile Kocatepe bölgesinde 2 olmak üzere toplamda 17 dağ keçisinin katledilmesinin planlandığı ihale, 13 Temmuz günü yapılacak.

Daha önce kentte avcılığın yasaklanması için imza kampanyası düzenlemiş, 2019 yılında da dağ keçilerinin gerek yasal gerekse yasa dışı avlanmasına artan tepkiler üzerine dönemin Valisi Tuncay Sonel imzasıyla ildeki tüm avcılık faaliyetlerini yasaklayan bir karar alınmıştı.

Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen, kaçak avcılığa karşı yaban avını denetleme görevini yürüten İl Çevre Orman İşletme Müdürlüğü’nün ve kanunlara göre yaban hayatını koruma konusunda sorumluluk, denetleme yetkisi bulunan muhtarlıklar, belediyeler ve karakolların duruma yeterince müdahale etmediklerini söyledi. Şen şöyle konuştu:

“Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) göre ilimiz coğrafyasında bulunan çengel boynuzlu dağ keçileri ve Bezuvarlar nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve kesin olarak koruma altına alınması gereken hayvan (fauna) türleri olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de görülen çengel boynuzlu dağ keçileri koruma altına alınmıştır. Ancak İl Valilik Av Komisyonu’nda, korunması gereken tür olarak bilinmesine rağmen, altına imza atılmış bulunan uluslararası sözleşmeye aykırı davranılarak yasal çerçevede bu türün avlanması için kota belirlemiştir. Böylece Bern Sözleşmesi de çiğnenmektedir."

YENİ İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI: DERSİM'DE AVCILIK YASAKLANSIN

Change.org internet sitesinde Dersim'de avcılığın yasaklanması için imza kampanyası başlatıldı.

"İlimiz Anadolu'nun en önemli biyolojik çeşitlilik alanı olma özelliğine sahiptir" denilen imza metninde "Bern Sözleşmesi'ne göre çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, keklikler, ayılar, urkekliği, vaşak, su samuru, Munzur alabalığı, gibi birçok tür nesli tehlike altında ve korunması gereken türler listesinde gösterilmiştir. Fakat koruma altındaki bu türler için bile zaman zaman avlama kotası belirlenmesi üzücü bir durumdur" ifadeleri kullanıldı.

Çevre illerden gruplar halinde gelen avcıların aktarılan imza metninde, denetim olmadığı için avcıların belirlenen kurallara da uymadığı belirtildi: "Mesela Mazgirt ilçemizde bulunan bir avlağa il dışından son bir hafta içerisinde 15-20 şer kişilik gruplardan oluşan 50 den fazla avcının geldiği ve sayıları yüzlerle ifade edilen keklik, bıldırcın ve yaban ördeği avladıkları bilinmektedir."

Dağ keçilerinin kutsal sayıldığı ifade edilen metinde; yaban hayatının korunması, avcılık faaliyetlerinin yasaklanması, kaçak avcılık yapanlara karşı gerekli tedbirlerin alınarak suç işleyenlerin tespit edilmesi ve 2020-2021 av sezonunda tüm sahaların ava kapalı tutulması talep edildi.

DAVA AÇILDI

Dersim Kültürel Ve Doğal Miras Koruma Girişimi de Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ni (Bern Sözleşmesi) hatırlatarak yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin, 'Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri' kategorisinde bulunduğunu belirtti. Kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. (HABER MERKEZİ)

Dersim'in dağ keçileri: Xızır'ın davarını vurmayın