Dersim'de eğitimin hali: İlçelerde okul var öğretmen yok

Dersim’de yeni eğitim öğretim yılı sorun ve eksikliklerle başladı. Çoğu ilçedeki okullarda öğretmen yok. Eğitim Sen Dersim Şubesi’nden İlhan Öner, en az 150 bin öğretmen ataması yapılmasını istedi.

Abone ol

DERSİM - Dersim’de yeni eğitim-öğretim yılı öğretmen eksikliği ile başladı. 3 bin nüfuslu Ovacık ilçesinde bulunan Şehit Hakim Murat Uzun İlköğretim Okulu’nda sınıf öğretmeni yokluğu sebebiyle 4. sınıflar, 4 gün boyunca ders başı yapamadı.

Deniz Yerlikaya

 

‘İL MERKEZİNDE ÖĞRETMEN FAZLALIĞI VARKEN İLÇEDE SINIF ÖĞRETMENİ BULAMIYORUZ’

Şehit Hakim Murat Uzun İlköğretim Okulu velilerinden Deniz Yerlikaya, öğretmen sorununa ilişkin yetkililerle görüştüklerini ama bir çözüm sunulamadığını belirtti. Yerlikaya şunları paylaştı: “Kızım 4. sınıf öğrencisi. Bu yaz sınıf öğretmeni tayin alarak başka bir yere gitti. Yerine henüz bir öğretmen atanmadığı için branş dışı ücretli öğretmenler ile sorun çözülmeye çalışılıyor. Bizler veliler olarak öğretmenin niteliğini sorgulamıyoruz ama özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar için bu yöntemin sağlıklı olmayacağını düşünüyorum. İl merkezinde norm fazlası sınıf öğretmeni varken, biz ilçede sınıf öğretmeni bulamıyoruz.”

‘OKULLAR DEPREM RİSKİNE RAĞMEN İKİ SENEDİR GÜÇLENDİRİLMEDİ’

Öğrenci velileri olarak yaşanan belirsizliklerle yeni öğretim yılına girmiş olmaktan rahatsız olduklarını belirten Yerlikaya, mevcut sorunların öğrencilerin aldığı eğitimin niteliğini olumsuz etkileyip fırsat eşitliğini engelleyeceğini söyledi.

Yerlikaya, tek sorunun öğretmen eksikliği olmadığını, depreme dayanıksız okulların da ciddi endişe yarattığını ifade etti: “İlçemiz depreme dayanıksız çıktığı için, geçen yıl yıkılan ortaokulumuzun yerine yeni bir okul yapılmadı. Öğrencilerimiz ilçemizdeki ilkokulda ikili eğitime devam etmek zorunda bırakıldı. Ortaokul öğrencileri sabahın erken saatinde okula gidiyor, ilkokul öğrencilerinin çıkış saati karanlığa kalıyor. İkili eğitimden dolayı teneffüs süreleri kısaltılmak zorunda kalındı. Çocuklarımız daha önce tam gün eğitim alırken şimdi yarım gün eğitim alıyorlar. Yeni bir okulun yapılacağına dair henüz bir emare de yok.”

Söz konusu sorunlara dair görüştüğümüz Ovacık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise konuya ilişkin bilgi veremeyeceklerini iletti.

Eğitim Sen Dersim Şubesi’nden İlhan Öner

‘İLÇEMİZDE BAZI KADEMELERDE EĞİTİM HALA BAŞLAYAMADI’

Eğitim Sen Dersim Şubesi’nin ilçelerde yaptığı araştırmalara göre, tüm ilçelerde öğretmen açığı bulunuyor. Eğitim Sen Dersim Şubesi’nden İlhan Öner, kendilerine çeşitli şikayetler geldiğini söyledi. Öner, “İlçelerde yaşadığımız öğretmen açığının en büyük nedeni yeterli öğretmen ataması yapılmamasından kaynaklanıyor. Dersim'de özellikle ilçelerde ciddi anlamda öğretmen ihtiyacı var ve bu açık çok az maaşla çalıştırılan ücretli öğretmenlerle giderilmeye çalışılıyor. Ovacık ilçemizde yaşanan durum da budur. Eğitim-öğretim 9 Eylül'de başlamasına rağmen İl Milli Eğitim Müdürlüğü hâlâ ücretli öğretmen görevlendirmelerini yapmadı, bununla beraber ilçelere görevlendirilecek öğretmenlerin görevlendirmeleri belli olmadı. Bu nedenle bazı kademelerde eğitim öğretim hala başlamadı.”

‘DEPREM DİRENÇLİ OKULLAR VE ATAMA İSTİYORUZ’

Yeterli ödenek ayrılmaması nedeniyle okullarda kırtasiye malzemesi, temizlik ve hijyen malzemeleri eksiği ile eğitimin başlandığına dikkat çeken Öner şöyle devam etti: “Birçok okulda temizlik personeli ve yardımcı personel ihtiyacı var. Ovacık ilçemizde aynı binada eğitim öğretim görmek zorunda kalan farklı yaş gruplarındaki ortaokul ve ilkokul öğrencileri, yeni yıla aynı binada başlamak zorunda kaldı. Bizler deprem dirençli okulların bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz ve mülakatsız olarak en az 150 bin öğretmen atamasının yapılmasını talep ediyoruz.”