Dersim’de Gağan bayramı: Avcılığa karşı pankart açıldı

Dersim’de yeni yılın gelişi, Gağan bayramıyla kutlandı. Kutlamalarda halk için kutsal sayılan dağ keçilerinin avlanılmasına karşı pankart açıldı.

Abone ol

Sevim Kahraman

DERSİM - Dersim Belediyesi’nin organize ettiği Gağan bayramı kutlamalarında halk, eski bir geleneği yeniden canlandırdı. Belediye binasının önünden Seyit Rıza Meydanı’na düzenlenen yürüyüşte bölge halkı için kutsal sayılan dağ keçilerinin avlanmasına karşı pankart da açıldı.

Seyit Rıza Meydanı’nda konuşan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Dersimlilerin, bu ülkenin, dünyanın bütün ezilenlerinin, yoksullarının, emekçilerinin yeni yılı kutlu olsun ve barış olsun” dedi.

Açıklamanın ardından yaşlı bir adam ve gelin kılığına giren bir erkek ile onlara eşlik eden bir yardımcı ve yüzü siyaha boyanmış bir kişi, sokaklarda gezerek halkın yeni yılını kutladı. Davul zurna eşliğinde oyunlar oynayarak esnafı gezip vatandaşların yeni yılını kutladıkları etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Esnaftan toplanan para, gıda ve kıyafetler ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Davul zurna eşliğinde halk oyunlarının sergilendiği gelenek, lokmaların dağıtılması ve dualar edilmesinin ardından son buldu.

KHAL GAĞAN NEDİR?

Dersim başta olmak üzere Sivas, Erzincan, Bingöl ve Muş bölgesinde kutlanan günümüze kadar gelebilmiş eski bir gelenek. Kal Gağan; eskinin uğurlanması ve yeni gelen yıla merhaba anlamı bu çağrışımı yapıyor. Kal Gağan, aralık ayının üçüncü haftasında başlıyor ve ocak ayının ilk haftasına kadar sürüyor.

Bu kapsamda üç günlük oruç tutuluyor. Orucun anlamlarından biri de kışın çetin geçirilecek olan üç ayın haber verilmesi.