Dersim’de halk kum ocağına karşı yolu kapadı

Dersim’de işletme ruhsatı iptal edilmesine karşın tekrar faaliyete başlayan kum ocağına tepki gösteren halk Dersim-Erzincan Karayolu'nu trafiğe kapatarak durumu protesto etti.

Abone ol

DERSİM - Dersim merkeze bağlı İsmet İnönü Mahallesi'nde yaşayanlar Aşkın Hazır Beton İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi’ne ait kum ocağının ruhsat iptaline rağmen tekrar faaliyete başlamasını Erzincan Karayolu’nu kapatarak protesto etti.

Çevre dernekleri ve Dersim Belediyesi Eş Başkanı Cevdet Konak da mahallelilere destek için alandaydı.

Cevdet Konak

‘KUM OCAĞI İÇİN SU YATAKLARI DEĞİŞTİRİLDİ, ENDEMİK BALIK TÜRLERİ YOK EDİLDİ’

Yolu trafiğe kapatan halk, kum ocağı sebebiyle yaşam alanlarının tehdit altında olduğuna dikkat çekti. Mahalleli Nurcan Demir yetkililerin bu konuda duyarsız kalmamasını isteyerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu kum ocağı yaklaşık 40 senedir faaliyette. Vaktiyle iki ailenin desteğiyle burada kurulmuş ama şimdi tüm çevre sakinleri olarak karşıyız. Ocaktan önce burada çok güzel bir ormanımız vardı. Su kaynaklarımız vardı, köylüler su ihtiyaçlarını karşılıyordu. Şimdi geriye kalan hiçbir şey yok. Kum ocağı burada çok ciddi bir çevre katliamına sebep oldu. Su yatakları değiştirildi, bir sürü endemik balık türü yok oldu. İşletmenin yıllarca durdurulması için mücadele ettik bu sabah ruhsatı iptal edildiği halde tekrar çalışmaya başladı. Hiçbir şekilde buna izin vermeyeceğiz.”

Nurcan Demir

‘RUHSATI İPTAL EDİLEN OCAK NASIL ÇALIŞIR?’

İnönü Mahallesi Muhtarı Hasan Demir, işletmenin kapatılması için yetkili tüm kurumlara bildirimde bulunduklarını fakat bu sabah işletmenin kaçak olarak çalışmaya başladığını aktararak şunları söyledi:

“Kum ocağı 40 yıldır burada. 40 yıldır doğamız zarar gördü. Girişimlerimiz sonucunda buranın ruhsatları 2022 yılında iptal oldu. İki yıldır çalışmıyordu bu sabah tekrar çalışmaya başladı. İptale rağmen zorbalıkla açmaya çalışılıyor. AKSA müdürüne soruyoruz, ruhsatı iptal olan bir yer nasıl tekrar çalışmaya başlıyor? Bu gücü nerden aldığını da bilmiyoruz. Buranın derhal kapatılmasını istiyoruz.”

Hasan Demir

‘SÖZ KONUSU İŞLETMEYE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Eylem sonrası kum ocağına giderek işletme sahipleri ile görüşme yapan ve mahallelilere bilgi veren Dersim Belediyesi Eş Başkanı Cevdet Konak, halkın rızası olmayan hiçbir faaliyete izin vermeyeceklerini vurgulayarak şu bilgileri verdi:

“İşletme sahibine karşı tutumumuzu ilettik. Burası kapatılmış, ocağın ruhsatı yok, malzemeni kaldırabilir, bir başka işletmeye, bir başka ocağa götürüp işletmesini yapabilirsin dedik. Bizden 30 günlük süre talebi vardı ancak buradaki bir tek bireyimiz rızalık göstermediği takdirde talepte bulunamayacağını ilettik. Bizim yasal olarak yapmakla yükümlü olduğumuz durumu da aktardık. Çevrecileri, doğaya zarar verenlere karşı tavır ve tutum alan kitleyi buraya toplamayın dedik. Söz konusu işletmeciliğe asla izin vermeyiz.”