Dersim’de hastalar randevu bulamıyor: Hastane tek, doktor yetersiz

Dersim’de tek hastane bulunuyor. Ancak hastalar buradan randevu almakta zorlanıyor. SES Dersim Şube Başkanı Yürük, sebep olarak yeterli doktor olmamasını gösteriyor.

Abone ol

DERSİM - Son aylarda ülke genelinde sıkça gündeme gelen sağlık alanındaki eksiklikler, Dersim’de de yaşanmaya başladı. Kentte bulunan tek hastanede muayene için randevu bulamayan hastalar zorluk yaşarken, il ve ilçelerde çalışan doktorlar ise yetersiz sayı ile hizmet vermeye çalışıyor.

Toplam nüfusu 88 bin 198 olan Dersim’de, bir hastane bulunuyor. Nüfus azlığı sebebiyle tedavilerin oldukça hızlı yapıldığı kentte, son bir yıldır neredeyse randevu alınamıyor, MR ve tomografi işlemleri için çok ileri tarihler veriliyor. Daha önceleri detaylı tedavi için Elazığ'a giden hastalar, artık her işlem için oraya gitmek zorunda.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Dersim Şube Başkanı Kahraman Yürük, yetersiz doktor nedeniyle yığılma olduğunu bunun da hem hastalar hem de doktorlar çiin mağduriyet oluşturduğunu söylüyor. 

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Dersim Şube Başkanı Kahraman Yürük

‘POLİKLİNİK SAYISI DA DOKTOR SAYISI DA YETERSİZ’

Yürük, geçmişte herhangi bir sağlık sorununa ulaşımda, Dersim’in diğer illere göre daha hızlı olduğuna dikkat çekiyor. Günümüzde ise randevu bulabilmenin çok zorlaştığını belirten Yürük şunları söylüyor: “Tunceli Devlet Hastanesi’nde birkaç branşta sıkıntı var. Randevulu muayenede ise ancak 15-20 gün içinde uygun yer bulunabiliyor. Başta göz ve nöroloji bölümleri olmak üzere dahiliye ve kardiyoloji bölümleri dahil bu dört bölümde ciddi anlamda randevu sıkıntısı yaşanıyor. Hastalar tarafından bu durum bize de bildiriliyor. İlimizde kanser vakaları çok yaygın. Randevu olmayışı sebebiyle bu hastalar tomografi ve MR çekmek için il dışına çıkmak zorunda kalıyorlar. Kişi, hastalığının yanı sıra bir de böyle bir mağduriyet yaşıyor.”

‘HASTANEMİZDE NÖROLOJİ DOKTORU YOK’

Hekimlerin günden ancak 35 hastaya bakabildiğini ve zorlandıklarını belirten Yürük, “İlimizde poliklinik sayısı da bazı branşlardaki doktor sayısı da yetersiz. Hekim arkadaşlarımız randevu sistemiyle çalıştığı için günde 35 hasta bakabiliyorlar. Dolayısıyla kardiyoloji servisinde 35 hasta dışında gelenleri muayene edemediğiniz zaman yoğunluk artıyor. İnsanlar 15 gün sonraya randevu almak zorunda kalıyor” diyor.

“Bir tane kardiyoloji doktoru ya da bir tane göz doktoru ile ne yapılabilir?” diyen Yürük şöyle devam ediyor: “Kurumumuzda aylardır nöroloji doktoru yoktu, şimdi geçici olarak verildi. Kardiyoloji ve göz iki poliklinik olmasına rağmen randevu sorunu yaşanıyor. Yoğun bir hasta talebi var. İnsanlar burada bir mağduriyet yaşıyor ve ilimizde tek devlet hastanesinin olmasını da göz önüne aldığımızda bu daha da ciddi bir sıkıntı.”

‘RANDEVU SIKINTISI SEBEBİYLE GÜNDE ORTALAMA 100 HASTAYA BAKIYORUZ’

Aynı duruma ilişkin görüştüğümüz bir aile hekimi de hastanedeki yoğunluktan dolayı aile sağlık merkezlerinde günde 100 hastaya baktıklarını belirtiyor. Adını vermek istemeyen aile hekimi şunları söylüyor: “Hastanelerdeki yoğunluk bizim iş yükümüzü daha da artırıyor. Aile hekimliği olarak iş yükümüz sadece poliklinik bakmak değil. Gebe takipleri, bebek aşıları, izlem yapmak, tarama yapmak gibi görevlerimiz var. Devlet hastanesinde 35 hasta sınırı varken bize günde 100 civarı hasta geliyor. Sadece bir hekimin baktığı sayı bu. Çünkü bizde randevu sistemi yok ve hasta dilediği zaman gelebiliyor. Sonuç olarak randevu alınamayışı, bizim de iş yükümüzü artırıyor.”