Deştin’de betona karşı direniş sürüyor: Verilen sözleri tutun

Çimento fabrikasına karşı direnişin sürdüğü Deştin'de belediye meclisi toplantısına katılan köylüler, belediye başkanının konunun gündeme alınmaması konusunda ısrarcı olduğuna dikkat çekti.

Abone ol

İZMİR - Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ve Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında 7 bin 751 dönümlük arazide “Muğla Çimento” tarafından yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Bölgede mart ayında çadır kurarak nöbete başlayan köylülerin eylemi beşinci ayını tamamlamak üzere. Köylüler eylemlerini sürdürürken, önümüzdeki günlerde çimento fabrikasının ekonomiye, sağlığa ve ekolojiye etkilerine ilişkin iki gün sürecek bir çalıştay yapması planlanıyor.

Eylül ayı sonunda ise Türkiye'den tüm çevrecilerin katılımı ile Muğla bölgesindeki sorunlara ilişkin büyük bir miting yapılması tartışılırken, CHP Genel Merkezi ve meclisin yeniden ziyaret edilmesi de gündemde.

CHP'Lİ ÖZTÜNÇ 15 GÜN DEMİŞTİ

Bölge halkının ve çevrecilerin tüm itirazlarına rağmen yetkililer henüz bir adım atmış değil. 27 Mayıs günü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ile kapsamlı bir toplantı gerçekleştiren bölge halkına 15 gün içerisinde sorunun çözüleceği ve CHP'li Menteşe Belediyesi'nin ruhsat iptaline gideceği sözü verildi. Toplantının üzerinden üç aya yakın bir süre geçmesine rağmen CHP'li belediye ruhsat iptali konusunda adım atmadı.

'BELEDİYE BAŞKANI KONUNUN GÜNDEME ALINMAMASINDA ISRARCI OLDU’

Bölge halkından Burcu Özdemir, bölgedeki çimento fabrikası tartışmalarına 9 yaşından beri şahit olduğunu belirterek, “Uzun yıllardır ben ve ailem orada yaşıyoruz. Bu süreci 9 yaşından beri hatırlıyorum. O dönem büyük bir eylem yapılmıştı. Ruhsatı olmadığı için projenin iptali o süreçte kolay olmuştu. ÇED raporunun 7 yıllık süresi dolmadan iki gün önce Menteşe Belediyesi ruhsat verdi. Onlar da çalışmalarına başladılar” dedi.

Belediye meclisi toplantısında yaşananları anlatan Özdemir, “Belediye Meclis toplantısına katılım sağlandı ve bu sürecin gündeme alınması istendi. Ancak Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş gündeme alınmaması konusunda ısrarcı oldu. Meclis üyelerinin oylaması sonucu konu gündeme alındı. Orada yapılan konuşmalar esnasında ise Menteşe Belediye Başkanı canlı yayının kesilmesini istedi ve dinlemeden oradan ayrıldı” diye konuştu.

'BÖYLE DEVAM EDERSE MUĞLA'DAN BİR KENT OLARAK DEĞİL, MADEN SAHASI OLARAK BAHSEDECEĞİZ'

CHP'li yetkililerin köylüyü destekleyecekleri ve fabrikanın yapılmasına izin vermeyeceği yönünde söz verdiğini hatırlatan Özdemir, “Ancak bu sözler tutulmadı. 15 günlük bir süre zarfından bahsedildi ancak iki ayı geçti” dedi. Son olarak yetkililere çağrıda bulunan Özdemir, şöyle devam etti:

“Bütün yaşam alanlarının yok olmasıyla birlikte sadece o bölgeye etkilemeyeceğinin farkındayız. Muğla'da üç termik santral bulunuyor. Zaten son dönemlerde Muğla oldukça ranta açılmış bir bölge. Bir çok projenin altına imza atılıyor. Böyle devam ederse Muğla'dan bir kent olarak değil, maden sahası olarak bahsedeceğiz. Tarım, hayvancılık, zeytincilik yok oluyor. Muğlalı köylerinin yeşil kalmasını istiyor. Yetkilileri bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz.”

'MENTEŞE BELEDİYESİ BÖYLE DAVRANDIĞI HER DAKİKA KENDİNE ZARAR VERİYOR'

Deştin Çevre Platformu'ndan Haluk Özsoy da yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davanın Danıştay'da olduğunu belirtti. Belediyenin CHP Genel Merkezi'nin talebine direndiğini ifade eden Özsoy, bölge halkının huzursuz olduğunu ve bir an önce projenin ruhsat iptalinin gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özsoy, “Belediye meclis toplantısının ardından da herhangi resmi bir geri dönüş olmadı. 'Sayın Başkan siz de dinleyin lütfen' dememe rağmen salonu terk etti. Biz uzun süredir verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Biz bu sorunu her halükarda çözeceğiz, buna kararlıyız. Davalarımız devam ediyor. Menteşe Belediyesi böyle davrandığı her dakika kendine zarar veriyor” dedi.