Eski DEÜ çalışanı Ekici: Üniversitede örgütlü bir yapı var

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin eski çalışanı Hüseyin Ekici, üniversite 'örgütlü bir yapı' olduğunu ve DEÜ Rektörü Nükhet Hotar'ın 'suçluları koruduğunu' iddia etti.

Abone ol

DUVAR - Sayıştay raporları, yolsuzluk ve mobbing iddialarıyla gündeme gelen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar’ın suçu örtbas ettiği ve suçluları koruduğu öne sürüldü. 

Yenigün Gazetesi'nin haberine göre, İzmir Meslek Yüksekokulu’nda (İMYO) okuyan öğrencilerden staj dosyaları için zorla para alındığı ve bu hukuksuzluğun örtbas edilmeye çalışıldığı, ayrıca Hotar’ın daha önce de öğrenci paralarını zimmete geçiren ve yargıya intikal etmeyen şüphelileri koruyup kolladığı iddia edildi. Staj dosyaları satışında yapılan usulsüzlüğü gündeme getiren üniversitenin eski personeli Hüseyin Ekici, bir dönem rektör yardımcısı olarak görevlendirilen Prof. Dr. Uğur Malayoğlu ve daha önce Sayıştay raporlarında çeşitli usulsüzlüklerde adı geçen DESEM müdürü Asuman Altay ile birlikte DEÜ Kooperatifini yöneten iki yöneticiden birisi olan İMYO müdürü Prof. Dr. Zeynep Arıkan ve çok sayıda şüpheli hakkında yeni iddialar ortaya attı.

Ekici, Danıştay ve YÖK Denetleme Kurulu kararlarına rağmen, rektör Hotar'ın emriyle soruşturmacı olarak atanan ve daha önce de mahkemelerde iptal edilen çok sayıda hukuksuz soruşturmayı yönettiği iddia edilen dönemin rektör yardımcısı Malayoğlu'nun bu kez de şüpheliler hakkındaki dosyaya men-i muhakeme kararı alarak aklamaya çalıştığını, diğer taraftan İMYO müdürü Zeynep Arıkan'ın ise emrindeki memurlara sahte perakende satış fişi ile staj dosyası sattırdığını ve delillerin yok edilmesi yönünde kamu görevlilerine talimat vererek suç işlediğini öne sürdü.

'ÖĞRENCİLERİ VE DEVLETİ DOLANDIRDILAR'

"Sayıştay Raporları ve suç duyurularına rağmen geçmişten bugüne gelen yolsuzluk ve öğrenci paralarının suç örgütleri tarafından zimmete geçirilmesinin en önemli nedeni yönetimin suça ve suçluya olan yaklaşımıdır” diyen Ekici, “Öğrenci harç paralarının zimmete geçirilmesi ile ilgili 2008 yılında savcılılara suç duyurusunda bulunulmuş olmasına rağmen, 2014 yılına kadar 2014/188 esas 5. Ağır Ceza Mahkemesince dava açılıncaya kadar suç işlenmeye devam edilmiştir. 130 sanıklı dava devam ettiği halde bu kez de DEÜ İzmir Meslek Yüksekokulu'nda yine 15 yıldan fazla bir süre boyunca öğrenci staj dosyaları üzerinden sahte perakende satış fişi ile elden ve nakden para alındığı ortaya çıkmış ve tarafımızca devlet ve kamu yararı adına somut deliller adli ve idari makamlara intikal ettirilmiştir" dedi.

'ŞÜPHELİLER VE DELİLLER SAKLANIYOR'

Mevcut üniversite yönetiminin bu konuda tedbir almadığı gibi suçun işlenmesine göz yumduğunu ve olanak sağladığını öne süren Ekici, "Halen görevde olan Rektör Fatma Seniha Nükhet Hotar, 130 sanıklı dava dosyasında yargılanması gereken şüphelileri (kamu görevlilerini) yargı makamlarına bildirmeyerek suçu ve suçluyu korumuştur. Gerek Danıştay 1. İdari Dava Dairesi gerekse YÖK Denetleme Kurulu'nca hakkında lüzum-u muhakeme kararı verilen şüpheli kamu görevlilerinin yargı makamlarına bildirilmemek suretiyle Rektör Hotar tarafından korunması nedeniyle bundan cesaret alan atadığı yöneticiler, İzmir Meslek Yüksekokulu'nda şeytanın pabucunu dama atan yöntemler ile öğrencilere ait staj dosyalarını satışa çıkararak elden ve nakden zimmet suçu işlemiştir. Yüksekokul müdürü Zeynep Arıkan tarafından yönetilen suç niteliğindeki işlemler, yönetim kurulu talimatları ile pervasızca işlenmeye devam etmiştir" ifadelerini kullandı.

'ZORLA EMEKLİ ETMEK İSTEDİLER'

Hüseyin Ekici, Rektör Hotar ve Genel Sekreter Engin Basmacı başta olmak üzere rektörlük idaresinin bilgisi dahilinde olan öğrenci paralarının zimmete geçirilmesi ve irtikap suçlarıyla ilgili iki farklı suç yapılanmasına yönelik yargı yerlerine çok sayıda ihbar ve suç duyurusunda bulunduğunu ve bu nedenle Hotar tarafından kendisine çok sayıda soruşturma açıldığını belirterek emekliliğe zorlandığını öne sürdü.

'SUÇLULAR KORUNUYOR'

Üniversitede örgütlü bir yapının olduğunu iddia eden Ekici, “Nitekim 3628 sayılı kanunun 17. maddesinde tanımlı zimmet ve irtikap gibi suçlar hakkında soruşturmaların doğrudan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmesi gerekirken, Rektör Hotar’ın bu dosyaları elinde tutması ve soruşturma yapıyormuş gibi gözükerek sürünceme yoluyla şüphelileri koruması, hukuk devletinin en temel ilkelerinin dahi maalesef Dokuz Eylül Üniversitesi'nde geçerli olmadığının kanıtıdır. Hatta Hotar'ın Danıştay ve YÖK Denetleme Kurulu'nca verilen lüzum-u muhakeme, yani soruşturma izin kararlarına rağmen ne hikmetse şüphelileri koruması, rektörlük hakkında sübut bulan eski yargı kararları da dikkate alındığında adeta örgütlü bir yapıyı işaret etmektedir” diye konuştu.

HOTAR SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

Rektör Hotar'ın verdiği talimat ile önce Hüseyin Ekici hakkında soruşturma başlatılmış ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu. Savcılık, Ekici hakkında "kovuşturmaya yer yoktur" kararı vermişti.

(HABER MERKEZİ)