DEVA, akaryakıta yapılan ÖTV zammını Danıştay'a taşıdı

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin başvurunun ardından, "Norm denetimi açısından Danıştay ilgili dairesinin bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Abone ol

DUVAR - Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) artıran Cumhurbaşkanı Kararı’nın yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi istemiyle Danıştay’da dava açtı.

ANKA'nın aktardığına göre DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, dava dilekçesini verdikten sonra Danıştay’ın önünde yaptığı açıklamada, önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı kararıyla ilgili "Danıştay ilgili dairesinin, norm denetim yoluyla bu yapılan yasal değişikliği Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi en büyük arzumuz. Yasalar düzenlenirken kanunilik ilkesine uygun hareket edilmesi gerekir" dedi.

'CUMHURBAŞKANI ÖLÇÜLÜLÜK İLKESİNİ İHLAL ETTİ'

Şahin, şöyle devam etti: "Parlamento, Cumhur İttifakı’nın kendisine vermiş olduğu sayısal gücü kullanarak yasal düzenleme yaparken ne ölçülülük ilkesini ne anayasaya uygunluk ilkesini en ufak bir şekilde düşünmeden bir karar vermiştir. Dolayısıyla parlamentodan geçen bu yasanın norm denetimi mutlak suretle yapılmalıdır. Ek Motorlu Taşılar Vergisi, vatandaşımızın çok canını yakmıştır. Bu düzenlemenin izahı mümkün değildir. Parlamento bir yetki vermiştir, Sayın Cumhurbaşkanı da bunu keyfi bir şekilde, vatandaşımızı büyük ölçüde mağdur edecek şekilde uygulamaya konmuştur. Cumhurbaşkanı, ölçülülük ilkesini ihlal etmiş ve zorlama kanunilik ilkesinde bir nevi maktu vergiler üzerinden de düzenlemeler yapmak suretiyle 85 milyonu mağdur etmiştir."

'DANIŞTAY ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRMELİ'

Yürürlüğe giren düzenlemenin "85 milyondan, mağdurdan, fakirden alıp bankada kur kurumalı mevduatta hesabı bulunan zenginlere aktarılan bütçe" olduğunu söyleyen Şahin, "Vatandaşı aldatarak, vatandaşı kandırarak seçimler öncesinde baskıladığı kuru, faizi ve bir şekilde onun faturasını 85 milyona ödetme projesidir. Bu düzenlemeye karşı, öncelikle Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali noktasında ivedilikle vatandaşı mağdur etmemesi açısından yürütmenin durdurulması talepli olarak bu davamızı açtık. Öncesinde yürütmenin durdurulmasını talep ettiğimiz, sonrasında Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptaliyle birlikte, parlamentoda kanunilik ilkesini aşarak özellikle Anayasa’nın 73’üncü maddesinde yasama organına verilen yetkinin Cumhurbaşkanı tarafından kullanılamayacağı ilkesi ve Anayasa’nın pek çok maddesine atıf yapmak suretiyle bu norm denetimi açısından Danıştay ilgili dairesinin bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürmesini bekliyor ve diliyoruz. Hâlâ az da olsa can çekişen yargıdan umudumuz var” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)