DEVA Davutoğlu'nu 'İslamcı' mı görüyor?

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, DEVA ve Gelecek partilerinin iki ayrı çatı altında olmasının nedenlerini tartıştığı yazısında liderlere dikkat çekti: DEVA Davutoğlu'nu 'İslamcı' mı görüyor?

Abone ol

DUVAR- Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, AK Parti'den ayrılanların neden iki ayrı parti olarak yollarına devam ettiklerini sorguladığı yazısında, özellikle liderlere dikkat çekti. Birlikte davranmamanın her iki partiyi de çekim merkezi olmaktan uzaklaştırdığına değinen Taşgetiren, DEVA yönetiminin, Davutoğlu'ndan gelen önerileri istisnasız reddettiğini belirtti. !Toplumu yatay kesen bir parti' iddiasında olan DEVA'nın Davutoğlu ismine sıcak bakmamasının sebeplerini tartışırken, 'Ne denir, Davutoğlu “çok köşeli” mi bulunuyor, “çok ideolojik” mi, “İslamcı” mı?' diye yazdı. 

Taşgetiren'in yazısının ilgili bölümü şöyle:  

"DEVA: FARKLILIK POLİTİKASI

Her parti bir iddia ile yola çıkar. İddiası onu diğer partilerden farklılaştırır.

Ak Parti’yi kuranlar Refah – Fazilet çizgisinden farklılaşarak yola çıktılar. Gelecek ve DEVA da AK Parti’den farklılaşanların kurduğu siyasi yapılardır. Bu iki parti Saadet’ten de farklı oldukları için gidip Saadet’e katılmadılar. Refah zemininden gelen bir de Yeniden Refah Partisi var.

Partilerin kadroları da böyle oluşur. Parti, hele seçime katılabilecek boyutta örgütlenmişse, binlerce insana statü kazandırıyor demektir.

Başından beri Gelecek ve DEVA’nın neden ayrı parti olarak kurulduğu, Davutoğlu ve Babacan’ın neden birlikte hareket etmedikleri konuşulmuştur. Çünkü bu tarz hareketle, sinerji imkanının ortadan kalktığı, iki partinin de bir çekim merkezi oluşturamadıkları ifade edilmiştir.

Ayrı partiler halinde olsa bile bazı konularda birlikte hareket edilmesi yolunda Davutoğlu’nun daha istekli olduğu, bu yönde hem Babacan’a hem Karamollaoğlu’na teklif götürüldüğü, özellikle Babacan’ın bu tekliflere mesafeli davrandığı da biliniyor.

Hakan Albayrak bu konuyu, KARAR’da biraz da Babacan’ın tavrını yadırgayan bir üslupla yazdı. Farklı ortamlarda Babacan’a bu konu soruluyordur. Şu biliniyor, Davutoğlu’nun önerisi, DEVA yönetiminde hemen hiç farklı görüş olmadan benimsenmiyor.

Benim kanaatim, DEVA yönetim kadrosu, en çok Davutoğlu ile farklılığı vurgulayan bir siyaset çizgisini benimsemiş gözüküyor. Ne denir, Davutoğlu 'çok köşeli' mi bulunuyor, 'çok ideolojik' mi, 'İslamcı' mı? Bunlardan yola çıkıp 'ortak zemin üretmenin zorluğu' mu düşünülüyor?

Bu değerlendirmeler tabii ki DEVA’yı da bir yere oturtuyor. Onlar 'Biz toplumu yatay kesen bir siyasi tavır benimsiyoruz' diye yola çıktılar. Bu, rahmetli Özal’ın 'Dört eğilim' politikasının iz düşümü olarak algılandı hep. Bu politika uzlaşmacı bir zemindir, caziptir, ama nihai planda sürdürülmesi kolay değildir. ANAP bunun dramatik örneğini yaşadı. Özal kendi partisini kaybetti.

Şu anda 6’lı yapı, böyle farklı eğilimleri bünyesinde barındırma ve kutuplaşmayı aşma projesi olarak şekillendi. Ama yapıya yönelik karşıt stratejiler de 6’lı yapının farklılıklarını yumuşak karına dönüştürme hesabı içinde oluşuyor. 'Ortak aday' konusu da bu işin en hassas noktası olacak gibi görünüyor.

Ben Davutoğlu ile farklılaşma ön yargısının çok çok belirleyici olması ölçüsünde DEVA için de 'kaygan zemin' niteliği oluşturacağını düşünüyorum. Ali Babacan’ı önemsiyorum. Bence birlikte yürünen kadrolar da çok önemli.

Bir de partiler kurulup binlerce insan statü kazandıktan sonra farklı partilerin birlikteliği bunca insanın statüsünün nasıl tanzim edileceği gibi devasa bir sorunu gündeme getiriyor ki, onu gündeme almak bile cesaret istiyor." (KAYNAK